Ανάδειξη των «βασιλικών τάφων» του Νταίρπφελντ στο Στενό Νυδριού
Για τον μεγάλο Γερμανό αρχαιολόγο Γουλιέλμο Νταίρπφελντ (Wilhelm Dörpfeld), τις πολύχρονες ανασκαφές του στο νησί μας και τη θεωρία του περί Ομηρικής Ιθάκης, έχουμε αναφερθεί, πολλές φορές σ’ αυτή τη σελίδα, από την αρχή ακόμη της δημιουργίας της. Για όποιον ενδιαφέρεται να εμβαθύνει περισσότερο παραθέτουμε τους αντίστοιχους συνδέσμους στο τέλος της ανάρτησης.
Γράφαμε τότε σε μια από τις πρώτες αναρτήσεις μας – 15 Αυγούστου 2008 (εδώ): «… Επισκεφτήκαμε την περασμένη άνοιξη τους τύμβους, που ονομάστηκαν από τον Νταίρπφελντ «βασιλικοί τάφοι R», γιατί μεταξύ των κτερισμάτων που ανευρέθηκαν ήταν χρυσά και αργυρά κοσμήματα. Μια επιγραφή, όπου αναγράφεται στην ελληνική και αγγλική γλώσσα «Ταφικοί Τύμβοι Πρώιμης Εποχής Χαλκού» (Early Bronze Age Tumuli), λίγο πιο έξω από το Νυδρί, στα δεξιά του δημόσιου δρόμου που οδηγεί στο Βλυχό, παραπέμπει τον επισκέπτη στους τάφους που εφάπτονται του δημόσιου δρόμου. Δεν φαίνονται πολλά πράγματα, χρειάζεται να διαθέτει κανείς φαντασία και να είναι γνώστης του συγγράμματος του Νταίρπφελντ για να μπορέσει να τους αναπαραστήσει στο μυαλό του. Ο απλός και αδαής επισκέπτης το μόνο που θα διακρίνει είναι έναν σωρό πέτρες να σχηματίζουν κατά κάποιο τρόπο διάφορους κύκλους. Στον αρχαιολογικό χώρο δεν υπάρχει καμία επεξηγηματική πινακίδα, καμία φωτογραφία. Ο επισκέπτης που θα ήθελε να δει τους τάφους θα πρέπει να πάει εκεί «διαβασμένος». Ο χώρος είναι μεν περιφραγμένος, αλλά οι τάφοι δεν φέρουν σκέπαστρο. Με λίγα λόγια ο χώρος δεν έχει αναδειχτεί όπως θα έπρεπε ώστε να βοηθήσει και τον πολιτιστικό τουρισμό στον τόπο μας».
Αυτά γράφαμε τότε, πριν τρεισήμισι περίπου χρόνια. Τις προάλλες ακούσαμε ότι η αρχαιολογική υπηρεσία σκάφτει πάλι στο συγκεκριμένο σημείο. Μπα… καταχείμωνο είπαμε -συνήθως τέτοιες δραστηριότητες λαμβάνουν χώρα στον τόπο μας τους καλοκαιρινούς μήνες- κάτι θα συμβαίνει σκεφτήκαμε, οπότε επισκεφτήκαμε για μια ακόμη -πολλοστή- φορά το χώρο των ανασκαφών, στο Στενό του Νυδριού.
Με χαρά ομολογουμένως διαπιστώσαμε ότι οι ανασκαφικές δραστηριότητες συνεχίζονται από την ΛΣΤ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με σκοπό -κύρια- την «Ανάδειξη των Προϊστορικών Τύμβων στο Στερνό, Δ.Δ. Νυδριού, Δήμου Ελλομένου, Νομού Λευκάδας». Το έργο, προϋπολογισμού 180.000 €, είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ελλάδα και Ε.Ε. και ενταγμένο στο ΕΣΠΑ.
Κάτι λοιπόν γίνεται… στη σωστή κατεύθυνση, πιστεύουμε. Γιατί όπως έχουμε γράψει το μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» τείνει με τον καιρό να ξεπεραστεί -αν δεν έχει γίνει ήδη- με αποτέλεσμα να μην είναι ενδεχομένως ανταγωνιστικό στο μέλλον. Οπότε η ανάδειξη των όποιων αξιοθέατων -διάσπαρτος είναι ο τόπος μας- μπορεί να αποτελέσει, μαζί με άλλες δραστηριότητες, πόλο έλξης επισκεπτών, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην τόνωση της τουριστικής οικονομίας, από την οποία εξαρτάται σήμερα -λόγω της απαξίωσης του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα παραγωγής και της τουριστικής μονοκαλλιέργειας- σε μεγάλο βαθμό το νησί μας.
Παραθέτουμε τέλος κάποιες φωτογραφίες του Νταίρπφελντ που έχουν δημοσιευτεί στον Β’ Τόμο του συγγράματός του «ALT-ITHAΚA» (ALT-ITHAΚA, EIN BEITRAG ZUR HOMER-FRAGE, STUDIEN UND AUSGRABUNGEN AUF DER INSEL LEUKAS-ITHAKA VON WILHELM DÖRPFELD UNTER MITARBEIT VON PETER GOESSLER, ERNST VAN HILLE, WILFRIED VON SEIDLITZ, RICHARD UHDE – Neudruck der Ausgabe 1927, Osnabrück, Otto Zeller 1965) καθώς και τωρινές φωτογραφίες από τον χώρο των ανασκαφών. Όπως ήταν ο χώρος παλιότερα μπορείτε να δείτε εδώ.
Περαιτέρω Σύνδεσμοι:
Από τις ανασκαφές του Νταίρπφελντ στη Λευκάδα τότε και σήμερα
Ένα άρθρο του Καθ. Δρ. Εδουάρδου Έγγελ περί του ζητήματος της Ιθάκης
Λευκάς: Εντυπώσεις από την διέλευσιν του Κάιζερ (23 Απρίλη 1908)
Η Ομηρική Ιθάκη είναι η Λευκάδα;
Η Λευκάδα του Νταίρπφελντ 1891 – 1913 μέσα από φωτογραφίες
Από την έκθεση φωτογραφίας: «Η Λευκάδα του Γουλιέλμου Νταίρπφελντ»
Ο τάφος του Νταίρπφελντ στο Γένι
Για τον Νταίρπφελντ πάλι…
Σύνοψη της θεωρίας Dörppfeld περί Ομηρικής Ιθάκης
Ανασκαφαί – Ανεύρεσις αρχαίου θεάτρου
Ανάδειξη αρχαίου θεάτρου Λευκάδας
«H παλαιότητα του Ομήρου, η Αστερίς και η πραγματική Ιθάκη», του Κώστα Δούκα
Η αρχαία αγροικία στον Πόρο Λευκάδας
Ο θολωτός Μυκηναϊκός τάφος που ανακαλύφτηκε πρόσφατα στη Λευκάδα
«Δεν είναι δυνατόν να είναι το Παλάτι του Οδυσσέα στο σημερινό Θιάκι!»
Γιατί η Κεφαλονιά και το Θιάκι, κατά τον Όμηρο, δεν δικαιούνται να διεκδικούν τον ρόλο της Ομηρικής Ιθάκης!
Αρκούδι…Το νησί, ο κυρ-Χρήστος και ο Όμηρος…
To ζήτημα της Ομηρικής Ιθάκης
Ό,τι έχει απομείνει από τις ανασκαφές του Νταίρπφελντ στο Στενό Νυδριού επισκέφτηκαν οι μαθητές-μαθήτριες του Α’ Λυκείου Λευκάδας
(Πηγή: www.kolivas.de)