Τα 10 ρεκόρ της Λευκάδας !
Μεταξύ αυτών και ένα του Μεγανησίου
Η Λευκάδα μας -ο μικρότερος νομός της χώρας- “προσφέρει” σήμερα 10 εντυπωσιακά ρεκόρ που την κάνουν ξεχωριστή (και εμάς, τους Λευκαδίτες, υπερήφανους). Η Λευκάδα λοιπόν (προσοχή: πρόκειται για τον μικρότερο νομό στην Ελλάδα):
1. Διαθέτει 110 εν ζωή καθηγητές Πανεπιστημίων σε όλο το κόσμο τους οποίους μετά από πολυετή έρευνα έχω καταγράψει και έχω δημοσιεύσει το 2009 αλλά λόγω αλλαγών που μεσολάβησαν ετοιμάζω το νέο κατάλογο.
2. Διαθέτει 67 επαγγελματίες δημοσιογράφους καθώς και εκατοντάδες επιστήμονες, λογοτέχνες και καλλιτέχνες.
3. Από τους μεγάλους εθνικούς ποιητές της χώρας. (Σολωμός, Α. Βαλαωρίτης, Κ. Παλαμάς, και Α. Σικελιανός) οι δυο (Βαλαωρίτης – Σικελιανος) είναι από τη Λευκάδα.
4. Τόσο η Χαραμόγλειος Λευκαδιακή Βιβλιοθήκη όσο και η συλλογή σπανίων δίσκων – φωνογράφων του Τάκη Κατωπόδη (Ντελημάρη) είναι μοναδικές, τουλάχιστον, στον Ευρωπαϊκό χώρο.
5. Η Λευκάδα διαθέτει μια απο τις 3 καλύτερες αμμουδιές στη Μεσόγειο και ίσως στο κόσμο, το Πόρτο Κατσίκι. Μια παραλία – όνειρο που είχα την τύχη να είμαι ο πρώτος το 1976 (σσ μαθητής γυμνασίου) να δημοσιεύσω σχετικό ρεπορτάζ και φωτογραφίες (με τίτλο «Ε! εσείς εκεί κάτω » (σσ δεν υπήρχε δρόμος αλλά μονοπάτι). Και μάλιστα θυμάμαι ότι με θεωρούσαν τρελό και «ψώνιο» όταν έγραψα για την μοναδική της ομορφιά. Και έχει η Λευκάδα μας όχι μόνο το Πόρτο Κατσίκι. Διαθέτει συνολικά 21 παραλίες και όχι μόνο. Διαθέτει τις καλύτερες παραλίες της Μεσογείου σύμφωνα με δημοψηφίσματα στο διαδίκτυο (Πόρτο Κατσίκι, Εγκρεμνοί, Κάθισμα, Αγιοφίλι).
6. Διαθέτει δυο από τις δέκα καλύτερες στο κόσμο περιοχές για σέρφινγκ: τον κόλπο της Βασιλικής και την περιοχή του Αη Γιάννη.
7. Είναι νομός που αποτελείται απο 24 συνολικά νησάκια (μεταξύ αυτών το Σκορπιός του Ωνάση, το Σκορπίδι του Λιβανού, τη Μαδουρή του Α. Βαλαωρίτη κα)!
8. Διαθέτει το μεγαλύτερο ενάλιο σπήλαιο στον κόσμο, τη σπηλιά Παπανικολή στο Μεγανήσι.
9. Εφέτος(2012) Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας διοργανώνει την 57η περίοδο των Γιορτών Λόγου και Τέχνης της Λευκάδας και τα 50χρονα του διεθνούς φολκλορικού φεστιβάλ. Είναι ο αρχαιότερος πολιτιστικός θεσμός στη χώρα μας στους τομείς του χορού και της μουσικής, της παγκόσμιας παραδοσιακής κληρονομιάς, με πανελλήνια και διεθνή καταξίωση.
10. Και ας μην ξεχνάμε ότι η μικρή Λευκάδα απέδειξε στη δύσκολη δεκαετία του 1950, μέσα στις στάχτες του εμφυλίου, ότι η δύναμη της ψυχής και προπαντός η συλλογικότητα μπορούν να κάνουν θαύματα. Αξίζει να αναφερθεί η πρωτοπορία της Λευκάδας όχι μόνο στις Γιορτές Λόγου και Τέχνης (όπου βρήκαν στη συνέχεια πολλούς μιμητές) αλλά και στην ίδρυση και λειτουργία καλλιτεχνικών και αθλητικών συλλόγων καθώς και άλλων συλλογικών δραστηριοτήτων. Να θυμηθούμε ότι το 1850 ιδρύθηκε η “Φιλαρμονική”, το 1875 η Λευκάδα είχε ένα από τα 16 σε όλη την Ελλάδα θέατρα, το 1937 ιδρύεται ο πρωτοπόρος “Ορφέας” και το 1927 ο “Τηλυκράτης (ο οποίος πέτυχε την ιστορική του άνοδο στην Γ’ εθνική κατηγορία). Και φυσικά είναι μοναδικός ο πολιτιστικός οργασμός στο νησί μας!
Του Ηλία Π. Γεωργάκη