Πληθαίνουν τα νεκρά ψάρια στο Ιόνιο
Ψαροντουφεκάδες από το Αγρίνιο, στην θαλάσσια περιοχή κοντά στην Πάλαιρο, ήρθαν αντιμέτωποι με το αποκρουστικό θέαμα νεκρών ψαριών.
Σφυρίδες, ροφοί, συναγρίδες κλπ αργοπεθαίνουν στην επιφάνεια και το φαινόμενο επεκτείνεται, προκαλώντας ανησυχία. Το φαινόμενο πλέον έχει επεκταθεί για τα καλά και στην θαλάσσια περιοχή στα δυτικά της Αιτωλ/νίας.
Αρχικά είχε διαπιστωθεί στην Λευκάδα, αλλά νεκρά ψάρια βρέθηκαν στη συνέχεια στην Ιθάκη, τον Κάλαμο και τον Καστό, τις δυτικές ακτές της Αιτωλ/νίας (Αστακό, Μύτικα, Πάλαιρο) και αλλού προκαλώντας συναγερμό σε κατοίκους, ψαράδες και επιστήμονες, που ερευνούν το θέμα.
Τα ψάρια, που δεν είναι αφρόψαρα, αλλά ψάρια που ζουν σε μεγαλύτερα βάθη, όπως ροφοί, συναγρίδες, στήρες, σφυρίδες κλπ. βρίσκονται στην επιφάνεια, με θολά μάτια, έχοντας τελικά έναν βασανιστικό θάνατο.
Μόλις πριν λίγες μέρες, ψαροντουφεκάδες από το Αγρίνιο, εντόπισαν σφυρίδες στην επιφάνεια της θάλασσας κοντά στην Πάλαιρο και έχουν ανεβάσει σχετικά video στο youtube. Στην πρώτη περίπτωση, το ψάρι ήταν ζωντανό και χτυπήθηκε με ψαροντούφεκο από την επιφάνεια, ενώ στην δεύτερη περίπτωση, μια 10κιλη σφυρίδα βρέθηκε να αποσυντίθεται, αναδύοντας έντονη δυσοσμία (φώτο). Το φαινόμενο, μπορεί από τους δυο ερασιτέχνες ψαράδες να αντιμετωπίστηκε με χιούμορ, όμως η κατάσταση δείχνει να είναι πολύ σοβαρή. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για επιδημία εγκεφαλίτιδας, ενώ κυκλοφορούν διάφορα σενάρια, περί ανάδυσης από τον βυθό θείου,αλλαγής των ρευμάτων που περιορίζουν το οξυγόνο κλπ
Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση δείχνει κρίσιμη, αφού τα νεκρά ψάρια πλέον είναι εκατοντάδες στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, μεταξύ Ιθάκης, Λευκάδας, Κεφαλονιάς και δυτικών ακτών της Αιτωλ/νίας. Οι αρχές στην Λευκάδα και την Ιθάκη έχουν ήδη ενημερώσει το Τμήμα Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, την Περιφέρεια Ιονίων νήσων και τις λιμενικές αρχές, ενώ δεν είναι γνωστό εάν υπάρχει ανάλογη πρωτοβουλία και για την Αιτωλ/νία.
Οι επιστήμονες αναμένεται να δώσουν τις πρώτες απαντήσεις, τις επόμενες ημέρες.
Πηγή: agrinio PRESS (www.agriniopress.gr)
Πριν 3-4 μέρες έτυχε να συζητήσουμε μια τέτοια περίπτωση με ψαρά που ανέσυρε μισοζώντανη σφυρίδα 17 κιλών (!) στον Σκορπιό. Κάλεσε λοιπόν τις αρμόδιες αρχές και ο κτηνίατρος πήρε το ψάρι προς εξέταση (στον εγκέφαλο και τα σπλάγχνα). Ο ισχυρισμός του κτηνιάτρου ήταν ότι πρόκειται για μικρόβιο που μεταδίδεται σε ορισμένες κατηγορίες ψαριών και συγκεκριμένα τις οικογένειες των σφυρίδων, των ροφών και των λαυρακιών. Είναι γνωστό δε ότι αυτό το μικρόβιο που προκαλεί εγκεφαλίτιδα στα ψάρια, διασπείρεται διότι η θερμοκρασία του θαλασσινού νερού είναι πολύ υψηλή για την εποχή (πάνω από 19 βαθμούς). Σε χαμηλότερες θερμοκρασίες η νόσος δεν μεταδίδεται. Ο ίδιος κτηνίατρος εικάζει ότι δεν υπάρχει αντικειμενικά πρόβλημα στη βρώση από τον άνθρωπο, με την προϋπόθεση να απομακρυνθεί το κεφάλι και να καθαριστούν καλά τα εντόσθια του ψαριού, όμως μάλλον κανείς δεν τολμάει να το ρισκάρει, μέχρι τουλάχιστον να αποδειχθεί κάτι τέτοιο και επιστημονικά. Οψόμεθα.
Σπυρος Καμπελης
24 Νοεμβρίου 2011 @ 22:13
……..όπως ροφοί, συναγρίδες, στήρες, σφυρίδες κλπ. βρίσκονται στην επιφάνεια, με θολά μάτια, έχοντας τελικά έναν ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΟ θάνατο.
Ξερω οτι για τα μοσκαρια υπαρχουν διαδικασιες …..ανωδυνης σφαγης.
Ευθανασια στα ψαρια εχει ζητησει κανεις?
Εφιαλτικος θανατος να σε τραβανε με ενα αγκιστρι απο το στομα.
Στοιχηματιζω οτι τα ψαρια προτιμουν το μπουρλοτο απο το …αγκιστρι.
ΥΓ: Tωρα αυτα τι εχουν και ψοφανε?
Τιποτε δεν εχουν, δωρο θεου ειναι για τις δυσκολες μερες που ερχονται.
Οπου ναναι θα αρχισουν να πεφτουν και περδικες και κοτσιφια μεσα στους δρομους.
Αμα δειτε και …ΤΟ ΜΑΝΑ εξ ουρανου…τοτε φτασαμε στον πατο.
Κατωπόδης Στρ. Γιώργος
24 Νοεμβρίου 2011 @ 23:13
Η θάλασσα βιάζεται εδώ και πολλά χρόνια από τον άνθρωπο.Υπάρχουν οι »βιομηχανίες» της θάλασσας που υπεραλιεύουν το Ιόνιο (ανεμότρατες),υπάρχει η παράνομη αλιεία από Ιταλούς και Έλληνες ψαράδες,η ρύπανση λόγω του τουρισμού και των πλοίων, οι Ιχθυοκαλλιέργειες που όχι μόνο καταστρέφουν τη θάλλασσα αλλά επίσης αλλάζουν την αναλογία των ψαριών στις περιοχές (αλλάζουν την αλυσίδα).
Αποτέλεσμα;
Το κοινό δελφίνι του Μεγανησίου και Καλάμου σχεδόν εξαφανίστηκε, τα αλιεύματα όσο πάνε και λιγοστεύουν και τέλος περίεργοι θάνατοι ψαριών.
υγ Σπύρο φαντάζεσαι να σου σερβίρουν μια μπριζόλα και να έχει μέσα αγκίστρι ?
Toύλα Κατωπόδη
25 Νοεμβρίου 2011 @ 11:29
Ευχαριστώ για την ενημέρωση. (Είναι λυπηρό αλιείς να προσπαθούν να μας πωλήσουν τέτοια ψάρια τουλάχιστον χωρίς να το πούν).
πετρος
2 Δεκεμβρίου 2018 @ 21:05
Δεν λεει κανεις για αποβλητα που εχουν ριξει στο Ιονιο , εχει αλαξει το Google Earth ,πριν λιγο καιρο φαινοταν καθαρα στον κολπο του Αστακου καμενο ς ο πυθμενας τις θαλασσας