Με τη συμμετοχή των Δημάρχων Λευκάδας και Μεγανησίου η σύσκεψη για τα πετρέλαια
Καλώς ήρθε το… πετρέλαιο!
Ο Δήμαρχος Κέρκυρας Γ. Τρεπεκλής έφερε τον ΥΠΕΚΑ Ε. Λιβιεράτο για ευρεία σύσκεψη. Το Ιόνιο έχει πετρέλαια, ως φαίνεται. Και τώρα;
Σύσκεψη για την πορεία των ερευνών των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Δημαρχείο Κέρκυρας υπό τον Υπουργό ΠΕΚΑ Ευάγγελο Λιβιεράτο, μετά από αίτημα, του Δημάρχου Κέρκυρας και Προέδρου της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων, Γιάννη Τρεπεκλή.
Λιβιεράτος: Μέσα του 2014 τα οικόπεδα εξόρυξης
Την εισήγηση έκανε ο Υπουργός, ενημερώνοντας ότι η έρευνα έχει ολοκληρωθεί, και αναμένεται η ανάλυση των ευρημάτων από ειδικευμένα εργαστήρια.
«Από τον Μάιο θ’ αρχίσει η διεθνοποίηση των δεδομένων, για να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τις εταιρίες, ώστε το πρώτο μισό του 2014 να προσδιοριστούν τα οικόπεδα εξόρυξης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΚΑ.
Ο κ Λιβιεράτος επεσήμανε ότι υπάρχει χρόνος για να συζητηθεί το θέμα διεξοδικά και ευχαρίστησε το Δήμαρχο Κέρκυρας για την πρόσκληση, ώστε να ενημερωθούν οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών των Ιονίων.
«Είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια σύσκεψη και είμαστε ανοικτοί στο διάλογο» είπε ο Υπουργός.
Τρεπεκλής: Περιβάλλον, ανταποδοτικά και τουρισμός
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής, ευχαρίστησε τον κ. Υπουργό για την άμεση ανταπόκριση του, στο αίτημα για παροχή ενημέρωσης.
«Χρειάζεται παροχή ενημέρωσης ώστε να εξασφαλιστεί η διαφάνεια και να είναι ενημερωμένες οι τοπικές κοινωνίες. Θεωρώ ότι το ζήτημα των υδρογονανθράκων είναι εξαιρετικά σημαντικό. Πρέπει λοιπόν να δούμε μια σειρά θεμάτων, όπως η προστασία του περιβάλλοντος τα ανταποδοτικά οφέλη και οι ασφαλιστικές δικλίδες για την λειτουργία τους. Επίσης πρέπει να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη ανάπτυξη του τουρισμού», είπε ο Δήμαρχος Κέρκυρας. Την πρώτη αυτή σύσκεψη θα ακολουθήσει σειρά ενημερωτικών συσκέψεων της τοπικής αυτοδιοίκησης, για την εκτίμηση των αποτελεσμάτων και τη λήψη αποφάσεων.
Σπύρου: Ρεαλισμός και περιορισμός των κινδύνων
Τέλος ο Περιφερειάρχης Ιονίων, Σπύρος Σπύρου, συνεχάρη το Δήμαρχο Κέρκυρας για την πρωτοβουλία του και τον Υπουργό ΠΕΚΑ για την δυνατότητα ενημέρωσης με τα πραγματικά και επιστημονικά δεδομένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα.
«Πρέπει να διαχειριστούμε το θέμα των υδρογονανθράκων με την δέουσα σοβαρότητα και ρεαλισμό, ώστε να υπάρξουν πλεονεκτήματα χωρίς υπερβολές περιορίζοντας τους κινδύνους», είπε ο κ. περιφερειάρχης.
Οι συμμετέχοντες:
Στην Σύσκεψη Συμμετείχαν : Ο Υπουργός κ Λιβιεράτος, ο Δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής, ο Περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου, ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Σκούρτης, ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Σαμοίλης, η κ Σδούκου Αλεξάνδρα, Διευθύντρια Γραφείου Υπουργού, η κ. Σταματάκη Σοφία σύμβουλος και πρόεδρος επιτροπής υδρογονανθράκων, Μποζίκης Στέφανος Δήμαρχος Ζακύνθου, Κασιάνος Ιωάννης Δήμαρχος Ιθάκης, Αραβανής Κωνσταντίνος Δήμαρχος Λευκάδας, Ζαβιτσάνος Ευστάθιος Δήμαρχος Μεγανησίου, Μπογδάνος Σπύρος Δήμαρχος Παξών, Πυλαρινός Δημήτρης Αντιδήμαρχος Τ.Υ Κεφαλονιάς, Μεσσάρης Δημήτρης συνεργάτης αντιδημάρχου Κεφαλονιάς, Αναστασία Σαλλή Παπασαλή Πρύτανης Ιονίου Πανεπιστήμιου, Χοντρογιάνης Γιώργος Πρόεδρος Επιμελητήριου Σπίγγος Νίκος πρόεδρος ΤΕΕ, Κουρής Νίκος, ταμίας τουριστικών καταλυμάτων, Μπράμος Παναγιώτης πρόεδρος ένωσης ξενοδόχων, Διαβάτης Δημήτριος πρόεδρος ταξιδιωτικών πρακτόρων, Λούβρου Χριστίνα πρόεδρος ΕΑΣΚ, Σοφία Λίβερη πρόεδρος εργατικού κέντρου, Μωραΐτης Σπύρος αντιδήμαρχος οικονομικών, Δήμου Κέρκυρας, Πανταζής Γιώργος αντιδήμαρχος Τ.Υ Δήμου Κέρκυρας, οι επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Κέρκυρας, Αυλωνίτης Αλέκος, Χαραλάμπους Χαράλαμπος, Γιώργος Ρεδεστινός, Μερόπη Υδραίου και ο πρόεδρος του συλλόγου περιβάλλοντος Κοσκινάς Αριστοτέλης.
Ενημέρωση από πλευράς Υπουργείου παρείχαν οι: Σδούκου Αλεξάνδρα και Σταματάκη Σοφία.
Η θέση του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος
Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας έλαβε μέρος στη σύσκεψη με τον υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που πραγματοποιήθηκε σήμερα 9/4 στο Δήμο Κέρκυρας υπό την αιγίδα του δημάρχου, παρουσία του περιφερειάρχη, των δημάρχων των Ιονίων Νήσων, και εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων. Στην τοποθέτησή του, επιφυλασσόμενος για την υποβολή αναλυτικών θέσεων στο ΥΠΕΚΑ, ο πρόεδρος του Συλλόγου αναφέρθηκε στα εξής
1. Ο Σύλλογος εξαίρει την πρωτοβουλία και την ανταπόκριση του υπουργού. Οι Περιβαλλοντικοί φορείς πρέπει να έχουν άμεση, πλήρη πρόσβαση σε πληροφορίες επί του κρίσιμου ζητήματος, και διάφορα βήματα (ανάρτηση χαρτών και μελετών στο Διαδίκτυο) αξιολογούνται θετικά. Παρακολουθούμε στενά, με τεταμένη επαγρύπνηση αλλά υπευθυνότητα. «Θα γίνουμε αμείλικτες Ερινύες όλων υμών εφόσον διαπιστώσουμε πράξεις ή παραλείψεις που θέτουν σε κίνδυνο το φυσικό περιβάλλον των νήσων, θαλάσσιο και μη».
2. Σκεπτόμενοι οικολογικά, πρέπει να δυσφορούμε με τη μονοκαλλιέργεια του Τουρισμού που επικράτησε ειδικά στην Κέρκυρα. Μήπως η άκριτη τουριστική ανάπτυξη δεν ενέχει περιβαλλοντικά ρίσκα; Είναι παρήγορο το ότι οι παραγωγικοί φορείς συνειδητοποιούν την εξάρτηση από την προστασία φυσικών πόρων – για μας αυταξία. Είναι αναγκαία η εξισορρόπηση του παραγωγικού μοντέλου, ενδεχομένως με νέα ανάπτυξη τομέων της βιομηχανίας, εφόσον δεν συνεπάγονται καταστροφικές παρεμβάσεις.
3. Αν σκεφτούμε οικουμενικά, το ενεργειακό κύκλωμα στο οποίο εντάσσονται (με άκρως ελλειμματικό ισοζύγιο παραγωγής/ κατανάλωσης ενέργειας) τα νησιά είναι Ευρασιατικό. Η ενεργειακή αξιοποίηση ορυκτών δεν είναι η βέλτιστη λύση – αλλά μειώνει την εξάρτηση από πυρηνική ενέργεια, που είναι η χείριστη λύση. Το ρίσκο τοπικής περιβαλλοντικής καταστροφής πρέπει να εκτιμηθεί, και να συνεκτιμηθεί με το ρίσκο γενικευμένης καταστροφής από πυρηνικό ατύχημα τύπου Τσερνομπίλ ή Φουκουσίμα. Προ τριετίας η Ιταλία σχεδίαζε υπεράκτια εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην παρακείμενη Αλβανία.
4. Εάν και εφόσον γίνει αποδεκτή η σκοπιμότητα ασφαλούς άντλησης όποιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, το αυξημένο τοπικό ρίσκο νομιμοποιεί και συνεπάγεται «Ανταποδοτικά Ωφέλη» (ΑΩ). Τα ΑΩ έχουν ως σήμερα υπολογιστεί λογιστικά, ως ποσοστό απολαβών της Περιφέρειας επί ενός σχετικού φόρου, και τούτο είναι αναγκαίο να επεκταθεί σε ανάλογη πρόσοδο των Δήμων/Νήσων. Πρόταση που καταθέτουμε στον υπουργό είναι, εκτός των «ανταλλαγμάτων», η πρόβλεψη ενσωμάτωσης των Νήσων στο Δίκτυο Φυσικού Αερίου από το οποίο εξαιρούνται με συνέπειες αρνητικές για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Εναλλακτικά, η Πολιτεία να θεσμοθετήσει μείωση τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στο επίπεδο του φυσικού αερίου με μία πολιτική ανάλογη του «μεταφορικού ισοδύναμου» για προστασία της νησιωτικότητας.
5. Τέλος σε εντελώς συμβολικό επίπεδο επισημαίνουμε το άστοχο της διπλής ονομασίας που έχει δοθεί στους δύο γεωλογικούς σχηματισμούς που πιθανολογούνται ως θύλακοι υδρογονανθράκων στα δυτικά όρια της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας της Κέρκυρας, δηλαδή «Πύρρος» και «Αχιλλέας». Τα δύο ονόματα, μάλιστα χρησιμοποιούμενα μαζί, παραπέμπουν στο μυθολογικό και ιστορικό παρελθόν της αρχαίας ηπειρωτικής φυλής των Μολοσσών που επιχωρίαζε στο οροπέδιο των Ιωαννίνων. Έτσι «αμφισβητείται» η ύπαρξη νησιωτικής υφαλοκρηπίδας με τρόπο που ταιριάζει όχι σε ανατολικούς ομοεθνείς γειτόνους αλλά στην… «προς ανατολάς Γείτονα».
(Πηγή: www.kolivas.de)