Τι θα γίνει αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα;
Ενώ η συζήτηση για ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας διεξάγεται πλέον χωρίς ταμπού, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα ακολουθήσει σε περίπτωση που επαληθευτούν τα πλέον δυσοίωνα σενάρια.
Και αυτό γιατί δεν υπάρχει προηγούμενο: ποτέ στο παρελθόν δεν βρέθηκε αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της χρεοκοπίας χώρα που ήταν μέλος μιας νομισματικής ένωσης. Μιας ένωσης μάλιστα με αρκετά, πέραν του ενός, υπερχρεωμένα μέλη, που αναγκάστηκαν να προσφύγουν σε έναν κοινό μηχανισμό διάσωσης.
Σε άρθρο του στην Die Welt του Βερολίνου που κυκλοφόρησε χθες Δευτέρα, ο Φίλιπ Ρέσλερ (FDP) δεν απέκλεισε μια ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας, προκειμένου να σωθεί το ευρώ. «Προκειμένου να σταθεροποιήσουμε το ευρώ δεν επιτρέπεται να υπάρχουν πλέον απαγορευτικές σκέψεις. Και σε αυτές ανήκει εν ανάγκη μια ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας εφόσον έχουμε στη διάθεσή μας τα κατάλληλα εργαλεία.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο Bαυαρός πρωθυπουργός Χορστ Ζέεχοφερ ήρθε να εκφράσει «τη χαρά του» για το γεγονός ότι οι σκέψεις αυτές μπορούν πλέον να εκφραστούν ελεύθερα.
Η «καταστροφολογία» των γερμανών πολιτικών
Η αντίδραση των αγορών ήταν άμεση. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βρέθηκαν χθες σε ελεύθερη πτώση, με τον DAX της Φρανκφούρτης να υποχωρεί κατά διαστήματα ακόμη και κάτω από τις 5.000 μονάδες ενώ το ευρώ διολίσθησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Φεβρουαρίου.
«Με τις δημόσιες παρεμβάσεις τους για ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας ή την έξοδο της χώρας από την ΟΝΕ, οι γερμανοί πολιτικοί επιδίδονται σε μια πρωτοφανή καταστροφολογία», σημειώνει ο αναλυτής Marc Oswald από το Monument Securities του Λονδίνου και προσθέτει ότι «ως εκ τούτου δεν θα πρέπει κανείς να κατηγορεί τώρα τις αγορές για τον τρόπο που αντιδρούν».
Αλυσιδωτές αντιδράσεις
Το ερώτημα είναι ποιες θα είναι οι συνέπειες για τις χώρες της ευρωζώνης που παρέχουν στην Ελλάδα δάνεια ή εγγυήσεις; «Εάν τα χρήματα αυτά εξαφανιστούν, θα αυξανόταν το χρέος των χωρών αυτών», σημειώνει ο Στέφαν Χόμπουργκ, επικεφαλής του Οικονομικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου στο Κίελο:
«Εάν έρθει η στιγμή, που νομίζω ότι θα έρθει, και η Ελλάδα πει ότι δεν μπορεί να αποπληρώσει αυτά που έχει λάβει, τότε θα αυξηθεί και το χρέος της Γερμανίας, πάνω από το όριο του χρεόφρενου, και τότε μπορεί να κινδυνεύσει και η πιστοληπτική ικανότητα της Γερμανίας».
Στην περίπτωση αυτή και η Γερμανία θα καλούνταν να καταβάλει μελλοντικά υψηλότερα επιτόκια. Η εξέλιξη αυτή από μόνη της δεν θα ήταν τόσο τραγική όσο οι συνέπειες που θα είχε για τους υπόλοιπους «αδύναμους κρίκους» της ευρωζώνης. Και το ερώτημα είναι ποια θα ήταν η αντίδραση των αγορών; Αφενός, σημειώνουν αναλυτές, οι αδύναμες οικονομικά χώρες θα είχαν ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία να βγουν επιτυχώς στις αγορές και να δανειστούν και αφετέρου θα εντεινόταν η σπέκουλα σε βάρος μεμονωμένων χωρών, με το ερώτημα να είναι, ποιος θα είναι ο επόμενος, ποια θα είναι η χώρα που θα ακολουθήσει την Ελλάδα στο δρόμο προς τη χρεοκοπία;
Αναλυτές εκτιμούν ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα συμπαρέσυρε και πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες. Μπορεί πολλές να έχουν «ξεφορτωθεί» μεγάλο μέρος των ελληνικών ομολόγων που κατείχαν στην ΕΚΤ, ωστόσο, επενδυτές σημειώνουν ότι παρόλα αυτά αρκετές τράπεζες δεν θα άντεχαν ενδεχόμενο κούρεμα ελληνικών ομολόγων. Στην περίπτωση αυτή θα έπρεπε να γίνουν και πάλι κρατικές παρεμβάσεις και να σωθούν ορισμένες από αυτές με χρήματα των φορολογουμένων.
Ανυπολόγιστες θα ήταν οι συνέπειες και για το ίδιο το ευρώ. Η ΕΚΤ έχει αγοράσει ήδη ένα μεγάλο μέρος ελληνικών ομολόγων. Εάν αυτά έχαναν ξαφνικά την αξία τους, η ισοτιμία του ευρώ θα υποχωρούσε ακόμη περισσότερο. Πόσο ακριβώς και ποιες θα ήταν οι συνέπειες, είναι κάτι που δεν μπορεί να προβλεφθεί.
Andreas Becker / Κώστας Συμεωνίδης Υπεύθ. σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου
Πηγή: Deutsche Welle
Παναγιώτης Κονιδάρης
17 Σεπτεμβρίου 2011 @ 18:58
Ένα πολύ εμπεριστατωμένο και λεπτομερές άρθρο του Οικονομολόγου Β.Βιλιάρδου για το θέμα, με τίτλο «Υποθετικό σενάριο χρεωκοπίας»:
http://www.inprecor.gr/index.php/archives/106797
Ουσιώδης Σχολιστής
17 Σεπτεμβρίου 2011 @ 20:56
Αγαπητοί φίλοι,καλό θα είναι να διαβάζουμε για το τι θα γίνει, όταν η χώρα
«ΔΕΝ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕΙ»!
Εκεί σας θέλω…
ΑΓΡΟΤΗΣ
18 Σεπτεμβρίου 2011 @ 02:59
ΜΕ ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΝΑ ΧΡΕΩΚΟΠΙΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ? ΜΑ ΤΙ ΛΕΤΕ ? ΘΑ ΤΟΥ ΕΡΘΕΙ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Η ΕΠΙΦΩΤΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΓΛΥΤΩΣΕΙ ΤΗΝ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ.ΕΘΝΑΡΧΗΣ ΘΑ ΓΙΝΗ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΣ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ…
Γαβρίλης Γιώργος
18 Σεπτεμβρίου 2011 @ 22:14
@αγρότη,
κάτι μου γαργαλάει τ΄………..αυτιά,
από κάτω.Άκουσες εσύ κάτι,ή άνοιξε κάποιος την πόρτα;
Παναγιώτης Κονιδάρης
18 Σεπτεμβρίου 2011 @ 11:12
@Σπύρος Κατωπόδης
1)Εμπεριστατωμένο, εννοώ, ως προς τη δομική του ανάλυση για το πώς μπορεί να εξελιχθούν τα πράγματα. Σαφώς και πρόκειται για μελλοντολογικό σενάριο.
β)Δεν σας ζήτησε κανείς να το αποδεχθείτε, αλλά ο εκβιασμός πού ακριβώς έγκειται; Η δικιά μου θέση, όπως ίσως γνωρίζετε (ή μάλλον δεν γνωρίζετε) είναι η έξοδος από την ευρωζώνη και την Ε.Ε. με ότι αυτό συνεπάγεται. Η πρόταση του κου Βιλιάρδου (αν την διαβάσατε προσεκτικά) μιλάει για «διάλυση της Ευρωζώνης», για επιστροφή στην «ενεργό συμμετοχή των πολιτών στη διαχείριση του κράτους (Άμεση Δημοκρατία)» και για το ότι «η Πολιτική αναλαμβάνει ξανά τα ηνία, στηριζόμενη σε εντελώς διαφορετικές βάσεις και σε ένα νέο πολίτευμα – το οποίο επιτρέπει την ενεργό συμμετοχή των Πολιτών». Μάλλον διαφωνείτε με αυτά.
4)Δεν ξέρω για σας, αλλά εγώ έχω υπάρξει και άνεργος και χρεωμένος και φτωχός, οπότε δε μου χρειάζονται διδαχές επ’ αυτών. Επίσης, θα μου επιτρέψετε, τα βιβλία διδάσκουν και γαλουχούν και για την ίδια την πρακτική της ζωής. Δοκιμάστε τα κάποτε.
5) Το INPRECOR.GR έχει κατά κύριο λόγο αριστερούς αρθρογράφους, ενώ αναδημοσιεύει και άλλα άρθρα. Μπορείτε απλά να το παρακολουθήσετε για να πειστείτε. Δεν ξέρω φυσικά ο συγκεκριμένος κύριος τι χρωματισμό΄φέρει, ίσως εσείς γνωρίζετε να μας πείτε. Η ανάλυσή του πάντως ταιριάζει πολύ με μια του Μπογιόπουλου που διάβασα πρόσφατα.
ΥΓ. Ω! δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο απ’ όσο συμφωνώ με το ΥΓ σας.
Ουσιώδης Σχολιστής
18 Σεπτεμβρίου 2011 @ 12:52
Τα οικονομικά προβλήματα κε Κατωπόδη δεν λύνονται όπως τα μαθηματικά προβλήματα.
ΠΧ.ο ΣΑΜΑΡΑΣ λέει οτι για να βγούμε απο την κρίση πρέπει να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές των ΑΕ στο 15%
από 24 + 21 = 45 που είναι σήμερα!
Οι μέν λοιπόν πιστευουν οτι με το 45% θα βγούμε και οι δε με 15 οχι μόνο θα βγούμε ,αλλά θα έχουμε και ανάπτυξη!
Ποιός έχει δίκιο??
Σαφώς και οι δύο!!
Διαφορετική προσέγγιση στο ίδιο πρόβλημα.
Η λύση που προτείνει ο κος Κονιδάρης ,είναι και αυτή μιά λύση αναμφησβήτητα.
Ποιά είναι η πιό σωστή απο τις τρείς ?
Αν θέλετε την άποψή μου,εγώ συμφωνώ με του Σαμαρά,παρόλο που δεν ανήκω στο χώρο του,το θέμα είναι οτι σήμερα το «δίκαιο» το εφαρμόζει «ο δανειστής»,δυστυχώς…
Α!και κάτι άλλο,τι εννοείτε οταν λέτε οτι δεν είναι αριστερός αυτός που το έγραψε ?
Οι αριστεροί λύνουν τα προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία ?
Αν ήταν έτσι τα πράγματα ,με ένα ταξίδι στην Κούβα και την πρόσληψη μερικών συμβούλων απο την εκεί και 2-3 απο την πρώην ΕΣΣΔ και την Αν.Γερμανία θα τα λύναμε όλα ,ας σοβαρευτούμε…
Θέμος
18 Σεπτεμβρίου 2011 @ 12:57
TΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ???
Ο ΓΑΒΡΙΛΗΣ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΤΟ ΣΥΖΗΤΑΤΕ ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΜΑΓΑΖΙ???
ΝΤΡΟΠΗ-ΝΤΡΟΠΗ-ΝΤΡΟΠΗ
Γαβρίλης Γιώργος
18 Σεπτεμβρίου 2011 @ 14:20
Mην σας παραμυθιάζουνε με απαειλές του τύπου,τι θα γίνει άν χρεωκοπήσουμε,περισσότερο θα πονέσουν αυτοί που έχουν.Οι βρεγμένοι την βροχή δεν την φοβούντε.Ρε υποστηρικτές του «σάπιου κατεστημμένου» τελειώσατε ρε και μάλλον το πήρατε χαμπάρι.Που ξανακούστηκε οι «ημέτεροι» να ντρέποντε να γράψουν το επώνυμό τους και να επιτίθοντε στους «επώνυμους» αντιφρονούντες!
Σπυράκο να ΄σαι καλά αγόρι μου,αυτονόητα πράγματα λες μόνο που μερικοί σκοπίμως παρερνηνεύουν.Διαβάστε κύριοι τι έγινε στον Ισημερινό,τι γίνεται στην Ισλανδία!
Δεν περνάνε τέτοιου είδους εκφοβισμοί(τι θα γίνει εάν πτωχεύσουμε) σε ανθρώπους που μεγάλωσαν με ψωμί και ζάχαρη!Πτωχευμένοι είμαστε…
Κατωπόδης Στρ. Γιώργος
18 Σεπτεμβρίου 2011 @ 14:37
όσοι έχουν βάρκα,χωράφια και πρόβατα στο νησί σωθήκαν !! Ευκαιρία για επιστροφή στο νησί.
Σπυρος Καμπελης
18 Σεπτεμβρίου 2011 @ 17:18
Γιωργο? πες στον απο πανω σου σε παρακαλω να σταματησει να γραφει κουταμαρες. Μου ανεβαζει την πιεση πες του.
σκαφατος
18 Σεπτεμβρίου 2011 @ 18:53
Ε πατριώτες ,εσείς οι από πάνω λέω ,
για προσεχετε και μας τους αποκάτω…
ΑΓΡΟΤΗΣ
18 Σεπτεμβρίου 2011 @ 16:59
ΟΛΑ ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΕΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΥΙΟΣ ΤΗΣ ΜΑΡΓΑΡΕΤ ΤΣΑΝΤ .ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΩΣ ΛΟΙΠΟΝ ΘΑ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΟΥΜΕ ? ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΕΝΕ ΟΙ ΚΟΠΡΙΤΕΣ [ΠΑΓΚΑΛΟΣ] ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΙΟΡΙΣΘΙΚΕ ΤΩΡΑ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ [ΜΑΡΘΑ ΒΟΥΡΤΣΗ]ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ 25000 ΚΟΣΜΟ?