Βροντερό «ΟΧΙ» της Κύπρου στο «σχέδιο διάσωσης»
Όλα τα κόμματα της Κύπρου συμφώνησαν ουσιαστικά στο ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή η πρόταση του Eurogroup και ότι θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα εάν υιοθετηθεί, ως έχει τουλάχιστον, από αυτά που υποθετικά θα λύσει.
Με 36 όχι, 17 αποχές και χωρίς να υπάρξει ένα έστω «ναι» καταψηφίσθηκε το νομοσχέδιο για την φορολόγηση των καταθέσεων στην Κύπρο!
«Όχι» ψήφισαν οι βουλευτές από το ΑΚΕΛ, την ΕΔΕΚ, το ΔΗΚΟ, το ΕΥΡΩΚΟ, τους Οικολόγους και ο ανεξάρτητος Ζαχαρίας Κουλίας, ενώ οι βουλευτές του κυβερνώντος ΔΗΣΥ, το οποίο επέμεινε στην πρότασή του για αναβολή της ψηφοφορίας, μετά τη διαφωνία του ΑΚΕΛ και άλλων κομμάτων απείχε από την ψηφοφορία.
Αμέσως μετά την απόφαση υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο κ. Σαμαράς του εξέφρασε την συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης ενώ συζήτησαν και τις πιθανές λύσεις την επομένη του κυπριακού «όχι».
Την ίδια ώρα ο κύπριος υπουργός Οικονομικών, κ. Σαρρής βρίσκεται ήδη στη Μόσχα προκειμένου να συζητήσουν για ένα πιθανό δάνειο, την ώρα μάλιστα που φουντώνουν τα σενάρια και η φημολογία περί παραίτησής του.
Οικονομικοί αναλυτές αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κύπρου στο διάγγελμά του επισημαίνουν ότι το όχι θα σημάνει πως η Κύπρος δεν θα πάρει οικονομική βοήθεια. Πολύ απλά χωρίς την επιβολή τέλους στις καταθέσεις τα κράτη μέλη της ευρωζώνης δεν θα παραχωρήσουν δάνειο στη Λευκωσία.
Η απόφαση αυτή για την Κύπρο είναι ιστορική αλλά οι συνέπειες δεν μπορούν ακόμα να προβλεφθούν, με τους ευρωπαίους να προειδοποιούν πως κάτι τέτοιο θα είχε τρομακτικές συνέπειες.
Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη με Σαμαρά, Μέρκελ και Πούτιν
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την απόφαση της κυπριακής Βουλής να απορρίψει το σχέδιο για «κούρεμα» των καταθέσεων. Ο κ. Σαμαράς του εξέφρασε την συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης ενώ συζήτησαν και τις πιθανές λύσεις την επομένη του κυπριακού «όχι».
Μάλιστα, λίγο πριν την απόφαση της κυπριακής Βουλής, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Αναστασιάδης είχε δεύτερη επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο και την ενημέρωσε σχετικά με τις εξελίξεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Κύπριος πρόεδρος είπε στη Γερμανίδα ομόλογό του πως από τη στιγμή που η Βουλή θα απορρίψει τη φορολόγηση των καταθέσεων, τότε θα πρέπει να βρούμε με άλλο τρόπο τα 5.8 δις ευρώ.
Επίσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε ημίωρη συνομιλία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και «διεξήχθη μια γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση για τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κυπριακής Προεδρίας.
Το χρονικό της συνεδρίασης
Γ. Περδίκης: «Να αποδειχθούμε ικανοί στο «όχι»»
«Πρέπει να πούμε «όχι» στο νομοσχέδιο γιατί θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία, επεσήμανε ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής», ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Γιώργος Περδίκης.
«Η χρεοκρατία που επιχειρούν να επιβάλουν, θα έχει συνέπειες και κρούω το κώδωνα του κινδύνου για πλήρη διαχείριση των προβλημάτων», πρόσθεσε.
«Εμείς λέμε ναι στον ορθολογισμό του τραπεζικού τομέα με το σωστό τρόπο και όχι στο πλαίσιο ενός σχεδίου για καταστροφή της οικονομίας. Απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο απαντούμε «όχι» δεν θα περάσει, δεν θα επιτρέψουμε να μας επιβάλουν αυτό που οδηγεί στην υποδούλωση της Κυπριακής οικονομίας. Μπορούμε να το επιβάλουμε και σας καλώ να το αποδείξουμε στην πράξη. Ας αποδειχθούμε ικανοί στο «όχι». Σήμερα πρέπει να πούμε «όχι» και να εφαρμόσουμε αειφορικό και βιώσιμο μέλλον για τη χώρα μας», τόνισε.
Συλλούρης: Είμαστε πιο Ευρωπαίοι από αυτούς
Λάβρος κατά των Ευρωπαίων εταίρων μας και ιδιαίτερα των Γερμανών παρουσιάστηκε ο Βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος μάλιστα ότι «Είμαστε πιο Ευρωπαίοι» από αυτούς.
Κουλίας: «Όχι. Είναι επαίσχυντο και απαράδεκτο»
Επαίσχυντο και απαράδεκτο χαρακτήρισε το νομοσχέδιο το οποίο «μας καλεί η ΕΕ να ψηφίσουμε, υπονομεύοντας έτσι το σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας το οποίο απολαμβάνουμε λόγω της θυσίας των ηρώων μας το 1955-59», ο Ζαχαρίας Κουλίας.
Ομήρου: «Όχι στη νέα αποικιοκρατία»
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, τοποθετήθηκε επί του νομοσχεδίου δηλώνοντας ότι θα ψηφίσει «»Όχι» σε μία συμφωνία που θα μας καταστήσει εκ νέου αποικία». Μετά την απόρριψη των μέτρων θα συζητηθεί η έκδοση Εθνο-ομολόγου για την εξασφάλιση ρευστότητας, είπε, και δήλωσε έτοιμος να στηρίξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά την απόρριψη του νομοσχεδίου.
Μ. Καρογιαν: «Δεν είμαστε το θύμα ενός ακήρυχτου πολέμου»
«Η Κύπρος δεν πρόκειται να είναι ο δούλος του οποιουδήποτε. Είμαστε καταδικασμένοι να τα καταφέρουμε και να απορρίψουμε τον εκβιασμό της Ευρώπης», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Κάρογιαν από το βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων.
«Είναι πρωτόγνωρα και πρωτοφανή τα όσα διαμείβονται μετά τις εξελίξεις του Γιούρογκρουπ. Το ΔΗΚΟ τοποθετείται ξεκάθαρα σε κατηγορηματική απόρριψη του νομοσχεδίου. Το «όχι», δεν σημαίνει όχι στην άρνηση των μεταρρυθμίσεων για εξυγίανση των οικονομικών δεδομένων του τόπου», επεσήμανε.
«Το «όχι», μετατρέπεται σε ένα κοινό συμφέρον μιας ΕΕ που μπορεί να καταστεί ισχυρή και στην αρχή ενός κοινωνικού δικαίου. Αυτοί που μας επιβάλλουν σε αυτό το δίλημμα πρέπει να απαντήσουν γιατί μας τιμωρούν. Οι Κύπριοι δεν πρόκειται να αποτελέσουν εθελοντικά θύματα ενός ακήρυχτου πολέμου», τόνισε.
Απαιτείται, είπε, μια εθνική ενότητα, μια κοινωνική συναίνεση και κοινή εθνική προσπάθεια. Απαιτείται ευφάνταστο συγκροτημένο σχέδιο που να στηρίζει τα συμφέροντα τόπου του λαού μας.
Δριμεία επίθεση Κυπριανού κατά Αναστασιάδη
Επίθεση κατά της Κυβέρνησης του ΔΗΣΥ και ιδιαίτερα του Προέδρου Αναστασιάδη εξαπέλυσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ο οποίος τον κατηγόρησε ανοιχτά για αθέτηση των δεσμεύσεων του.
Αβέρωφ: Αποχή χωρίς να παραδίδουμε τα όπλα
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου στην τοποθέτησή του ανταπέδωσε τα πυρά στον Άντρο Κυπριανού για τους χειρισμούς της προηγούμενης Κυβέρνησης. Δήλωσε ότι ο ΔΗΣΥ επιλέγει το δρόμο της αποχής αλλά την ίδια ώρα δεν παραδίδει τα όπλα. Θα στηρίξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα συμβάλει ώστε να βρεθεί ένας τρίτος δρόμος που θα αποτρέψει την καταστροφή.
Σε κλοιό διαδηλωτών η κυπριακή Βουλή
Από τις 16.00 το απόγευμα, οι δρόμοι, έξω την κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων, είχαν κατακλυστεί από πολίτες, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για το νομοσχέδιο περί κουρέματος το όποιο τέθηκε ενώπιον της Ολομέλειας. Δύο ώρες αργότερα, στις 18.00, στο σημείο έφτασαν και οι βουλευτές του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ, οι οποίοι ένωσαν τη φωνή τους που μετρούσαν τις 2.000.
Περίπου στις 20.15, διαδηλωτές πέταξαν αυγά στους παραταγμένους πέριξ της Βουλής αστυνομικούς χωρίς να προκληθεί περαιτέρω ένταση, ενώ λόγω αδιαθεσίας, ένας διαδηλωτής διακομίσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Τα συνθήματα που κυριαρχούν είναι «Δεν θα περάσει» και «Τρόικα έξω από την Κύπρο». Συνθήματα ακούστηκαν και υπέρ της Ρωσικής Δημοκρατίας.
Διαψεύστηκαν οι φήμες περί παραίτησης του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου
Λίγο πριν τις 17.30 το απόγευμα της Τρίτης, κυκλοφόρησε η φήμη περί παραίτησης του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλη Σαρρή, ωστόσο, οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν επίσημα ποτέ, ενώ σε ερώτηση της zougla.gr σε πηγές του ΑΚΕΛ για το αν ευσταθεί η πληροφορία, η απάντηση από τις ίδιες πηγές ήταν: «Τίθεται υπό αμφισβήτηση», χωρίς να ξεκαθαρίζεται το εάν αμφισβητείται η φήμη ή ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών.
Τελικά, ο ίδιος ο υπουργός διέψευσε τις πληροφορίες που διέρρευσαν το απόγευμα της Τρίτης με δηλώσεις του στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, απαντώντας σε σχετική ερώτηση: «Δεν είναι αλήθεια».
Ο κ. Σαρρής ο οποίος αναχώρησε νωρίς το απόγευμα για τη Μόσχα, προκειμένου να έχει συναντήσεις με ρώσους αξιωματούχους, θα μεταφέρει στο ρώσο ομόλογό του Αντόν Σιλουάνοφ τις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης, μετά την πρωτοφανή απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων. Η συνάντηση Σαρρή – Σιλουάνοφ είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη το μεσημέρι.
Κατά τους παρατηρητές, αρχίζει τώρα η μεγάλη διαπραγμάτευση για ένα συνολικό deal με τους Ρώσους που στόχο έχει την επίτευξη συμφωνίας για τη χρηματοδότηση της Κύπρου με το ποσό που χρειάζεται, ώστε να αποφευχθεί το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων, ήτοι 5,8 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, συνεργάτης του Πούτιν βρέθηκε την προηγούμενη της Καθαράς Δευτέρας στη Λευκωσία και είχε συνομιλίες στο προεδρικό μέγαρο. Το ζήτημα είναι αν η Κύπρος είναι σε θέση να ανταποκριθεί στια απαιτήσεις της Μόσχας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σαρρής μεταφέρει στη Μόσχα πρόταση για αγορά δύο κυπριακών τραπεζών έναντι του συμβολικού τιμήματος του ενός ευρώ.
Επιπλέον, τον υπουργό συνόδευσαν στο ταξίδι του στη Μόσχα, κλιμάκιο της Λαϊκής Τράπεζας και ο υπουργός Ενέργειας της κυπριακής κυβέρνησης Γιώργος Λακκοτρύπης.
(Πηγή: www.madata.gr)