Έκτακτη γενική συνέλευση ΚΕΔΕ στις 23 Απριλίου για τα οικονομικά των ΟΤΑ
Τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των αιρετών της χώρας στις 23 Απριλίου, με μοναδικό θέμα τη δεινή οικονομική κατάσταση των δήμων λόγω των συνεχών και δραστικών μειώσεων των επιχορηγήσεων και την συνολική και πρωτοφανή υποβάθμιση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποφάσισε να συγκαλέσει το Δ.Σ.της ΚΕΔΕ κατά τη συνεδρίασή του, τη Δευτέρα 9 Απριλίου. Θα ακολουθήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών.
Επίσης, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων προγραμματίζει να συναντήσει τους πολιτικούς αρχηγούς όλων των κομμάτων πριν τις εκλογές προκειμένου να θέσει υπόψη τους τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δήμοι της χώρας και να τους ζητήσει να δεσμευτούν ότι στα εκλογικά τους προγράμματα θα πάρουν θέση για το μέλλον της Αυτοδιοίκησης.
Παράλληλα η ΚΕΔΕ θα ζητήσει συνάντηση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς και με αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα προκειμένου να τους εκθέσει την δεινή κατάσταση που έχουν περιέλθει οι δήμοι.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, επανήλθε για συζήτηση η τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δήμοι.
Ειδικότερα αναφέρθηκε ότι οι συνεχείς μειώσεις στην επιχορήγηση των δήμων για λειτουργικές δαπάνες οδηγούν σε πλήρη αδυναμία της λειτουργίας τους. Λίγες ημέρες πριν το Πάσχα και ακόμη δεν έχει καταβληθεί η μηνιαία δόση Μαρτίου, ενώ δεν είναι λίγοι οι δήμοι που αδυνατούν να καταβάλουν το δώρο του Πάσχα στους εργαζόμενους. Ενώ, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, αν δεν καταβληθούν τα300 εκ.ευρώ που είχε προσφάτως δεσμευτεί ο υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, τον Μάιο οι δήμοι θα οδηγηθούν σε στάση πληρωμών.
Συνολικά οι μέχρι τώρα μειώσεις των ΚΑΠ σε σύγκριση με το 2009 έχουν φτάσει στο 50,26%. Ήτοι από2.845 εκ.ευρώ το 2009, το 2012 – και με τα μέχρι τώρα δεδομένα- προβλέπεται να προσγειωθούν στα1.415 εκ.ευρώ. Συνεχής είναι όμως η αφαίμαξη που γίνεται στους φετινούς ΚΑΠ προκειμένου να καλυφθούν μεταβιβάσεις πληρωμών από το 2011, που σε καμία περίπτωση δε θα έπρεπε να επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς των δήμων, όπως για παράδειγμα οι δαπάνες για τη μεταφορά των μαθητών, για τα μισθώματα σχολικών μονάδων και για τα προνοιακά επιδόματα, οι οποίες ξεπερνούν τα185 εκ.ευρώ συνολικά.
Ακόμη μεγαλύτερη υπήρξε η μείωση της ΣΑΤΑ –επιχορήγηση για επισκευές, συντηρήσεις και μικρές επενδύσεις – που είναι μείον 55% σε σχέση με το 2009, ήτοι από 847 εκ. ευρώ, φέτος προϋπολογίζεται στα 380 εκ. ευρώ.
Εκτός όμως των παραπάνω τεράστιων περικοπών, οι δήμοι έρχονται αντιμέτωποι και με συνεχείς ρυθμίσεις που πολλές φορές ψηφίζονται εν αγνοία τους, με αποτέλεσμα να ορθώνονται συνεχώς εμπόδια στην καθημερινή λειτουργία τους.
Με πρόσφατη ψηφισθείσα διάταξη, μεταξύ των άλλων και οι προσλήψεις εργατικού προσωπικού για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων πλέον για να προχωρήσουν, χρειάζονται έγκριση με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, που σημαίνει καθυστέρηση, τουλάχιστον μηνών, μέχρι να γίνουν.
Οι εξελίξεις αυτές, όπως υπογραμμίστηκε από όλους τους αιρετούς κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης απαξιώνουν τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης, καταργούν το αυτοδιοίκητο του θεσμού και δυσκολεύουν την αντιμετώπιση εκ μέρους των δήμων των δύσκολων και περίπλοκων στις σημερινές συνθήκες κρίσης καθημερινών προβλημάτων των πολιτών.
(Πηγή: www.kedke.gr)