ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ:. Το μικροκλίμα της Λευκάδας δίνει το μοναδικό άρωμα και τη γεύση στο σαλάμι αέρος.(Ολη η διαδικασία για την παρασκευή του σαλαμιού στο www.delimari.gr)Το σαλάμι Λευκάδας καθιερώθηκε πλεον ως ενα βιοτεχνικό προϊόν διεθνούς φήμης στους κύκλους της γευσιγνωσίας και των ντελικατέσεν. Και ασφαλώς- μαζι με τις περίφημες φακές Εγκλουβής- είναι ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά προϊόντα της Λευκάδας.Ειναι ενας πεντανόστιμος μεζές. Οι μερακλήδες κόβουν λεπτές φέτες σαλαμιού για να συνοδεύσουν το κρασί, το ούζο ή το τσίπουρο . Επίσης, για κολατσιό συνδυάζεται υπέροχα με ντομάτα, τυρί, λάδι και ρίγανη ή σε σάντουιτς μαζι με αλλα υλικά. Η πατέντα θεωρείται Ιταλική και εικάζεται ότι μεταφέρθηκε από τους κατοίκους του Burano της Ιταλίας οι οποίοι μετοίκησαν τη Λευκάδα και ήταν οι πρώτοι που το παρήγαγαν. Οι κρεοπώλες φτιάχνουν το φημισμένο σαλάμι αέρος και λουκάνικα από χοιρινό. Το σαλάμι Λευκάδος, με ελαφρύ άρωμα σκόρδου και ολόκληρους κόκκους πιπεριού, ταξίδευε από παλιά και έξω από το νησί. Η διαδικασία ξεκινά με την αποστέοση του φρέσκου χοιρινού κρέατος και με την παραδοσιακή απονεύρωση και απολίπωση «με το χέρι». Με αυτό τον τρόπο το κρέας γίνεται κιμάς οπότε ξεκινά η ζύμωση με κυβάκια λίπους, αλάτι, πιπέρι, σκόρδο, ζάχαρη και νιτρικά άλατα και στη συνέχεια με το μείγμα που δημιουργείται γεμίζονται τα έντερα. Το σαλάμι είναι φυσικής ωρίμανσης οπότε στη συνέχεια τα έντερα κρεμιούνται για να ωριμάσουν για διάστημα 8 έως 18 ημερών, ανάλογα τη διάμετρο και τις καιρικές συνθήκες.
Συστατικά: Νωπό χοιρινό κρέας 80 %, λίπος χοιρινό, αλάτι, πιπέρι, σκόρδο, ζάχαρη. Αντιοξειδωτικό: ερυθορβικό νάτριο. Ενισχυτικό γεύσης: γλουταμινικό μονονάτριο. Συντηρητικά: νιτρώδες νάτριο, νιτρικό κάλιο. Το σαλάμι διατηρείται στους 4 – 15oC της συντήρησης για 4 μήνες όταν είναι συσκευασμένο αεροστεγώς και για 3 μήνες σε μορφή χύμα (όχι σε αεροστεγή συσκευασία) τυλιγμένο με χαρτί κουζίνας και αλουμινόχαρτο. Και στις δύο περιπτώσεις μπορεί να συντηρηθεί στην κατάψυξη για 1 έτος
Ο Ηλίας Μαμαλάκης για το σαλάμι Λευκάδας:
Πατήστε εδώ
————————————-
ΣΗΜ: Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν το σαλάμι Λευκάδας απο τα σούπερ μαρκετ ή με παραγγελία(με αντικαταβολή) σε μια απο τις 4 παρακάτω παραδοσιακές βιοτεχνίες που λειτουργούν στη Λευκάδα:
1. ΣΑΛΑΜΙ ΝΤΕΛΗΜΑΡΗ:
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
Διεύθυνση: Φύσσες Λευκάδας, 31100 Λευκάδα
Τηλέφωνο: 26450 29444
Fax: 26450 29454
Web-site www. delimari. gr
E-mail: info@delimari. gr
ΠΡΑΤΗΡΙΟ
Διεύθυνση: 8ης Μεραρχίας 2, 31100 Λευκάδα
Τηλέφωνο: 26450 23431
————————————————————–
2. Αλλαντοποιία
«Δ. ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.»
Φύσσες – Λευκάδος
Τηλ. Παραγγελίας/Fax: 26450 21092
Κεντρικό Κατάστημα Λευκάδος:
Ι. Μελά 180, Λευκάδα
Τηλ. Παραγγελίας: 26450 22424
Υποκατάστημα Αθηνών (χονδρική διάθεση):
Γ. Κολοκοτρώνη 42 & Μινιάκ, Κουκάκι
Τηλ. Παραγγελίας/Fax: 210 9249375
e-mail: dpolych@otenet. gr
——————————————————-
3. ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΛΛΑΝΤΟΠΟΙΙΑ «ΜΠΑΛΩΜΕΝΟΣ»
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΛΑΚΑΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΚΙΑΔΑΡΕΣΗ 7
ΠΕΡΙΟΧΗ: ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΡΚΑ
ΝΟΜΟΣ: ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 26450 22441, 26450 25521
————————————————————————————————-
4. ΑΛΛΑΝΤΟΠΟΙΙΑ: ΙΩΒ ΜΑΛΑΚΑΣΗΣ
ΖΑΜΠΕΛΙΩΝ 34 (ΕΝΑΝΤΙ ΜΑΡΙΝΑΣ)
31100 ΛΕΥΚΑΔΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
2645022553 ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ & ΘΩΜΑΣ ΜΑΛΑΚΑΣΗΣ Ο.Ε.
Κατωπόδης Στρ. Γιώργος
15 Σεπτεμβρίου 2011 @ 21:15
Είχα πάει πέρυσι για να αγοράσω 5-6 βέργες για την Αθήνα.
Όταν είπα στην κυρία Ντελημάρη (γυναίκα του Ντελημάρη), ότι θέλω 6 βέργες σαλάμι μου απάντησε :
»Τι κάνει το Μεγανήσι ;»
Απαντώ »που το ξέρετε ότι είμαι από το Μεγανήσι ;»
Μέτα μου εξήγησε ότι το »βέργα» το λέμε μόνο εμείς οι Μεγανησιώτες. Στη συνέχεια έβγαλε ένα χαρτί που είχε γράψει όλες τις ονομασίες που της έχουν πέι για το σαλάμικατά καιρούς.
Μερικές που θυμάμαι είναι : βέργα, σουβλί, μπαστούνι, κομμάτι κλπ κλπ. Ήταν σίγουρα καμιά τριανταριά ονομασίες.
Απ. Γατής
15 Σεπτεμβρίου 2011 @ 21:32
Το ίδιο μου συνέβη πριν αρκετά χρόνια και συγκεκριμένα όταν ήρθα πρώτη φορά στο Μεγανήσι. Πήγαμε με τη γυναίκα μου τότε κάποια μέρα στη Λευκάδα και εκεί στο εργαστήριο του Ντελημάρη (μας είχε κάνει τότε και μια ανάλυση -μάλλον παράπονο- για τις προϋποθέσεις που έθεταν κάποια επώνυμα «σούπερ μάρκετ Α.Ε», προκειμένου να μπει στην ευρύτερη κατανάλωση, διατηρώντας, βέβαια, την ίδια ποιότητα)είπα τη λέξη «βέργες». Η αντίδραση ενός βοηθού, εκεί στον πάγκο που «έκοβαν» τις «βέργες» και τις έσφιγγαν με τον σπάγκο (μου έκανε εντύπωση μάλιστα ότι είχαν ένα ξυραφάκι από χαρτοκοπίδι τυλιγμένο στον δεξί αντίχειρα), ήταν η ίδια ακριβώς ερώτηση.
Τυχαίο; Δε νομίζω!