“Χρυσάφι” για την κατασκευή ιστοσελίδων και συγκλίσεων !
Υπέρογκα ποσά διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και το ελληνικό δημόσιο, για την περιβόητη «ψηφιακή σύγκλιση», η οποία ουσιαστικά βασίζεται στην δημιουργία διαδραστικών ιστοσελίδων στο internet.
Σε μια εποχή που η οικονομική κρίση έχει βάλει σε περιπέτειες και επαιτεία επιχειρήσεις, νοικοκυριά και πολίτες, κάποιοι βγάζουν πάρα πολλά χρήματα από αυτές τις “δουλειές”, οι οποίες ουσιαστικά δεν πείθουν, ότι η σχέση κοινωνικής προσφοράς – κόστους είναι αθώα!
Αποκαλυπτικό είναι ένα πρόσφατο δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης “www.zougla.gr”, το οποίο κάνει εμπεριστατωμένο λόγο για σπατάλη εκατομμυρίων ευρώ, χρήματα που δίνονται για την κατασκευή ιστοσελίδων σε δημόσιους φορείς (π.χ. Βουλή των Ελλήνων, ΙΚΑ), αλλά και στα Επιμελητήρια.
“Σπατάλη εκατομμυρίων για… ιστοσελίδες”
Το συγκεκριμένο δημοσίευμα έχει τίτλο: “Σπατάλη εκατομμυρίων για… ιστοσελίδες” και αναφέρονται τα παρακάτω:
“Ποσά-πρόκληση, που σε καμία των περιπτώσεων δεν δικαιολογούνται από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που προσφέρονται στους πολίτες, έχουν δαπανηθεί για τη δημιουργία ιστοσελίδων δημόσιων υπηρεσιών και επιμελητηρίων.
Στο βωμό του «λεφτά υπάρχουν» και των περίεργων συνδιαλλαγών μεταξύ δημόσιων φορέων και εταιρειών διαφόρων «ημέτερων», ιστοσελίδες-φαντάσματα εμφανίζονται να κοστίζουν χρυσάφι. Πιο τρανταχτό παράδειγμα εκείνο της ιστοσελίδας του ΙΚΑ, το www.ika.gr, που κόστισε το αστρονομικό ποσό των 2,2 εκατομμυρίων ευρώ!
Μια απλή περιήγηση του επισκέπτη στην εν λόγω ιστοσελίδα πείθει και τον πλέον δύσπιστο ότι ο ιστότοπος δεν μπορεί να κοστίζει περισσότερα από 10.000 ευρώ. Και αυτά τραβηγμένα… Η χρηματοδότηση, βέβαια, εμφανίζεται να έχει βαρύνει κατά 80% την Ευρωπαϊκή Ένωση και 20% τους Εθνικούς Πόρους. Έχει και αυτό τη σημασία του.
Το θέμα των δημόσιων ιστοσελίδων από «χρυσάφι» αναδείχτηκε μέσω της εκπομπής «Πέτρα Σκανδάλου» του zougla radio.
Φιλοξενούμενος στην εκπομπή ήταν ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος –όπως είπε- χρειάστηκε να κάνει 17 ερωτήσεις στη Βουλή προκειμένου να λάβει τα επίσημα στοιχεία.
Η λίστα της ντροπής
Εκτός από το σάϊτ του ΙΚΑ, «χρυσάφι» έχει δαπανηθεί για δεκάδες ακόμα ιστοσελίδες δημόσιων φορέων. Για τα σάϊτ του Εφετείου Αθηνών και Θεσσαλονίκης έχουν δοθεί 1.406.363 ευρώ, για εκείνο του υπουργείου Εξωτερικών 1.291.150 ευρώ, της Βουλής 1.120.000 ευρώ και του ΝΑΤ 900.000 ευρώ.
Είναι περιττό να αναφέρουμε ότι η κατασκευή των εν λόγω ιστοτόπων δεν δικαιολογεί επουδενί την αξία τους. Εκτός και αν τα προγραμμάτισε η ίδια η Google και εμείς –οι κοινοί θνητοί- δεν μπορούμε να αντιληφθούμε το πραγματικό τους κόστος.
Ωστόσο η κατασκευή τους είναι απλή και εξτρά παροχές στους χρήστες δεν προσφέρουν. Περισσότερο με απλά blog μοιάζουν.
Εντύπωση όμως προκαλεί το γεγονός ότι ακόμα και οι ιστότοποι που φαινομενικά κόστισαν «ψίχουλα» είναι σαφώς πιο ακριβοί από αντίστοιχους του εξωτερικού.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των site των ΕΛΤΑ που κόστισε 59.000 ευρώ. Το αντίστοιχο site των ταχυδρομείων της Αγγλίας, των καλύτερων ταχυδρομείων του κόσμου δηλαδή, κόστισε 12.000 λίρες. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας…
Μια εταιρεία για 33 επιμελητήρια!
Παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον να δούμε τι έχει συμβεί με τις ιστοσελίδες 33 επιμελητηρίων. Όλα, ως εκ θαύματος, κατασκευάστηκαν από μια και μόνο εταιρεία: Την Knowledge Broandband Services που εδρεύει στην Πάτρα.
Από όσα πάντως ανέφερε ο κ. Νικολόπουλος στο zougla radio αφορμή για να υπερτιμολογηθούν οι ιστότοποι στάθηκε το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων προήλθε από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Δηλαδή τα «λεφτά δεν ήταν εξ΄ ολοκλήρου δικά μας, αλλά εν μέρει δικά μας».
Σημειώνουμε ότι κατά μέσο όρο το κόστος της κάθε μιας σελίδας των επιμελητηρίων κυμαίνεται από 200.000 ευρώ έως 350.000 ευρώ.
Η λίστα με το συνολικό κόστος κατασκευής ιστοσελίδων για τις ανάγκες υπουργείων και των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα δεν είναι μόνο προκλητική στους χαλεπούς οικονομικά καιρούς που διανύουμε αλλά προκαλεί και άλλα ερωτήματα αν αναλογιστούμε ότι σε αρκετές περιπτώσεις, το κόστος κατασκευής των σελίδων αποφασίζεται και εγκρίνεται από τις διοικήσεις των ίδιων των φορέων”.
Στα ίδια… “χνάρια” βαδίζει και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων;;;
Τα γεγονότα δείχνουν ότι στα ίδια… “χνάρια” περπατάει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και μάλιστα το θέμα αυτό καταρχήν έχει απασχολήσει τα περιφερειακά όργανα (εκτελεστική επιτροπή), την προηγούμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού και θα συζητηθεί στη σημερινή και αυριανή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που γίνεται στην Λευκάδα.
Για το έργο της ψηφιακής σύγκλισης στην Περιφέρειά μας, θα γίνει διεθνής διαγωνισμός, ωστόσο υπάρχουν αρκετοί περιφερειακοί σύμβουλοι που δεν γνωρίζουν ούτε τον… “σκοπό” της προκήρυξης, ούτε όμως και το ποιες θα είναι οι προδιαγραφές. Σύμφωνα με πληροφορίες ο τρόπος με τον οποίων περιγράφεται το έργο είναι «διάτρητος» αφού απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και τρόπους υλοποίησης που ακούγονται «κινέζικα» για το σύνολο των μελών του περιφερειακού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου και του περιφερειάρχη.
Οι προδιαγραφές, σε τέτοιες «ψηφιακές περιπτώσεις» συνήθως, συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον εργολάβο που θα αναλάβει την υλοποίηση, ενώ οι τόμοι που συνοδεύουν την τεχνική περιγραφή αλλά και τις προδιαγραφές των υποψηφίων κατασκευαστών, είναι… ατελείωτοι. Σαφώς η τεχνική περιγραφή για τους συντάκτες, κατά 80%, είναι προϊόν αντιγραφής από διάφορα τέτοια έργα με τα οποία έχουν φλομώσει το ελληνικό δημόσιο.
5.000.000 ευρώ στα Ιόνια!
Αυτό που έχει γίνει γνωστό μέχρι χθες, είναι ότι, στο σύνολο της περιφέρειας Ιόνιων Νησιών, η ψηφιακή σύγκλιση θα κοστίσει το… “αστρονομικό” ποσό των 5.000.000 ευρώ. Από αυτά τα 2.800.000 θα αναλάβει να δημοπρατήσει η ίδια η περιφέρεια και τα υπόλοιπα θα μοιραστούν σε δυνητικούς ενδιαφερόμενους (Δήμοι, επιμελητήρια κλπ). Ακόμη και στην περίπτωση που όλα είναι «άγια», η περιφέρεια θα καρπωθεί μόνη της το 65% των χρημάτων, ρίχνοντας ψίχουλα στους υπολοίπους φορείς.
Ήδη, έχουν υπάρξει πολλές αντιδράσεις, όπως για παράδειγμα, αυτή του Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου, Διονύση Μυλωνά, ο οποίος στην προηγούμενη συνεδρίαση του συμβουλίου, εξέφρασε τις “ενστάσεις” του για το συγκεκριμένο ζήτημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα αυτό έχει σχολιαστεί κατ’ επανάληψη και από μέσα ενημέρωσης της Κέρκυρας (εκπομπή Λόγος – Αντίλογος Corfu TV).
Είναι απορίας άξιο, το πώς (και από πού) παρουσιάζεται «άνθρωπος» που εκπροσωπεί ιδιωτική εταιρία, σε συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της περιφέρειας (μετέχουν ο περιφερειάρχης και όλοι οι αντιπεριφερειάρχες μαζί με τους θεματικούς) ο οποίος καλείται να ενημερώσει και να πείσει το σώμα για την τεχνογνωσία και την αναγκαιότητα της δομής του έργου!!!
Η πραγματικότητα
Είναι ξεκάθαρο ότι το κέντρο που αποφασίζει για τις χρηματοδοτήσεις τέτοιων έργων στις ευρωπαϊκές χώρες, είναι οι Βρυξέλλες. Οι αετονύχηδες, άμεσα κινητοποιούνται και σε χρόνο μηδέν, «μοιράζονται» τις ελληνικές περιφέρειες, για να προσφέρουν τις υπηρεσίες και την… τεχνογνωσία τους! Είναι αλήθεια ότι, τα χρήματα που αφορούν στην «ψηφιακή σύγκλιση» δεν μπορούν να δαπανηθούν για κάτι άλλο. Αν δεν μπουν σε αυτή τη δράση, απλά χάνονται από το ελληνικό δημόσιο, από την περιφέρεια ή από τον Δήμο και τα επιμελητήρια. Όμως μην ξεχνάμε, ότι όλα δεν είναι χρήματα της ευρωπαϊκής ένωσης που έπεσαν από τον ουρανό και πρέπει να ξοδευτούν για να μη χαθούν, αλλά να βάζουμε πάντα στο μυαλό μας και την χρηματική ποσοστιαία συμμετοχή του δημοσίου, της περιφέρειας, του Δήμου κλπ. που σε κάθε περίπτωση είναι αρκετές χιλιάδες ευρώ.
Είναι ακόμη γεγονός ότι ο υπεύθυνος αιρετός ή αιρετοί, που προχωράνε το έργο ή τις μελέτες για να μην «χαθούν τα χρήματα», προσπαθούν να εντάξουν την Περιφέρεια ή τους Δήμους σε μια δελεαστική χρηματοδότηση, πιστεύοντας σε ένα σύγχρονο αποτελεσματικό έργο.
Η ψηφιακή σύγκλιση, σαφώς προχωράει στο μέλλον της υπηρεσίες και τα δεδομένα ενός φορέα, μιας κοινωνίας. Όμως οι δραστηριότητες που μπορεί να αναπτύξει κάποιος μέσα από αυτή την καινοτομία που προσφέρει απλόχερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι εκατοντάδες σε πολλαπλά επίπεδα (υπηρεσίες, τουρισμός, ευρετήρια, προϊόντα, συγκοινωνίες, επικοινωνίες, ενημέρωση, χωροταξικό κλπ). Όμως οι «μάγκες» που μελετούν, προτείνουν, συντάσσουν μελέτες – προκηρύξεις και παράλληλα αναλαμβάνουν ως εργολάβοι τη δράση, φροντίζουν να παραδίδουν μια συγκεκριμένη πλατφόρμα, η οποία ουσιαστικά είναι ίδια για όλη την Ελλάδα. Στο τέλος ο φορέας, παραλαμβάνει ένα «διαστημόπλοιο» διαδικτυακών υπηρεσιών, το οποίο σύντομα και με ακρίβεια, είναι άχρηστο. Γιατί:
1. Συνήθως μετά το πέρας και την εξόφληση, ο φορέας, θα πρέπει να δαπανήσει κι άλλα, κι άλλα, κι άλλα για την φιλοξενία, την υποστήριξη, τους servers και τις ανανεώσεις. Όσο το site, είναι φτιαγμένο στα μέτρα μιας εταιρίας, τόσο κανείς άλλος, ποτέ, δεν μπορεί να του βάλει χέρι. Έτσι η περιφέρεια (π.χ.) θα είναι μόνιμος αιχμάλωτος – πελάτης!!!
2. Δεν υπάρχει καμία τεχνογνωσία σε δημοσίους υπαλλήλους να το χειρίζονται, να το ανανεώνουν και να προσφέρουν το αυτονόητο, δηλαδή, κάθε μέρα και κάτι παραπάνω στους χρήστες (επικοινωνία).
3. Σκόπιμα οι «εργολάβοι» δεν προβλέπουν καμία συνεργασία με ιδιωτικούς και άλλους φορείς στην περιφέρεια, που θα μπορούσαν να δραστηριοποιηθούν, να συγκλίνουν, να προσφέρουν και να εκμεταλλευτούν το «δημόσιο αυτό αγαθό».
4. Η τεχνολογία, εξελίσσεται με έτη φωτός και σε τρία χρόνια το έργο θα αποτελεί ιστορική αντίκα.
5. Η σελίδα συνήθως δεν έχει καμία εμφανή παρουσία και τρόπο ανάπτυξης σε μηχανές αναζήτησης και δεν το βρίσκει κανείς πουθενά (υπάρχουν παραδείγματα στον ελληνικό χώρο).
Σύμφωνα με την έρευνά μας, έτσι όπως περιγράφεται συνήθως το συγκεκριμένο έργο, για την υλοποίησή του δεν χρειάζονται παραπάνω από 200.000 ευρώ, με τα οποία μπορούν να προσφέρουν τις υπερσύγχρονες υπηρεσίες τους, βγάζοντας καλό μεροκάματο, πολλοί νέοι επιστήμονες και εξειδικευμένοι στο διαδύκτυο, οι οποίοι δεν θα μπορέσουν ποτέ να λάβουν μέρος στην δημοπρασία λόγω των προδιαγραφών που θα τεθούν.
Άλλωστε οι εργολάβοι που αναλαμβάνουν τέτοια έργα, είναι γραφεία, τα οποία στο τέλος, στους ίδιους νέους επιστήμονες προσφεύγουν και χρησιμοποιούν, αποκομίζοντας για τον εαυτό τους προστιθέμενη αξία!
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι, θα πρέπει να κατανοήσουν πλήρως περί τίνος πρόκειται, χωρίς να νοιώθουν ότι κάποιος τους μιλάει «κινέζικα», αλλιώς θα τυρβάζουν περί άλλων…
“Καλή η ψηφιακή σύγκλιση, αλλά…”
Κληθείς να σχολιάσει τα όσα συμβαίνουν, ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι διαφωνεί με το υπέρογκο κόστος της ψηφιακής σύγκλισης και πρόσθεσε πως αυτά τα χρήματα θα έπρεπε να διατεθούν για πιο σημαντικά ζητήματα, όπως είναι η συγκοινωνιακή σύνδεση των Ιονίων Νήσων.
“Είναι προφανές ότι θα πρέπει η Περιφέρεια να αποκτήσει μια σύγχρονη ιστοσελίδα, καθώς και ό,τι άλλο περιλαμβάνει αυτή η ψηφιακή σύγκλιση. Δεν συμφωνώ, όμως, με το κόστος αυτής της ενέργειας, διότι θεωρώ ότι είναι υπερβολικό και δημιουργεί αλγεινή εντύπωση στην κοινή γνώμη. Δεν επιτρέπεται ένας καθηγητής Πανεπιστημίου να αμείβεται με 1.000 ευρώ, μηνιαίως, και ένας άνθρωπος που κάθεται μπροστά από έναν υπολογιστή και φτιάχνει ιστοσελίδες να παίρνει εκατομμύρια ευρώ. Είμαι Αντιπεριφερειάρχης και το κράτος μου δίνει μόλις 9,5 ευρώ για κάθε ημέρα που είμαι εκτός Ζακύνθου. Αυτά τα πράγματα είναι παράλογα. Τα 5 εκ. ευρώ τα δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το ελληνικό κράτος αποδέχεται αυτή τη σπατάλη, χωρίς να εκφράζει αντιρρήσεις. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να μπουν προτεραιότητες. Δεν υπάρχει συγκοινωνιακή σύνδεση στα Ιόνια Νησιά, με αποτέλεσμα ο Ζακυνθινός να μην μπορεί να πάει εύκολα στην Κέρκυρα και το αντίστροφο. Θα πρότεινα, λοιπόν, τα χρήματα αυτά να δοθούν για να επιλυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα, και όχι για να φτιάξουμε ιστοσελίδες. Εξ΄ όσων γνωρίζω, σπατάλη χρημάτων έχει γίνει και για την ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων. Ο κόσμος πεινάει και τα βγάζει πολύ δύσκολα πέρα. Το κράτος, λοιπόν, θα πρέπει να μας πείσει ότι σέβεται τις θυσίες του λαού και θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικό με το ζήτημα των… ιστοσελίδων, γιατί αποτελεί πρόκληση” ανέφερε ο κ. Μυλωνάς.
Εκτός… “παιχνιδιού” το Επιμελητήριο Ζακύνθου
Ένα άλλο θέμα που προκαλεί πολλά ερωτηματικά για την ψηφιακή σύγκλιση των Ιονίων Νήσων, είναι και το γεγονός ότι το Επιμελητήριο Ζακύνθου δεν συμμετέχει στις διαδικασίες που γίνονται για την επιλογή της εταιρείας που θα αναλάβει να φτιάξει την ιστοσελίδα.
Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, συμμετέχει μόνο το Επιμελητήριο Κέρκυρας εκπροσωπώντας τα αδελφά των υπολοίπων νησιών, ενώ δεν προσκλήθηκαν οι πρόεδροι των άλλων Επιμελητηρίων (Ζακύνθου, Λευκάδας, Κεφαλλονιάς) για να πληροφορηθούν τα όσα θα λάβουν χώρα και να εκφράσουν την άποψή τους.
Από τη στιγμή που η ψηφιακή σύγκλιση αφορά όλα τα Ιόνια Νησιά, δεν θα έπρεπε να έχουν λόγο και τα Επιμελητήρια των άλλων περιοχών, που εκφράζουν τις επιχειρήσεις του κάθε τόπου και ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας;
Πηγή: Imerazante