Τα νησάκια της Λευκάδας

Μικρές καταπράσινες λωρίδες γης κρύβουν στις σκιές τους ιστορίες διάσημες, αναμνήσεις προσωπικές. Μεγανήσι, Μαδουρή, Σκορπιός, Σκορπίδι, Σπάρτη, Θηλιά, Κάλαμος, Καστός, είναι ορισμένα μόνο από τα νησάκια της Λευκάδας. Αν και σκορπισμένα δεν είναι μοναχικά. Αν και «παίζουν» μεταξύ θάλασσας και στεριάς είναι νησάκια… αρσενικά. Όλα όμως μοιράζονται ιστορίες προσωπικές, ένδοξες και ταπεινές στιγμές.

Μεγανήσι

Το μεγαλύτερο από το σύμπλεγμα των Τηλεβοϊδων νήσων, 4ν.μ. από τις νοτιοανατολικές ακτές της Λευκάδας κρύβει τρία όμορφα παραδοσιακά χωριουδάκια. Το Βαθύ, το Κατωμέρι και το Σπαρτοχώρι, φιλοξενούν τους περίπου 1000 μόνιμους κατοίκους. Το Βαθύ έχει καθημερινή σύνδεση με το Νυδρί της Λευκάδας και εκτός από το μικρό λιμάνι με τις ταβέρνες και τα ψαροκάικα,  αξίζει να περπατήσετε τον εσωτερικό δρόμο που χωρίζει τα σπίτια.

Στην άκρη η εκκλησία του οικισμού βρίσκεται ο Αγ. Βησσαρίωνας. Από εδώ ξεκινά δρόμος για την παραλία Φανάρι, στον όρμο Αθερίνου, το επίνειο του Κατωμερίου του άλλου οικισμού. Το Σπαρτοχώρι με την ωραιότερη θέα πάνω από το λιμάνι Σπήλια.
Στη δυτική μεριά του νησιού ο Αϊ Γιάννης, μια γλυκύτατη εκκλησία δίπλα στην ομώνυμη παραλία με τους ελαιώνες. Πιο πάνω συναντάτε τον δρόμο για το Σπαρτοχώρι.  Το Κατωμέρι αγροτικό χωριουδάκι με ελιές και αμπέλια, έχει πέτρινα σπιτάκια, του περασμένου αιώνα..

Ο Άγιος Ιωάννης, τα Σπήλια, το Πασουμάκι, το Αμπελάκι, το Φανάρι, ο Φάρος, το Λιμονάρι, η Ελιά, η Λουτρολίμνη και η Μπερέτα είναι από τις πιο γνωστές παραλίες. Από τις εκκλησίες ξεχωρίζει το μικρό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, χτισμένο στη βοτσαλωτή παραλία στα δυτικά, από το  1477 σύμφωνα με την παράδοση. Πάνω στη στενή λωρίδα γης στο νότιο κομμάτι του νησιού η εύκολη διαδρομή 9χλμ οδηγεί στην ονομαστή Σπηλιά του Παπανικολή, μια θαλάσσια σπηλιά στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού με βάθος γύρω στα τριάντα μέτρα και αμμουδιά στο εσωτερικό της.

Η παράδοση λέει ότι ήταν μια από τις κρυψώνες του υποβρυχίου του Παπανικολή για να μην τον εντοπίζουν. Επίσης αξιόλογες σπηλιές είναι η σπηλιά Γιοβάνη και η σπηλιά του Δαίμονα. Το νησί είναι τουριστικά εξοπλισμένο με βίλες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Κάλαμος

Αρκετά μίλια πιο νότια από τα υπόλοιπα νησάκια της Λευκάδας, ο Κάλαμος ανήκει μαζί με τον Καστό στις Εχινάδες νήσους, μια συστάδα ερημονήσων που ξεκινούν από την Οξιά κοντά στην λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού. Το νησί κατοικείτε όλο το χρόνο και είναι  το δεύτερο σε μέγεθος νησάκι των Πριγκιπονήσων. Αυτοκίνητα δεν κυκλοφορούν, δωμάτια βρίσκεις ρωτώντας ταβέρνες φτιάχνουν ό,τι έχουν και το ελεύθερο κάμπινγκ είναι δεκτό.

Τα λιγοστά τετραγωνικά του χιλιόμετρα έχουν μια μοναδική διακόσμηση, με κουμαριές, δάφνες, ελιές με κυρίαρχο το πυκνό, ζωντανό, από τα σπανιότερα πευκοδάση. Εσωτερικά βρίσκονται τέσσερις οικισμοί. Ο μοναδικός δρόμος οδηγεί στην Επισκοπή, το δεύτερο οικισμό. Λίγα σπίτια και ένα μικρό λιμανάκι.

Κοντά ο οικισμός του Κάστρου με το «Καστρομονάστηρο» με μοναδικά απομεινάρια τμήματα από τα ψηλά πέτρινα τείχη του με τις όμορφες καμάρες εσωτερικά, που γίνονται πολεμίστρες εξωτερικά. Λέγεται ότι στο κάστρο αυτό είναι θαμμένη η μητέρα του μεγάλου αγωνιστή του 1821, Γεωργίου Καραϊσκάκη. Το μονοπάτι που κάνει το γύρο του νησιού οδηγεί στο ακρωτήρι Κεφάλι, στο νοτιότερο άκρο.

Καστός

Σκιές ελαιώνων, στενή σχέση με την στεριά με πρόσβαση με καΐκι από τον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας και από την άλλη όλο περιμένουν κάποιο γλάρο να φανεί. Ο Καστός, ο πιο «στεριανός» από το σύμπλεγμα των νησιών στους χαμηλούς του λόφους ριζώνουν χιλιάδες ελιές. Αμπελάκια, Φύκι, Βάλι, Κοιλάδα, Άγιος Αιμιλιανός με την Φωκότρυπα, μια σπηλιά με βάθος 30μέτρων και αμμουδιά στο εσωτερικό της, Λίμνη, Καμίνι, Βρισίδι οι παραλίες του.

Το χωριό του Καστού είναι χτισμένο αμφιθεατρικά γύρω από το λιμάνι με σπιτάκια που φιλοξενούν τους λιγοστούς κατοίκους. Εδώ και η μεγάλη εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου 19ου αιώνα με σπουδαίες τοιχογραφίες στους θόλους του αγιογράφου Σπυρίδωνα Γαζή.

Τέσσερα χιλιόμετρα από τον οικισμό το ξωκλήσι του Αγίου Αιμιλιανού και ο αιωνόβιος ελαιώνας του Καλικεριμιού. Ο μοναδικός φυσικός όρμος στη δυτική μεριά του Καστού είναι το Σαρακήνικο που είναι ασφαλές αγκυροβόλιο. Πληροφορίες για διαμονή θα πάρετε στην κοινότητα Καστού 26460 91484.

Σκορπιός

Το μικρό καταπράσινο νησάκι που βρέχεται από τα γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο μέσα από ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Με πρόσωπα διάσημα το ιδιόκτητο νησί του Αριστοτέλη Ωνάση από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 δεν θυμίζει τις μέρες δόξας που πέρασε. Με μόνιμο προσωπικό για τη συντήρησή του και σπάνιες πια επισκέψεις παραμένει αξιοθέατο. Οι δύο ελεύθερες παραλίες που επιτρέπεται η πρόσβαση και σφύζουν από κόσμο είναι τα Αμπέλια και η Παναγίτσα.

Μαδουρή

Αυτή η μικρή κατάφυτη μπουκιά γης φιλοξενεί στο κέντρο του το παλιό λιθόκτιστο, φρεσκοβαμμένο νεοκλασικό εξοχικό του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη. Το νησί είναι ιδιόκτητο και ανήκει στην οικογένεια Βαλαωρίτη, απαγορεύεται η πρόσβαση χωρίς άδεια και ήταν εκείνο που αρχικά ήθελε να αγοράσει ο Αριστοτέλης Ωνάσης.

Από το Νυδρί ξεκινά ferry boat (25 λεπτά) για το Μεγανήσι (Σπήλια και Βαθύ). Κατά τους θερινούς μήνες γίνονται δρομολόγια με ferry boat κάθε 2 ώρες. Στη διαδρομή προς Μεγανήσι θα δείτε τη Μαδουρή με το παλιό αρχοντικό του Βαλαωρίτη και τον Σκορπιό, ιδιοκτησία της οικογένειας Ωνάση.

(Πηγή: www.pressgr.com)