Επιστημονικό συνέδριο προς τιμήν του ιστορικού Νίκου Σβορώνου
ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΒΟΡΩΝΟΥ
Μοναδικό σε ποιότητα και διαστάσεις επιστημονικό, εκπαιδευτικό, πολιτισμικό και παιδαγωγικό γεγονός μπορεί να χαρακτηριστεί το Συνέδριο προς τιμήν του διεθνούς κύρους και αναγνώρισης Λευκαδίτη ιστορικού Νίκου Σβορώνου, που διοργάνωσε το Γραφείο Σχολικής Συμβούλου Φιλολόγων Λευκάδας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δ/θμιας Εκπ/σης-ΚΕ.ΣΥ.Π. Λευκάδας, την Εταιρεία Θεωρίας, Έρευνας και Διδακτικής της Γενικής και Τοπικής Ιστορίας και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων-Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας.
Το συνέδριο με θέμα: «Νίκος Σβορώνος: Ο Ιστορικός, η Ιστορία και η Διδακτική της Ιστορίας» πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Λευκάδας, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ξενοδοχείου IONION STAR, σε πέντε συνεδρίες, την Παρασκευή, 22 Ιουνίου και το Σάββατο, 23 Ιουνίου 2012.
Στο συνέδριο μίλησαν πανεπιστημιακοί, ερευνητές και ιστορικοί από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, Λευκωσίας Κύπρου, από την Ακαδημία Αθηνών-Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας, από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, εκπαιδευτικοί και ερευνητές, μέλη της Εταιρείας Θεωρίας, Έρευνας και Διδακτικής της Ιστορίας (Μιχάλης Μερακλής, Ομ. Καθηγητής Λαογραφίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, Γεώργιος Λεοντσίνης, Ομ. Καθηγητής της Ιστορίας και Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Θεωρίας, Έρευνας και Διδακτικής της Γενικής και Τοπικής Ιστορίας, Σπύρος Ασδραχάς, Ιστορικός, Ομ. Δ/ντής Ερευνών Ε.Ι.Ε., Σπύρος Βρεττός, Συγγραφέας, Δ.φ., Αναστασία Κυρκίνη, Δρ. Ιστορίας, Επίτ. Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Αικατερίνη Πολυμέρου Καμηλάκη, Δ/ντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Αιμίλιος Σολωμού, Λέκτορας Ιστορίας και Διδακτικής της Ιστορίας- Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Κύπρου, Ματούλα Τομαρά-Σιδέρη, Καθηγήτρια, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού, Διδάκτωρ Λαογραφίας, Σχ. Σύμβουλος Φιλολόγων, Αχιλλέας Ρακίνας, Υπ. Διδάκτωρ, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Παναγιώτης Κορομβόκης, Μεταπτ. Φοιτητής Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άννα Κοψιδά, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης και Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Διάκονος Ιωαννίκιος Ζαμπέλης, Δ/ντής Κέντρου Νεότητας Ι.Μ. Λευκάδος και Ιθάκης, Χρυσούλα Γαλάνη, Διδάκτωρ Ιστορίας και Διδακτικής της Ιστορίας, Γαβριήλ Παντιώρας, Σχ. Σύμβουλος Α/θμιας Εκπ/σης.
Το βράδυ της Παρασκευής, μετά το πέρας της Δ’ απογευματινής συνεδρίας, η Αγιομαυρίτικη Παρέα πρόσφερε στους συνέδρους την υπέροχη αισθαντικότητα της λευκαδίτικής καντάδας, μετακινώντας το παρόν στην ποιητικότητα περασμένων δεκαετιών.
Στα πλαίσια του συνεδρίου, κατά την τελευταία συνεδρία, ημέρα Σάββατο, 23 Ιουνίου 2012, έγινε η παρουσίαση των μαθητικών δοκιμίων Τοπικής Ιστορίας, που βραβεύτηκαν στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό προς τιμήν του ιστορικού Νίκου Σβορώνου. Τον διαγωνισμό είχε προκηρύξει το Γραφείο Σχολικής Συμβούλου Φιλολόγων Λευκάδας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δ/θμιας Εκπ/σης-ΚΕ.ΣΥ.Π. Λευκάδας, την Εταιρεία Θεωρίας, Έρευνας και Διδακτικής της Γενικής και Τοπικής Ιστορίας και την Περιφερειακή Δ/νση Εκπ/σης Ιονίων Νήσων. Οι βραβευμένοι μαθητές ήρθαν με ενθουσιασμό στη Λευκάδα και έφυγαν φανατικοί της φίλοι. Γέμισε η Λευκάδα από μαθητική ελπιδοφόρα εφηβεία από διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Κρήτη, Πεταλίδι Μεσσηνίας, Λεωνίδιο Αρκαδίας, Νάουσα, Καβάλα, Αγία Βαρβάρα Αττικής, Χιλιομόδι Κορινθίας, Χίο, Ρόδο) καθώς και από το Αβερώφειο Σχολείο της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου. Ήρθαν και παρουσίασαν τις συναρπαστικές ερευνητικές τους εργασίες και μας οικείωσαν με τους ελληνικούς τόπους και την ιστορία τους και με μοναδικά πορτρέτα ανθρώπων που τίμησαν, κατά καιρούς τον τόπο μας, την Ελλάδα. Στην ίδια συνεδρία, πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των βραβείων τους και η ανταλλαγή δώρων με τις εκπαιδευτικές αποστολές.
Σε συγκινητική τελετή που ακολούθησε, πραγματοποιήθηκε και η Αδελφοποίηση του Αβερώφειου Σχολείου Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου με το 2ο Γυμνάσιο Λευκάδας, που εγκαινίασε την απαρχή πολιτιστικών και πνευματικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο εκπαιδευτικών κοινοτήτων αλλά και των τοπικών κοινωνιών Λευκάδας και Αλεξάνδρειας.
Ο αποχαιρετισμός έγινε το Σάββατο το απόγευμα στον Κήπο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας μέσα στο ειδυλλιακό επτανησιακό σκηνικό του νεοκλασικού κτιρίου. Εκεί παιάνισε η Φιλαρμονική Εταιρία Λευκάδος, για πρώτη φορά στον Κήπο της Βιβλιοθήκης και δημιούργησε ατμόσφαιρα ανάλογη με την διαχρονική της παράδοση. Ακολούθησε για τους παρισταμένους μπουφές και προσφέρθηκαν στους συνέδρους εκδόσεις της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας, από την άξια Προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης, κ. Μαρία Ρούσσου.
Στην τελική του αποτίμηση, το συνέδριο δεν ήταν μόνον μια επιστημονική συνάντηση όπου αναδείχτηκε η προσωπικότητα, το επιστημονικό και ανθρώπινο ήθος του Νίκου Σβορώνου και η παραδειγματική του ζωή ως επιστήμονα,-ερευνητή, δασκάλου και ανώτερου ανθρώπου, όπως επίσης και η ανάπτυξη ζητημάτων θεωρίας, έρευνας και διδακτικής της ακαδημαϊκής και της σχολικής ιστορίας. Ήταν προπάντων ένα εκπαιδευτικό και πολιτισμικό forum που ανέδειξε την αμοιβαιότητα δασκάλων και μαθητών και των γονιών τους, τις ανώτερες ποιότητες ζωής που μπορεί να παραγάγει η εκπαίδευση, την αισιοδοξία της δημιουργικής διαλεκτικής, εκπαιδευτικής-επιστημονικής και διανθρώπινης, στην οποία μπορεί να προσβλέπει βάσιμα η ελληνική κοινωνία.