Πρόταση για ένα Διεθνές Φεστιβάλ Φωνής
Σκέψεις για την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού στο νησί της Λευκάδας : πρόταση για ένα Διεθνές Φεστιβάλ Φωνής
(από την Αναστασία Γεωργάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Μουσικής Τεχνολογίας
Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Αθηνών georgaki @ music.uoa . gr)
Ο πολιτιστικός τουρισμός στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα και ήλθε η στιγμή που με την βοήθεια του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών καλούμαστε να δώσουμε ένα γερό χτύπημα στην αδράνεια που μας οδήγησε η κρίση …
Τι εννοούμε όμως με τον όρο “πολιτιστικός τουρισμός”;
Σύμφωνα με τον Γ.Βερνίκο (http://greektourismblog.com/2010/06/08/) ο πολιτιστικός τουρισμός στοιχειοθετείται στα παρακάτω:
α) Στην ποιότητα και τη συντήρηση των υποδομών, την καθαριότητα, την ηχητική και οπτική ρύπανση, την αισθητική των αρχιτεκτονικών μορφών, την ποιότητα των δημόσιων και ιδιωτικών χώρων, κλπ.
β) Στην ιστορία, στο αρχαιολογικό, βυζαντινό και νεότερο μνημειακό περιβάλλον.
γ) Στη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία και δραστηριότητα σε κάθε μορφή τέχνης, μουσικής, αισθητικής και σύγχρονης πολιτιστικής δραστηριότητας.
δ) Στη συμπεριφορά των κατοίκων και τη συνείδηση που έχουν για την προσφορά τουριστικών υπηρεσιών, στην έννοια της φιλοξενίας, του χαμόγελου, της ποιότητας υπηρεσιών.
Η ειδικότητα μου ως μουσικός και μουσικολόγος που ασχολείται με τις σχέσεις μουσικής, επιστήμης και τεχνολογίας μου επιτρέπει να θίξω δύο σημαντικά θέματα από τα παραπάνω:
α) την ηχητική ρύπανση και τον “ηχητικό” πολιτισμό που σχετίζεται με το νεοσύστατο κλάδο της ακουστικής οικολογίας, την οποία θα αναπτύξω ιδιαίτερα στο πλαίσο της ημερίδας.
β) την σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία και δραστηριότητα της μουσικής σε σχέση με τις άλλες τέχνες.
Όσον αφορά στη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία θα αναφερθώ σε μια σειρά απο δράσεις για την ευαισθητοποίηση των Ελλήνων πολιτών και ιδιαίτερα των νέων και των παιδιών σε θέματα μουσικής δημιουργίας, εκτέλεσης, εκπαίδευσης και ακουστικής καλλιέργειας.
α) Διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων με την προβολή όλων των ειδών τη μουσικής (καντάδες, παραδοσιακή, βυζαντινή, τζάζ, κλασσική, ροκ, και έντεχνο ελληνικό τραγούδι…καθώς και μουσικές του κόσμου).
Οι πολιτιστικές αυτες δράσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν σε διαφορετικά μέρη της πόλης και του νησιού ή ακόμη και σε αρχαιολογικούς χώρους, θα είναι το συλλογικό έργο αγαστής συνεργασίας μεταξύ μουσικών, αρχιτεκτόνων, σκηνοθετών και μουσικοτεχνολόγων.
β) Δημιουργία εργαστηρίων αυτοσχέδιων μουσικών οργάνων, μουσικής τεχνολογίας και καλλιέργειας φωνής.
Όσον αφορά στην προσέλκυση ξένων μουσικών και επιστημόνων θα επικεντρωθούμε στην πρόταση για την δημιουργία ενός νέου θεσμού για την μελέτη και πρακτική της τραγουδιστής φωνής μέσα απο το πρίσμα της επιστήμης, τέχνης και τεχνολογίας: “ Διεθνές φεστιβάλ φωνής:αοιδή, μνήμη και μελέτη”.
Διεθνές φεστιβάλ φωνής : αοιδή, μνήμη και μελέτη
Ένα φεστιβάλ υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ελληνικού Κέντρου Φωνής με ποικίλα θέματα όπως: η επιστημονική μελέτη, καλλιτεχνική πρακτική και τεχνολογική ανάλυση και διάδραση της τραγουδιστής φωνής. Στο πλαίσιο αυτού του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις απο διακεκριμένους επιστήμονες (φωνίατροι, ακουστικολόγοι), εργαστήρια απο επιδέξιους παιδαγωγούς και τεχνολόγους και συναυλίες απο καλλιτέχνες που εντρυφούν σε διαφορετικά φωνητικά στυλ (παραδοσιακό, τζαζ, Οπερατικό τραγούδι, Βυζαντινή μουσική, Ινδική μουσική, κτλ.).
Ένα φεστιβάλ για την ανθρώπινη φωνή- το εκφραστικότερο και πλουσιότερο σε αποχρώσεις μουσικό όργανο-για τη φωνή που χρησιμοποιείται με αναρίθμητους τρόπους στη μουσική και τα τραγούδια των διαφόρων λαών. Από τον απλό αναστεναγμό, το γέλιο και την ομιλία με τα εκατοντάδες φωνήματα όλων των γλωσσών της υφηλίου έως τη μίμηση των ήχων της φύσης και των μηχανών, ακόμη και των άλλων μουσικών οργάνων. Ένα φεστιβάλ που θα φέρει κοντά επιστήμονες (φωνίατρους, λογοθεραπευτές, ακουστικολόγους) με παιδαγωγούς και καλλιτέχνες προσκαλώντας το ευρύτερο κοινό να ανακαλύψουν τις φωνητικές τους δεξιότητες και να μυηθούν στα μυστικά της ανθρώπινης φωνής.
(Πηγή: www.lefkadaslowguide.gr)