ΚΕΔΕ: Ανησυχία για νέες περικοπές στα έσοδα των δήμων
Ανησυχία εκφράζει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας από σειρά δημοσιευμάτων που αφορούν μελέτη που εκπόνησε το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Μελετών (ΚΕΠΕ) για λογαριασμό του υπ. Οικονομικών σύμφωνα με την οποία υπάρχουν περιθώρια για νέες περικοπές στα έσοδα των δήμων.
Η μελέτη, που συντάχθηκε σε συνεργασία του ΚΕΠΕ με την Task Force της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τεχνοκράτες του ΔΝΤ, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν περιθώρια εξοικονόμησης 11,6 δισ. ευρώ τη διετία 2013- 2014 από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα (υπουργεία, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, ΔΕΚΟ).
Ειδικότερα για τους δήμους, εκτιμάται ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια παρεμβάσεων και ότι θα πρέπει να μεταβληθεί ο τρόπος συλλογής και διαχείρισης των εσόδων τους. Για τις δημοτικές επιχειρήσεις -σημαντικός αριθμός των οποίων έχει κοινωφελή χαρακτήρα, όπως οι παιδικοί σταθμοί- εκτιμάται ότι είναι πάρα πολλές και προτείνεται να κλείσουν στο πλαίσιο της μείωσης του κόστους λειτουργίας των ΟΤΑ.
Η ΚΕΔΕ στην ανακοίνωσή της σημειώνει ότι ήδη από το 2009, οι ΟΤΑ έχουν υποστεί μείωση 50,6% για λειτουργικές δαπάνες και 55,16% για επενδύσεις. Συγχρόνως, από φέτος έχει αρχίσει και έμμεση αφαίμαξη των ήδη μειωμένων πόρων. Από τα χρήματα των ΟΤΑ για το 2012 αφαιρέθηκαν ήδη 190 εκατ. ευρώ για πληρωμή οφειλών του 2011, που αφορούσαν προνοιακά επιδόματα και μεταφορές μαθητών. «Αποτέλεσμα των μειώσεων αυτών» σημειώνεται, «είναι η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δήμοι, πολλοί εκ των οποίων αδυνατούν να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στη μισθοδοσία των υπαλλήλων τους και την κάλυψη των αναγκών των πολιτών».
Και συνεχίζει η ανακοίνωση διαμαρτυρίας: «Η μελέτη του ΚΕΠΕ έχει λάβει υπόψη της ότι η χώρα θα παρουσίαζε ήδη πρωτογενή πλεονάσματα, εάν εφαρμόζονταν στην κεντρική κυβέρνηση και στους υπολοίπους φορείς μειώσεις ανάλογες με αυτές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;»
Η ΚΕΔΕ στην ανακοίνωσή της φέρεται αποφασισμένη «να μην επιτρέψει να οδηγηθεί σε χρεοκοπία και κατάρρευση ένας από τους λίγους θεσμούς που απέμειναν με οργανωτική και λειτουργική ικανότητα και στους οποίους πρέπει να στηριχθεί η πατρίδα μας για να ανακάμψει από την κρίση».
Κρίσιμες αποφάσεις ενδέχεται να ληφθούν κατά την έκτακτη γενική συνέλευση που έχει προγραμματισθεί για τις 24 Απριλίου, η οποία θα εξελιχθεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών. Πάντως, κατά τη γενική συνέλευση της 9ης Απριλίου -οπότε και αποφασίσθηκε η έκτακτη γενική συνέλευση της 24ης Απριλίου- οι δήμαρχοι είχαν αποδοκιμάσει προτάσεις για δυναμικές αντιδράσεις στις περικοπές των πόρων.
Πηγή: Ημερησία
GEORGE
19 Απριλίου 2012 @ 13:50
ΠΑΛΙΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ:
Αυτός ο κάβουρας,μου θύμισε μιά παλιά ιστορία που συνέβη στο Κατωμέρι.
Γινόταν μια διαδήλωση στο Ακτιο ,για να φύγουν οι βάσεις και είχαν μαζευτεί πολλοί
διαδηλωτές Μεγανησιώτες στο καφενείο του ΝΙΑΓΚΑ σε προσυγκέντρωση και μόλις
μπηκαν στο φορτηγό για το Βαθύ ,ο Βεσσαρίας ο Νιάγκας ,εμφανίζεται με έναν μεγάλο κάβουρα (σαν αυτόν της φωτογραφίας) και φωνάζει στον Παναγιώτη τον Ντ…….α:
ΕΕΕ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΤΟ ΚΑΒΟΥΡΑ!!
ΠΟΙΟΝ ΚΑΒΟΥΡΑ ΡΩΤΑΕΙ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ!!!
ΤΟ ΚΑΒΟΥΡΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ,ΠΑΡΕ ΤΟΝ ΚΑΒΟΥΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΞΕΚΛΕΙΔΩΣΕΙΣ !!!!
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΓΛΑΣ
19 Απριλίου 2012 @ 15:20
«οι δήμαρχοι είχαν αποδοκιμάσει προτάσεις για δυναμικές αντιδράσεις στις περικοπές των πόρων»
Οι δημαρχοι της συγκυβερνησης οντως δεν ειχαν κανει δεκτη την προταση τεσσαρων – πεντε δημαρχων ( ενας απο αυτους ηταν κ ο δικός μας κ Ιωακειμιδης Νικαιας- Ρεντη) για δυναμικες κινητοποιήσεις αλλά δεν περιμεναμε κ τίποτα καλύτερο απο δαύτους.
Η τρόικα βεβαια εδω επιχειρει να κλεισει δημοτικες επιχειρησεις με το προσχημα της εξοικονομησης πόρων , ξεροντας οτι αυτες ειναι «οχημα» ατασθαλιων και απ ευθειας αναθεσεων μικροέργων , διορισμών με συμβασεις εργου χωρις ΑΣΕΠ, φωτογραφικων προκυρηξεων και γενικοτερης αδιαφάνειας και ρεμούλας.
Επισης , κατι που δεν αναφερει το άρθρο ειναι οτι κόβονται δραστικα τα κονδυλια για τα 15χίλιαρα έργα με απ ευθειας αναθεση διοτι αν και υπαρχουν για την ικανοποιηση εκτακτων αναγκων , εχουν καταληξει να χρησιμοποιούνται για ικανοποιηση οικονομικων συμφερόντων ημετέρων εργολαβων, προμθευτων κτλ.
Το κακό ειναι ομως οτι με το κλεισιμο των επιχειρησεων των δήμων όντως θα υπαρχει μεγαλο προβλημα στην παροχη κοινωνικου εργου που ακόμη γινεται (κακώς) και μεσω αυτων καθως οι αυτουσιες δημοτικες δομές κοινωνικης προστασιας και προσχολικης αγωγης κ φροντιδας δεν επαρκουν μετα τις μειωσεις προσωπικου, κονδυλιων και τις συγχωνευσεις οργανικων μοναδων.
Ο πρωην δημαρχος Νικαιας κ Μπενετατος, ειχε φροντισει να κλεισει απο τριετιας την δημοτικη επιχειρηση του δημου μεταφεροντας τους εργαζομενους σε καθεστως ΙΔΑΧ ενω πρωτα οι συγκεκριμενοι υπαλληλοι ηταν «στον αερα» ως συμβασιουχοι που ειχαν μπει «απ ολες τις τρυπες» στις επιχειρησεις αυτες.
Σημερα όμως , οταν κλεισουν οι επιχειρησεις , οι εργαζομενοι αναγκαστικα θα απομακρυνθουν απο τους δημους καθως απλα θα εχει ληξει η συμβαση τους.
Μας περιμενουν κι αλλα ωραια, αλλα δυστυχως εχουμε βαλει κι εμεις το χερακι μας ….