Μια συνταγή για σπερνά με αφορμή μια πανέμορφη ροδιά

IMG_7484

Αυτή η ροδιά βρίσκεται δίπλα στο σπίτι μου. Τη βλέπω κάθε μέρα. Κάθε χρόνο αυτή την εποχή όταν οι καρποί της είναι σχεδόν ώριμοι, η εικόνα της, μου φέρνει στο νου τα σπερνά.

Τα σπερνά υπήρξαν όχι μόνο για μένα, αλλά και για τα περισσότερα παιδιά της εποχής μου, ένα μοναδικό γλύκισμα.

Στο χωριό οι μανάδες μας έφτιαχναν σπερνά όταν γιορτάζονταν οι μνήμες των αγίων. Το μισό χωριό γιόρταζε στις αρχές Νοέμβρη, των Αγίων Αναργύρων και το άλλο μισό στις αρχές Δεκέμβρη, του Αγίου Νικολάου. Τα σπερνά φτιάχνονταν από την προηγούμενη και την ημέρα της γιορτής στολίζαμε ένα πιάτο και το πηγαίναμε στην εκκλησία.

Όλα τα υλικά (σιτάρι, αμύγδαλα, καρύδια, ρόδια, μουσταλευριά) ήταν δικά μας, βρίσκονταν στο σπίτι, το μόνο που αγόραζε ο πατέρας μου από τη χώρα, ήταν τα κουφετάκια.

Εκείνη την εποχή με ξετρέλαιναν τα πολύχρωμα και «αγκαθωτά» μικρά κουφετάκια που βάζαμε στα σπερνά.

Όταν φύγαμε από το χωριό, η καλή μου η μανούλα φύτεψε αυτή τη ροδιά δίπλα στο καινούργιο μας σπίτι και κράτησε τη συνήθεια κάθε χρόνο στις αρχές Νοέμβρη να μας φτιάχνει σπερνά.

Με τον καιρό, «χόρτασα» τη γλυκιά γεύση των κουφέτων και μ’ ενοχλούσε η σκληράδα τους. Τώρα πια μου αρέσουν τα σπερνά μετά από δυο, τρεις μέρες όταν τα κουφετάκια έχουν πλέον λιώσει κι έχουν αφήσει όλη τη γλυκάδα τους.

Εκείνο όμως που δεν άλλαξε ποτέ τόσο στη μνήμη, όσο και στη γεύση μου, είναι το ρόδι. Τα κουφετάκια έλιωναν, τα μύγδαλα και τα καρύδια «κρύβονταν κάτω από το σιτάρι, η ζάχαρη «εξαφανιζόταν», αλλά το ρόδι, κόκκινο – κόκκινο, γλυκό και τραγανό έμενε μέχρι το τέλος.

Μια συνταγή για σπερνά της αγαπημένης μου ξαδέλφης Εύης Βουτσινά σας παρουσιάζω παρακάτω. Είναι από το βιβλίο της «Γεύση Ελληνική», δεύτερος τόμος, με τίτλο τα «Καλούδια» εκδόσεις Καστανιώτη.

Βιολέττα Σάντα (www.kolivas.de)

Υλικά

  • ½ κιλό σιτάρι
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • 5 κουταλιές ψημένο σουσάμι
  • 1 κεσέ καβουρντισμένα αμύγδαλα ασπρισμένα
  • 1½ κεσέ σταφίδες μαύρες
  • 1½ κεσέ ρόδι
  • ½ κεσέ καρύδια χοντροκομμένα
  • ½ κεσέ χρωματιστά ψιλά κουφετάκια
  • 1 κεσέ ψιλοκομμένη μουσταλευριά
  • Ζάχαρη όση θέλετε
  • Κανέλλα και γαρίφαλο (προαιρετικά)

Βράζετε το σιτάρι με μισό κουταλάκι αλάτι και το σουρώνετε. Το απλώνετε σε στεγνή πετσέτα για να φύγει η υγρασία του και το βάζετε σε μια λεκανίτσα.

Ανακατεύετε ψημένο σουσάμι, μαύρες σταφίδες, καρύδια, καβουρντισμένα αμύγδαλα, μπόλικο ρόιδο (ρόδι) και κουφετάκια. Ψιλοκόβετε λίγη λιασμένη (ξεραμένη στον ήλιο) μουσταλευριά και την ανακατεύετε κι αυτήν στα σπερνά.

Τα βάζετε σε πιάτο και στολίζετε την επιφάνεια με αμύγδαλα και κουφετάκια. Από πάνω βάζετε ζάχαρη.