Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών
Ομιλία Προέδρου φοιτητών Θοδωρή Μπουλιέρη
Την Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών επισκέφθηκε σήμερα, Τετάρτη 6 Νοεμβρίου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ώστε να αρχίσει ο διάλογος για το μέλλον της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απευθυνόμενος προς τους φοιτητές μεταξύ άλλων τόνισε: »Θέλουμε μια εκκλησιαστική εκπαίδευση τροποποιημένη.»
Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι »πρέπει να φτιαχτεί ένα νέο πλαίσιο εκκλησιαστικής εκπαίδευσης και να το συζητήσουμε από κοινού με το Υπουργείο Παιδείας.»
Ακολουθεί η ομιλία του Προέδρου των φοιτητών Θοδωρή Μπουλιέρη:
Όλη η φοιτητική κοινότητα βρίσκεται εμπρός σ’ ένα πολύ ευχάριστο και μεγάλο γεγονός, αυτό της επισκέψεως σας στην Ακαδημαϊκή μας κοινότητα.
Αυτό το γεγονός μας δίνει θάρρος να συνεχίσουμε ως γνήσια παιδιά της εκκλησίας τον δύσκολο αγώνα των γραμμάτων, να ελπίζουμε αλλά και να υπολογίζουμε σ’ ένα καλύτερο αύριο που να αφορά όχι μόνο την σχολή αυτή, αλλά και την εν γένει εκκλησία.
Θα ήθελα ν’ αναφέρω διπλό-υπογραμμίζοντας, ότι εμείς Μακαριότατε αποτελούμε τα σημερινά, αυριανά, και ας μου επιτραπεί η έκφραση, παντοτινά παιδιά της μητέρας εκκλησίας μας.
Τα κατάλληλα θεολογικώς κατηρτισμένα στελέχη που προσφέρουν έργο υψηλό και αποτελούν τα νέα βλαστάρια που γεννά η άμπελος η αληθινή.
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο θα ήθελα να επισημάνω όχι μόνον την αυτονόητη αναγκαιότητα ύπαρξης αυτού εδώ του πανεπιστημίου, αλλά και την επιτακτική εκ των πραγμάτων ανάγκη περεταίρω αναβάθμισης του, διότι πρέπει να γίνει ευρέως κατανοητό ότι η διατήρηση και η ανάπτυξη της εκκλησιαστικής παιδείας, ακόμα και μέσω κρίσης ισούται με την ανάπτυξη της ίδιας μας της εκκλησίας και λέγοντας εκκλησιά εννοώ όλους εμάς.
Αυτό είναι το ζητούμενο, αυτό είναι ουσιαστικά που ζητάει η εκκλησιαστική κοινωνία, αυτό είναι που ζητά το χριστεπώνυμο πλήρωμα.
Μια εκκλησία, τα στελέχη της οποίας, θα είναι καταρτισμένα θεολογικά και βαθιά εκπαιδευμένα, μια εκκλησία με ανάστημα που αντιστέκεται στους δύσκολους καιρούς και αποτελεί όχι μόνον έναν παγερό και υψηλό λατρευτικό τόπο, αλλά κάτι παραπάνω, κάτι πιο ανθρωπολογικό, θ’ αποτελεί το σπίτι και το καταφύγιο του κάθε χριστιανού που είναι σήμερα, είτε πνευματικά, είτε υλικά άστεγος.
Και για να αποφύγω την στεγνή μακρηγορία σαν φοιτητής της θεολογικής θεωρητικής και πρακτικής επιστήμης , μεγαλωμένος κυριολεκτικά μέσα στο ράσο, αφού είμαι γόνος ιερατικής οικογενείας, μπορώ με βεβαιότητα να ισχυριστώ ότι αυτό το ζητούμενο σ’ έναν κόσμο τόσο ευμετάβλητο, θα τακτοποιηθεί όχι από τον καθ’ ένα από εμάς ξεχωριστά, αλλά από το σύνολο των ανθρώπων εκείνων που θα έχουν την όρεξη να κάνουν τον κόσμο να μοιάζει λίγο διαφορετικός, που θα μπορούν ν’ απαλύνουν τον πόνο ,ώστε να αποφευχθεί ο κοινωνικός καταποντισμός .
Ας ξεκαθαριστεί ότι τα πάντα αρχίζουν και τελειώνουν με την παιδεία και εν προκειμένω την εκκλησιαστική.
Πηγή: Ρομφαία