Αφιέρωμα αρχείου της ΕΡΤ στον Άγγελο Σικελιανό
Η σειρά «ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ» αφιερώνει δύο επεισόδια στον ποιητή ΑΓΓΕΛΟ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟ (γενν. 1884 – πέθ. 1951).
Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος παρατίθενται βιογραφικές πληροφορίες σχετικά με το οικογενειακό του δέντρο, τον γενέθλιο τόπο του, τη Λευκάδα, τα παιδικά του βιώματα, τις σπουδές και την εγκατάστασή του στην Αθήνα, την αρχική του ενασχόληση με το θέατρο μέχρι το 1903. Γίνεται εκτενής αναφορά στη φιλία του με τον ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ, στη γνωριμία του το 1906 με τη μετέπειτα σύζυγό του και συνοδοιπόρο στα πνευματικά του σχέδια, ΕΥΑ ΠΑΛΜΕΡ, καθώς και στην αναταραχή που προκάλεσε στους πνευματικούς κύκλους των Αθηνών η έκδοση το 1909 του ποιήματός του «Αλαφροΐσκιωτος». Δίνεται το ιστορικό πλαίσιο των χρόνων του και επισημαίνεται το πόσο βαθιά τον επηρέασε η περιρρέουσα ζοφερή ατμόσφαιρα της εποχής, η συντριβή της «Μεγάλης Ιδέας» και η Μικρασιατική Καταστροφή, καθώς και οι θρησκευτικές αναζητήσεις του στη σύλληψη της Δελφικής Ιδέας, ως παγκόσμιας πνευματικής αμφικτυονίας για τη συμφιλίωση των λαών με κέντρο τους Δελφούς.
Πραγμάτωση αυτής της ιδέας υπήρξε, με την καταλυτική συνδρομή της ΕΥΑΣ ΠΑΛΜΕΡ-ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ, η διοργάνωση των Δελφικών Εορτών (το 1927 και το 1930) με σειρά εκδηλώσεων που περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, τη θεατρική παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου, γυμνικούς αγώνες και συναυλίες βυζαντινής μουσικής.
Την ποίηση του A. ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ αποτιμούν ποιητές και μελετητές του έργου του, όπως ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΟΥΡΝΑΖΑΚΗΣ και ο ΝΑΝΟΣ ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣ, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι υπήρξε ο πρώτος που αποτόλμησε την έξοδο από την παραδοσιακή φόρμα. Στη διάρκεια της εκπομπής προβάλλεται σπάνιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό αρχειακό υλικό, όπως πλάνα αρχείου από ιστορικά γεγονότα της εποχής, αποσπάσματα από την παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης», ηχητικό ντοκουμέντο με τη φωνή του ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ σε ηχογράφηση του ΗΛΙΑ ΒΕΝΕΖΗ το 1949, αλλά και ντοκουμέντο με τη φωνή της ΕΥΑΣ ΠΑΛΜΕΡ-ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ.
Μέρος 1 – Κάντε κλικ για να δείτε το βίντεο
Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος γίνεται αναφορά στην περίοδο μετά το 1922 και μέχρι το 1935 που, αν και αναγνωρισμένος ως μείζων ποιητής, ουσιαστικά έχει εγκαταλείψει την ποίηση και ασχολείται με τη συγγραφή πεζών κειμένων. Ωστόσο, μετά τη ματαίωση πραγματοποίησης του οράματός του σχετικά με τη Δελφική Ιδέα, το 1935 δημοσιεύει το ποίημα «Ιερά Οδός», το οποίο διανοίγει έναν νέο δρόμο στη νεοελληνική ποίηση.
Ακολούθως διερευνάται η καθοριστική επίδραση που άσκησε ο ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ στη διαμόρφωση των ποιητών της γενιάς του ’30. Σημαντικό μέρος της εκπομπής καλύπτει η παρουσία του ποιητή στην πάνδημη κηδεία του ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ, ενώ παράλληλα επισημαίνεται η επιρροή που άσκησε στον ίδιο και το έργο του ο πόλεμος του 1940, η Κατοχή και η Αντίσταση, επιρροή που συνοψίζεται στην ποιητική του συλλογή «Ακριτικά», η οποία εμφανίζεται το 1942. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην υποψηφιότητά του για το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1951, με ιδιαίτερη αναφορά στις παρασκηνιακές ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης που λειτούργησαν υπονομευτικά, αποκλείοντας τον ποιητή από αυτή την τιμή. Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται παρακολουθώντας τα τελευταία χρόνια της ζωής του με τη δεύτερη σύζυγό του, ΑΝΝΑ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ.
Περιλαμβάνεται σπάνιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό αρχειακό υλικό, όπως πλάνα αρχείου από ιστορικά γεγονότα της εποχής και ηχητικά ντοκουμέντα όπου ο ΣΙΛΕΚΙΑΝΟΣ απαγγέλλει ποιήματά του ή αφηγείται στιγμές από την κοινή ζωή του με την ΕΥΑ ΠΑΛΜΕΡ-ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ.
Στη διάρκεια της εκπομπής μιλούν, μεταξύ άλλων, ο επιμελητής εκδόσεων ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΟΥΡΝΑΖΑΚΗΣ, η ΑΝΝΑ ΒΕΝΕΖΗ-ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ, κόρη του ΗΛΙΑ ΒΕΝΕΖΗ, οι ποιητές ΝΑΝΟΣ ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣ και ΧΑΡΗΣ ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ κ.ά.
Μέρος 2 – Κάντε κλικ για να δείτε το βίντεο
Πηγή: Λευκαδίτικα Νέα