Στο CERN ταχύτητες μεγαλύτερες από αυτή του φωτός;!
Νετρίνα ταξιδεύουν στο CERN με ταχύτητες που ανατρέπουν τη Θεωρία της Σχετικότητας!
Ο Antonio Ereditato, που εργάζεται στο ερευνητικό κέντρο στα γαλλο-ελβετικά σύνορα μιλώντας στο Reuters ανέφερε πως μετρήσεις τριών και πλέον χρόνων έδειξαν ότι νετρίνο κινούνται 60 νανοσεκόντ γρηγορότερα από το φως σε μια απόσταση 730 χιλιομέτρων ανάμεσα στη Γενεύη και στο Γκραν Σάσο της Ιταλίας.
Επιστήμονες του CERN ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι κατέγραψαν υποατομικά σωματίδια τα οποία ταξιδεύουν ταχύτερα από το φως, ανακάλυψη που αν επιβεβαιωθεί ανατρέπει έναν από τους βασικότερους νόμος της φυσικής που διέπουν το Σύμπαν.
Το φως θα είχε καλύψει τη συγκεκριμένη απόσταση σε περίπου 2,4 χιλιοστά του δευτερολέπτου, αλλά τα νετρίνα έφτασαν σε 60 νανοδευτερόλεπτα ή 60 δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου νωρίτερα.
Αν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για σημαντική αναθεώρηση της θεωρίας της ειδικής σχετικότητας που διατύπωσε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν το 1905, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει τίποτα στο σύμπαν που να ταξιδεύει πιο γρήγορα από το φως.
(Πηγή: www.madata.gr)
Μάκης Πολίτης
26 Σεπτεμβρίου 2011 @ 02:07
Θέλω να κάνω ένα μικρό σχόλιο, ελπίζοντας πως δεν θα μπω επί μακρόν σε ξένα χωράφια.
Δεν είναι η πρώτη φορα που η φυσική της έρευνας ανακαλύπτει σωματίδια που κινούνται με ταχύτητες μεγαλύτερες του φωτός. Έχει αποδειχτεί ότι δυο φωτόνια τα οποία έχουν αλληλεπιδράσει στο παρελθόν συνεχίζουν να αλληλεπιδρούν. Τα «πάθη» του ενός γίνονται «πάθη» και του άλλου. Δηλαδή έχουμε μετάδοση μιας πληροφορίας με ταχύτητα ασυγκρίτως μεγαλύτερη από την ταχύτητα των φωτονίων. Κι επειδή αυτό το πακέτο κύματος είναι, όπως κάθε τι στο σύμπαν, κβαντισμένο έχουμε αποστολή κβάντα (σωματιδίων) από το ένα φωτόνιο στο άλλο με τις ταχύτητες που προανέφερα. Ο αστροφυσικός Μάνος Δανέζης, προσπαθώντας να συμβιβάσει τον Αϊνστάιν μ’ αυτό το γεγονός, ισχυρίζεται ότι αυτή η μετάδοση γίνεται έξω από τον αισθητό μας χωροχρόνο.
Παναγιώτης Κονιδάρης
26 Σεπτεμβρίου 2011 @ 11:33
Εδώ όμως Μάκη μιλάμε για καταμετρημένη ταχύτητα υλικών σωματιδίων (νετρίνων). Και μάλιστα (όταν το περιθώριο στατιστικού λάθους είναι 10 νανοσεκόντ) για διαφορά 60 νανοσεκόντ! Και δε μιλάμε για μία τυχαία μέτρηση, αλλά για πάρα πολλές, ώστε να εξαλειφθεί η τυχαιότητα. Άρα, μάλλον θα πρέπει να αρχίσουμε να αναθεωρούμε το κυρίαρχο «Παράδειγμά» μας (κατά Κουν), αφού τα πειραματικά δεδομένα το καταρρίπτουν. Οι περαιτέρω θεωρίες, νομίζω, θα ανατρέψουν πολλά απ’ όσα πιστεύαμε για το σύμπαν.