Η Λαϊκή Συσπείρωση για τους φόρους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

LAS_color

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

 

Η χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης γίνεται:

α) Κατά ένα ποσοστό (30% σήμερα, που όλο και μικραίνει χρόνο με το χρόνο) από τους κεντρικούς δημόσιους πόρους (που κι αυτοί προέρχονται από το αντιλαϊκό σύστημα φορολογίας) και

β) κατά το μεγαλύτερο μέρος (70% σήμερα) από τοπικούς φόρους, τέλη, εισφορές, «δικαιώματα» και διάφορα χαράτσια (πρόστιμα κ.ά.), που αφαιμάσσονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, από τα λαϊκά στρώματα.

 

Οι φόροι και τα τέλη χωρίζονται:

Α] Σε αυτά που επιβάλλονται από την κυβέρνηση και εισπράττονται από τους δήμους ή αποδίδονται σε αυτούς από το υπ. Οικονομικών και αποτελούν το 30% των εσόδων των δήμων. Πρόκειται για κρατικά έσοδα που προέρχονται από τη φοροεπιδρομή ενάντια στη λαϊκή οικογένεια, π.χ. φόροι φυσικών και νομικών προσώπων, ΤΑΠ, ΦΠΑ, τέλη επί των ακαθάριστων εσόδων επιτηδευματιών κ.ά.

Β] Και σε αυτά που επιβάλλονται από τους δήμους.

Π.χ. Τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού (μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ), τέλη κοινοχρήστων χώρων, τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, τέλη για τον Πολιτισμό, Αθλητισμό με τη μορφή της συνδρομής, τέλος στάθμευσης και πλήθος άλλων. Επίσης, πρόστιμα για κάπνισμα, παραβιάσεις ΚΟΚ, παράβολα μεταναστών κ.ά.

Με τη συνεχή μείωση των κρατικών πόρων προς την ΤΔ εξοικονομούνται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις χρήματα που διατίθενται όχι για τις λαϊκές ανάγκες, αλλά για την κερδοφορία του κεφαλαίου στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ. Μέρος της κλοπής αυτής καλύπτεται από την παραπέρα τοπική υπερφορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων από μέρους των δημοτικών αρχών όλων των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, μαζί και από αυτούς που δηλώνουν «ανεξάρτητοι».

Η κατάργηση ουσιαστικά της χρηματοδότησης της ΤΔ, η απαγόρευση προσλήψεων σε συνδυασμό με τις απολύσεις, διαθεσιμότητες, μειώσεις μισθών και συντάξεων αποτελούν κεντρικούς πολιτικούς στόχους που καλείται η ΤΔ να υλοποιήσει. Η αναζήτηση ίδιων πόρων σημαίνει ότι οι δήμαρχοι και οι συνδυασμοί, που υπηρετούν το κεφάλαιο, την ΕΕ, θα τους βρουν από τοπικά χαράτσια, ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών, κατάργηση κοινωνικών δομών – γενίκευση της εμπορευματοποίησης των λαϊκών αναγκών, ανάπτυξη επιχειρηματικής δράσης. Επίσης κάθε υπηρεσία που χρησιμοποιεί προσωπικό στο πλαίσιο της ΤΔ θα εξασφαλίζεται ανταποδοτικά, δηλαδή θα πληρώνουν οι χρήστες.

Η φορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων γίνεται στη βάση της βαθιά ταξικής, αντιδραστικής, καπιταλιστικής πολιτικής ότι οι λαϊκές ανάγκες αποτελούν εμπόρευμα και όχι αποκλειστικά δημόσιο – δωρεάν- καθολικό δικαίωμα, στην κατεύθυνση της γενίκευσης της εμπορευματοποίησης, της προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων, της ενίσχυσης της επιχειρηματικής δράσης.

 

ΘΕΣΕΙΣ:

1. Κατάργηση της θεσμοθέτησης της «οικονομικής αυτοτέλειας» των δήμων, που στοχεύει στην εξαφάνιση του συνόλου των κρατικών κονδυλίων που σχετίζονται με τις λαϊκές ανάγκες και που με πρόσχημα την επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών στους ΟΤΑ θα επιβάλλουν νέα χαράτσια και φόρους στη λαϊκή οικογένεια.

2. Κατάργηση φόρων που επιβάλλονται από το κράτος:

– Του ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας) με ταυτόχρονη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

– Του φόρου μεταβίβασης ακινήτων (για την α΄ κατοικία), όλων των εισφορών που σχετίζονται με δημοτικά έργα, με ένταξη στο σχέδιο πόλης, με πυκνοδομημένες περιοχές.

– Πλήρης κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών (Περιφερειών και Δήμων) που θα προέρχεται από αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, από τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, από την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας.

– Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν παροχές με ευθύνη του κράτους, σε Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, Αθλητισμό. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Χρηματοδότηση από το ΠΔΕ και αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές κοινωνικές εγκαταστάσεις, που να καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών, με κατάργηση της εμπορευματοποίησής τους.

3. Για τους φόρους που επιβάλλονται από την Τοπική Διοίκηση:

– Άμεση δραστική μείωση ανταποδοτικών και άλλων τελών με στόχο την κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας, ανταποδοτικών και άλλων τελών.

Κατάργηση κάθε πληρωμής και συμμετοχής με οποιονδήποτε τρόπο για κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές Υγείας, Πρόνοιας, βρεφικούς – παιδικούς σταθμούς, Παιδείας, Αθλητισμού, Πολιτισμού, προστασίας του περιβάλλοντος.

Να καταργηθούν τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, σε κοινωνικούς φορείς (σωματεία), σε ειδικές κατηγορίες πληθυσμού, όπως άνεργοι, μονογονεϊκές – πολύτεκνες οικογένειες, άτομα με αναπηρία, κλπ., δραστική μείωσή τους στα λαϊκά στρώματα και τους μικροεπαγγελματίες, με στόχο την κατάργησή τους, αύξηση στις κατοικίες και τους επαγγελματικούς χώρους του μεγάλου κεφαλαίου.