Λαογραφικό Μουσείο στο Κατωμέρι
Το ανενεργό ελαιοτριβείο βρίσκεται στα όρια του οικισμού. Πρόκειται για μεγάλο τετράγωνο κτίριο σε κεκλιμένο οικόπεδο. Στο χαμηλό επίπεδο του οικοπέδου η τοιχοποιία έχει μεγάλο ύψος και αντίστοιχα το εσωτερικό είναι επιχωμένο.
Το πρόχειρο πρόσκτισμα με την αυλακωτή λαμαρίνα κατεδαφίζεται ώστε να αναδειχτεί η λιθοδομή σε όλη την έκτασή της. Το εσωτερικό καθαρίζεται από τις επιχώσεις και το μεγάλο εσωτερικό ύψος επιτρέπει μια αναδιάρθρωση του χώρου σε τρία επίπεδα.
Στο πρώτο (0,00) βρίσκεται η είσοδος και χωροθετείται η έκθεση της Ναυτικής Παράδοσης του νησιού. Στο κάτω επίπεδο (-1,80) παρατίθενται εκθέματα της Καθημερινής Ζωής: αγροτικά εργαλεία, εξαρτήματα οικοτεχνίας και οικιακά σκεύη. Το υπερυψωμένο επίπεδο (+0,90) είναι το Μεγανησιώτικο Σπίτι με εκθέματα γιορτινών περιστάσεων και οικογενειακής ζωής: νυφικό δωμάτιο, σαρμανίτσες, παιγνίδια κλπ.
Η κυκλοφορία γίνεται από περιμετρικές ράμπες με μικρή κλίση. Με το χειρισμό αυτό αποφεύγονται οι σκάλες και ομαλοποιείται η μετάβαση στις διαφορετικές θεματικές ενότητες. Ταυτόχρονα και με την δημιουργία εσωτερικού αίθριου εξασφαλίζεται η συνολική αντίληψη του χώρου.
Σπυρος Καμπελης
11 Ιουνίου 2013 @ 11:45
Τα μουσεια φτιαχνονται απο την αναγκη προστασιας, στεγασης, επιδειξης καποιων ιδιατερας ιστορικης, καλλιτεχνικης, λαογραφικης αξιας αντικειμενων.
Ελπιζω τα εκθεματα τα δικα μας, να ειναι αξιολογα,πραγμα που αμφιβαλλω.
Σπαταλη θεωρω κοτζαμ μουσειο για να βαλουμε μεσα ενα σιδερο με καρβουνα, εναν αργαλειο, μια λευκαδιτικη φορεσια, 10 σεμεν.
Εχει γεμισει η Ελλαδα απο αυτα.
Γιατι πρεπει σονι και καλα να εχουμε ιδιαιτερη λαογραφικη παραδοση αξια επιδειξεως?.
Να διατεθουν τα χρηματα καπου αλλου.
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ
11 Ιουνίου 2013 @ 14:18
Σωστά ! Ίσως για το Μουσείο Ωνάση……..Με κανένα ξεχασμένο μεσοφόρι της Τζάκυ ή της Κάλας, άντε και κανένα κοστούμι του μακαρίτη. Σκουριασμένα παλιοαντίκειμενα , μη αξιόπλοα σκάφη, σκαλιστήρια και κάθε είδους σκουπίδια των διάσημων γειτόνων μας, δεκτά
Επίσης σωστό θα ήταν να έχουμε καλού κακού έτοιμη και κάποια μελέτη για ανέγερση στο μέλλον ,ανδριάντα του νέου μας γείτονα, φυσικά στο Βαθύ για να «βλέπει» Σκορπιό.
Δεν είναι σωστό να αφήνουμε τους ευεργέτες μας έτσι.
Φιλαράκι Σπύρο ξέρω ότι εσύ δεν υποστηρίζεις κάτι τέτοιο. Θα ήταν όμως δυνατό να επανεξετάσεις την άποψή σου. Το Μεγανήσι είναι από μόνο του ένα ζωντανό Μουσείο. Αυτό το Βλέπει κανείς;
Λιβιτσανη Ευα
16 Ιουνίου 2013 @ 15:12
Παιδια οτι μπορει να γινει πρεπει να ναι καλοδεχτο,κι ενα λαογραφικο μουσειο κι ενα ναυτικο μ οτι εκθεματα κι αν εχει ,μικρης η και μεγαλυτερης σημασιας εχει την αξια του!