Επικίνδυνο φαινόμενο με νεκρά ψάρια στη Λευκάδα
Πριν περίπου δύο μήνες στην θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Λευκάδας παρατηρήθηκε το φαινόμενο ότι οι ψαράδες δεν χρειάζονταν αλιευτικά εργαλεία, πλην απόχης, για το ψάρεμά τους μια και τα ψάρια (ροφοί, σφυρίδες και συναγρίδες) επέπλεαν και η εικόνας τους ήταν ιδιαίτερα ανησυχητική. Παρατηρήθηκαν να επιπλέουν με την νηκτική κύστη έξω από το στόμα , δείγμα ότι υπέστησαν απότομη αλλαγή αποσυμπίεσης. Ο αριθμός των «αλιευμένων» ψαριών είναι πολύ μεγάλος, ανησυχητικός και μιλάμε για μεγάλα μεγέθη σε ηλικία αναπαραγωγής.
Τι μπορεί να συμβαίνει; Εκτιμήσεις μη ειδικών αλλά ανθρώπων που έχουν πείρα από θάλασσα, αναφέρουν ότι αυτό το φαινόμενο είχε παρατηρηθεί και κατά τη διάρκεια της εκσκαφής για την υποθαλάσσια σήραγγα του Ακτίου. Πιθανόν τότε να οφείλονταν στην απελευθέρωση υδρόθειου. Σήμερα όμως τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά διότι έχουν βρεθεί σε αυτή την κατάσταση πολλά ψάρια και στην λεκάνη που περικλείεται από Μύτικα, Καστό, Κάλαμο, Μεγανήσι, που δεν είχε παρατηρηθεί άλλη φορά. Κάποιοι εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να είναι εγκεφαλοπάθεια που προσβάλλει συνήθως τα λαβράκια στις ιχθυοκαλλιέργειες. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση αν και ανεπίσημα δύο ιχθυολόγοι έχουν ασχοληθεί με το θέμα και περιμένουμε την επιστημονική τους άποψη. Καλό θα είναι όποιοι βρίσκουν τέτοια ψάρια να αφαιρούν το κεφάλι εφ όσον επιμένουν να τα καταναλώσουν. Μέχρι να υπάρξει επιστημονική ενημέρωση θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Πηγή: LefkadaPress
Γιωργος Δαγλας
10 Νοεμβρίου 2011 @ 20:14
Τα υστερα του κοσμου. Τα ψαρια στη φωτο ειναι απο την Παμβωτιδα.
@Παναγιωτη, «το σμηνος» με τον υδριτη μεθανιου μου μυριζει.
Κανέλλος Κων/νος "Σκρομ"
10 Νοεμβρίου 2011 @ 20:30
Από το Γκουγκλ της Παμβωτίδας είναι και μάλλον ιδρυτή πεθανίου εννοείς…
Παναγιώτης Κονιδάρης
11 Νοεμβρίου 2011 @ 09:46
@Γιώργος
Πού το θυμήθηκες; Εκεί βέβαια έβαζαν το χέρι τους εξωγήινοι, εδώ μάλλον πρόκειται για…εσωγήινη ιστορία.
@Σκρομ
Όχι «ιδρυτής», αλλά «υδρίτης» μεθανίου, σωστά το λέει ο Γιώργος. Πρόκειται για κοιτάσματα μεθανίου που βρίσκονται εγκλωβισμένα σε παγωμένη μορφή στο θαλάσσιο υπέδαφος. Από αυτά τρέφονται πολλοί αβυσσαλέοι μικροοργανισμοί. Αν για κάποιον λόγο ο πληθυσμός τους αυξηθεί δραματικά μπορούν και να τρυπήσουν τον πάγο και να εκλυθεί δηλητηριώδες μεθάνιο.
Κανέλλος Κων/νος "Σκρομ"
11 Νοεμβρίου 2011 @ 13:50
Το κατάλαβα. Το είπα με εντελώς διαφορετική έννοια, χιουμοριστική, με μια άλλη πηγή μεθανίου (όπου επίσης κάνει κάτι άλλο που σχέση με ψάρεμα)όπου η κατάλληλη ¨παραγωγή μπορεί να φέρει τα ίδια αποτελέσματα πάλι… ¨
Γιωργος Δαγλας
11 Νοεμβρίου 2011 @ 14:30
Μ αρεσεις…