Κοινό Δελτίο Τύπου Βουλευτών: Κέρκυρας κ.Γκερέκου, Λευκάδας κ.Μαργέλη και Κεφαλληνίας κ.Μοσχοπούλου για προοπτική αξιοποίησης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο
Οι Βουλευτές Κέρκυρας κ. Άντζελα Γκερέκου, Λευκάδας, κ. Σπυροπάνος Μαργέλης και Κεφαλληνίας κ. Σπύρος Μοσχόπουλος συμμετείχαν σήμερα σε σύσκεψη υπό τον Υφυπουργό Ενέργειας κ. Γ. Μανιάτη, με θέμα την οργάνωση και την προοπτική των ερευνών για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο. Εκτός από τους Βουλευτές που εκλέγονται στα Ιόνια Νησιά, στη σύσκεψη είχαν κληθεί με σκοπό να καταθέσουν τις απόψεις τους ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Σπύρου καθώς και οι Δήμαρχοι της Περιφέρειας.
Ο κ. Μανιάτης πραγματοποίησε μια λεπτομερή καταγραφή των πρόσφατων διαδικασιών που έχει δρομολογήσει το ΥΠΕΚΑ, ενώ ανέλυσε και το επιχειρησιακό σχέδιο για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων με όφελος τόσο για την εθνική όσο και την τοπική οικονομία. Αυτή τη στιγμή, το Υπουργείο προχωρεί στην αξιολόγηση των προσφορών που κατέθεσαν οχτώ εταιρίες με σκοπό την απόκτηση, επεξεργασία και ερμηνεία σεισμικών δεδομένων καθώς και την επανερμηνεία των ήδη υπαρχόντων σεισμικών δεδομένων, με σκοπό την αξιολόγηση ύπαρξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην θαλάσσια ζώνη της Δυτικής και Νότιας Ελλάδας. Η αξιολόγηση των προσφορών θα ολοκληρωθεί από την αρμόδια Επιτροπή του ΥΠΕΚΑ στις αρχές Απριλίου, προκειμένου ο ανάδοχος, ή οι ανάδοχοι, να προχωρήσουν άμεσα στις έρευνες. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιάτης, στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι να προκηρύξει εντός του 2012 Διεθνείς Διαγωνισμούς για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και νότια Κρήτη.
Οι Βουλευτές από την πλευρά τους εστίασαν κυρίως σε τέσσερα ζητήματα. Πρώτον, στην αναγκαιότητα να υπάρξει πλήρης διαφάνεια από την πλευρά της πολιτείας προς τους πολίτες των Ιονίων Νήσων σε σχέση με την εξέλιξη των ερευνών και την προοπτική εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων. Για το λόγο αυτό ζήτησαν και απέσπασαν τη δέσμευση του Υφυπουργού ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιόνιων Νήσων αποκλειστικά για το ζήτημα αυτό με τη συμμέτοχη όλων των φορέων. Δεύτερον, εφόσον διαπιστωθεί η ύπαρξη υδρογονανθράκων και προχωρήσει η διαδικασία για την εκμετάλλευση τους, ότι θα υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη προς την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Τρίτον, στη διαβεβαίωση από την πλευρά του Υπουργείου ότι η τουριστική δραστηριότητα, η οποία αποτελεί την κυριότερη πηγή εσόδων για τους κατοίκους του Ιονίου δεν πρόκειται επ ουδενί να διαταραχθεί από τις έρευνες. Και τέταρτον, ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα από την πλευρά του Υπουργείου και της αναδόχου εταιρίας προκειμένου η όποια δραστηριότητα θα διενεργείται με περιβαλλοντικά αποδεκτό τρόπο, συμβατό με την περιβαλλοντική νομοθεσία και τις βέλτιστες πρακτικές της διεθνούς πετρελαϊκής βιομηχανίας. Και στα τρία αυτά ζητήματα οι Βουλευτές απέσπασαν τις ρητές διαβεβαιώσεις από τον κ. Μανιάτη, ότι η ελληνική πολιτεία έχει ήδη στη διάθεση της ένα σύγχρονο νομικό οπλοστάσιο, προκειμένου να διασφαλίσει τόσο την προστασία του περιβάλλοντος όσο και την ομαλή συνέχιση της τουριστικής δραστηριότητας.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μανιάτης δεσμεύτηκε πως η κοινή υπουργική απόφαση που προβλέπεται από τον νόμο 4001/2011 και που ρυθμίζει τα μέτρα ασφαλείας και προστασίας του περιβάλλοντος θα δοθεί προς διαβούλευση και θα συνυπολογίσει τις απόψεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων.