Εκδρομή Πολιτιστικού Συλλόγου Επτανησίων Γαλατσίου
Την Κυριακή 30 Μαρτίου ο Σύλλογος των Επτανησίων Γαλατσίου πραγματοποίησε μονοήμερη εκδρομή στην ορεινή Κορινθία.
Γύρω στις 7.30 το πούλμαν των εκδρομέων αφηνε το Γαλάτσι με πρώτο σταθμό σύμφωνα και με το πρόγραμμα το πανέμορφο Κιάτο για πρωινό καφεδάκι συντροφιά με τον φλοίσβο από τα κύματα του Κορινθιακού..
Ενα όµορφο, παραθαλάσσιο, διαµετακοµιστικό, εµπορικό και παραθεριστικό κέντρο που περιβάλλεται από µια εύφορη περιοχή και διασχίζεται από τους ποταμούς Κύριλλο και Ελισσώνα.
Επόμενος σταθμός η Στυμφαλία λίμνη και το μουσείο περιβάλλοντος της περιοχής.Μια π εριοχή γεμάτη από μυθολογία με τον μυθικό Ηρακλή να αντιμετωπίζει και να εξολοθρεύει τις Στυμφαλίδες όρνιθες, που περιβάλλεται από τους ορεινούς όγκους της Ζήρειας, του Ολίγυρτου, του Μαυροβουνίου και του Γραβιά, στη νότια πλευρά του νομού Κορινθίας. Η υδάτινη λεκάνη της Στυμφαλίας θεωρείται η μεγαλύτερη στην ορεινή Πελλοπονησο, ενώ αποτελεί και τον νοτιότερο ορεινό υγροβιότοπο των Βαλκανίων. Το κύριο ενδιαφέρον της εντοπίζεται στον πλούσιο οργανικό κόσμο της λίμνης, καθώς και στους υπόγειους και ορατούς δρόμους μέσω των οποίων κυκλοφορεί το νερό. Το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας έχει σκοπό να καταδείξει την αλληλεξάρτηση ανθρώπου και φύσης, καθώς και την αρμονική συνύπαρξή τους στη λεκάνη της Στυμφαλίας. Βασικοί στόχοι του μουσειολογικού σχεδιασμού είναι η οικολογική ευαισθητοποίηση του κοινού και η διάσωση της γνώσης για την παραδοσιακή τεχνολογία της περιοχής.Για περίπου μία και πλέον ώρα οι εκδρομείς δεν χόρταιναν να περιρργάζονται τις τρεις υποενότητες, που ορίζουν έμμεσα και το χώρο δράσης των ανθρώπων: τη λίμνη, τον κάμπο και το βουνό. Κεντρικό έκθεμα, η Τομή της Λίμνης, φέρνει μέσα στο Μουσείο την πραγματική Χλωρίδα και Πανίδα της λίμνης και τονίζει το ρόλο της ως κινητήριου μοχλού οποιασδήποτε ανθρώπινης δραστηριότητας στην περιοχή.
Λίγο αργότερα το λεοφωρείο με τους εκδρομείς ανηφόριζε την καταπράσινη πλαγιά της Κυλλήνης, λίγα χιλιόμετρα από τα Άνω Τρίκαλα, στην γυναικεία μονή του Αγίου Βλασίου.σε 1200 μέτρα υψόμετρο .Κέντρο μοναχικού βίου και πρώτος πόλος έλξης πολυάριθμων χριστιανών, στην περιοχή, αλλά και σε ολόκληρη την Κορινθία ήταν η «παλαίφατος» μονή του ιερομάρτυρα Αγίου Βλασίου, επισκόπου Σεβαστείας της Καππαδοκίας Στα νότια της μονής υψώνεται πελώριος βράχος με μια μεγάλη σπηλιά κρυμμένη στα σωθικά του, εδώ λέει η παράδοση ότι βρέθηκε η εικόνα.
Μονές όπως ο Άγιος Βλάσιος στα Τρίκαλα Κορινθίας ιδρυμένα κατά τους δύο πρώτους αιώνες της δεύτερης χιλιετηρίδας μ.Χ. αποτελούν ιστορικά και πολιτισμικά ορόσημα της εποχής τους.
Κέντρο μοναχικού βίου και πρώτος πόλος έλξης πολυάριθμων χριστιανών, στην περιοχή, αλλά και σε ολόκληρη την Κορινθία ήταν η «παλαίφατος» μονή του ιερομάρτυρα Αγίου Βλασίου, επισκόπου Σεβαστείας της Καππαδοκίας.
Το μεσημέρι γύρω στις 2.30 βρήκε τους εκδρομείς στην γεννέτηρα του πολυούχου και προστάτη της Κεφαλλονιάς Αγίου Γερασίμου σε 1200μ υψόμετρο στα Άνω Τρίκαλα Κορινθίας για περίπατο και ξεκούραση και φαγητό.
Μια φανταστική περιοχή χτισμένη στις πλαγιές του Όρους Κυλλήνη μέσα σε ελατοδάσος με μια φανταστική θέα, πλούσια χλωρίδα με πλατάνια, λεύκες, μοσχομυριστούς κέδρους και έλατα, αειθαλή δένδρα, όπως κουμαριές, μουριές, αγριοκορομηλιές, κουμαριές και πολλά ακόμη.
Απόγευμα με το λιόγερμα το λεοφωρείο των εκδρομέων έπερνε τον δρόμο της επιστροφής κατηφορίζοντας στις ελατόφυτες πλαγιές του όρους Κυλλίνη με ενδιάμεσο σταθμό για τον απογευματινό καφέ την βυθιζόμενη Γέφυρα του Ισθμού της Κορίνθου.
Παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής μια πραγματικά υπέροχη εκδρομή χάρις στην άρτια οργάνωση τον υπέροχο καιρό και την άψογη συνεργασία των εκδρομέων μας άφηνε σε όλους υπέροχη ανάμνηση, αλλά και την γλυκειά προσμονή της επόμενης.
Το Διοικητικό Συμβούλιο ευχαριστεί όλους όσους μετείχαν και σε αυτή την εκδρομή του Συλλόγου των Επτανησίων και υπόσχεται ότι θα συνεχίσει αντάξιο της εμπιστοσύνης των.
Περισσότερες φωτογραφίες και βίντεο στην Ιστοσελίδα του ΠΣ Επτανησίων Γαλατσίου