Συνέντευξη Δημάρχου Μεγανησίου στο Lefkadapress
Λίγο πριν ανακοινωθεί ο Καλλικρατικός χάρτης το Μεγανήσι ήταν στις αμφισβητούμενες περιοχές για το αν θα γίνει ή δεν θα γίνει αυτόνομος δήμος. Τελικά το Μεγανήσι παρέμεινε δήμος και δίνει μια ιδιότυπη μάχη προκειμένου να αντιμετωπίσει τον Καλλικράτη. Παράλληλα είναι ένα νησί με αλματώδη τουριστική ανάπτυξη την οποία αρχές και πολίτες καλούνται να διαχειριστούν. Για όλα αυτά αλλά και τις εντάσεις που δημιουργούνται στα δημοτικά συμβούλια, την ενημέρωση για το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και πολλά άλλα κάναμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με το δήμαρχο Mεγανησίου, Στάθη Ζαβιτσάνο:
Δύσκολη εποχή για Δημάρχους; Δύσκολα έχουμε νέα σας!
Τα πράγματα εξελίσσονται πολύ γρήγορα. Υπάρχουν τα κεντρικά πολιτικά ζητήματα, που επισκιάζουν κάθε άλλο θέμα. Μέσα σε αυτό το δύσκολο οικονομικό κλίμα, όλα τα άλλα φαίνονται δευτερεύοντα. Ελπίζω σύντομα να ισορροπήσει η κατάσταση και να έρθουν στο κέντρο της κουβέντας τα τοπικά θέματα, διότι υπάρχουν και πολλά και σημαντικά ζητήματα που τρέχουν.
Πώς εξελίσσεται η τουριστική περίοδος στο Μεγανήσι;
Η οικονομική κρίση θα επηρεάσει και το Μεγανήσι. Πιστεύω όμως, πολύ λιγότερο από άλλες περιοχές. Τελικά θα κινηθούμε πιστεύω στα περυσινά επίπεδα. Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος έχει πάρει πολλές και σημαντικές πρωτοβουλίες στη κατεύθυνση να αναδείξει το Μεγανήσι ως ένα ξεχωριστό τουριστικό προορισμό. Για παράδειγμα φέτος οργανώσαμε με μεγάλη επιτυχία την τελετή λήξης της 23ης Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Εβδομάδας Ιονίου. Στην αρχή της σεζόν φιλοξενήσαμε το Πανελλήνιο συνέδριο Μικρών Νησιών. Κάθε χρόνο ο Δήμος επενδύει σε ανάλογες δράσεις. Γι’ αυτό και έχουμε μια σταθερή, ποιοτικά και οικονομικά άνοδο την τελευταία πενταετία.
Δήμαρχε, πώς είναι τα πράγματα με τον «Καλλικράτη»; Μείνατε, αν και μικρό Νησί, αυτόνομος Δήμος. Σας δικαιώνει αυτή η επιλογή;
Είναι λίγο νωρίς να το κρίνουμε αυτό. Στο τέλους του χρόνου, όταν πιστεύω θα έχει ισορροπήσει το νέο θεσμικό πλαίσιο, οι Δήμοι, η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το Υπουργείο βρουν τους δρόμους τους, θα μπορέσουμε να κάνουμε τον πρώτο απολογισμό. Εκεί πιστεύω θα κριθεί και το αν υπάρχει η πολιτική βούληση για ένα επιτελικό κράτος με την Αυτοδιοίκηση να έχει την ευθύνη της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης.
Εσείς μπορείτε να ανταποκριθείτε σε αυτά όμως τα δεδομένα;
Είναι αλήθεια ότι ο «Καλλικράτης» απευθύνεται κυρίως σε μεσαίους και μεγάλους Δήμους. Εμείς πράγματι, δεν θα έχουμε την διοικητική υποδομή να διαχειριστούμε το σύνολο των τοπικών υποθέσεων. Έχουμε όμως την δυνατότητα να διαχειριστούμε σε αυτή τη φάση το αναπτυξιακό μας μοντέλο και να θέσουμε τις δικές μας προτεραιότητες. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό για το Μεγανήσι τώρα.
Χρήματα υπάρχουν;
Χρήματα γενικώς δεν υπάρχουν… Όμως έχοντας νοικοκυρεμένα τα οικονομικά μας, δεν φαίνεται να έχουμε πρόβλημα λειτουργίας, που υπάρχει σε πολλούς άλλους Δήμους. Αντίθετα μπορέσαμε και διαθέσαμε κάποια μικροποσά από τα λειτουργικά μας, για να διατηρήσουμε σε ένα επίπεδο το Νησί μας και να καλύψουμε κάποιες ανάγκες της τουριστικής περιόδου…
Δήμαρχε, ας μην εξωραΐζουμε τα πράγματα! Είστε παλιός και έμπειρος αυτοδιοικητικός. Τα πράγματα είναι δυσκολότερα από πριν; Εσείς πώς το βιώνετε…
Σε όλες τις περιπτώσεις, σε ένα μικρό Δήμο που δεν μπορεί να έχει ολοκληρωμένη διοικητική και τεχνική υποδομή, ο Δήμαρχος αναγκαστικά είναι ο διοικητικός και ο τεχνικός προϊστάμενος. Στο μεσοδιάστημα αυτό της προσαρμογής τα πράγματα έγιναν πολύ δυσκολότερα. Αυτό τον βάζει σε μια καθημερινή πίεση, αναιρώντας σε ένα βαθμό τον πραγματικό του ρόλο. Αυτό στους μικρούς Δήμους δεν αλλάζει! Οι λιγοστοί υπάλληλοι που διαθέτουμε πιέζονται ιδιαίτερα, αφού τα αντικείμενα και η γραφειοκρατία πολλαπλασιάστηκαν. Είναι σημαντικό για το Δήμο μας, ότι τα προηγούμενα χρόνια είχαμε κάνει μια σημαντική και ουσιαστική προετοιμασία. Όμως όλοι γνωρίζαμε ότι για ένα μεταβατικό διάστημα δύο χρόνων, θα υπάρχουν προβλήματα προσαρμογής στο νέο αυτοδιοικητικό νομοθετικό πλαίσιο. Ήρθε και η οικονομική συγκυρία για να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα δύσκολο αν όχι εκρηκτικό μίγμα… Όμως δεν μπορούμε να βλέπουμε τα πράγματα μοιρολατρικά! Αντίθετα η δύσκολη αυτή κατάσταση μπορεί να είναι μια νέα αφετηρία. Να ξαναδούμε κάποια πράγματα, να αξιολογήσουμε τον τρόπο διάθεσης των πόρων μας και να αναδιαρθρώσουμε τις δομές λειτουργίας μας. Είναι σαφές ότι για τα επόμενα χρόνια, το κράτος δύσκολα θα δίνει χρήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για επενδυτικές δραστηριότητες. Αυτά πρέπει να τα αναζητήσουμε μόνο μέσα από συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα. Τελικά, θα συμφωνήσω ότι τα πράγματα είναι δύσκολα με τους σημερινούς όρους. Πιστεύω όμως και είναι στο χέρι μας, ότι μπορούμε να αλλάξουμε τους όρους και να τα δούμε με μια θετική προοπτική.
Εσείς τι οραματίζεστε για το Μεγανήσι… Και βέβαια τι πιστεύετε ότι περιμένει από εσάς το Μεγανήσι!
Για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου Μεγανησίου, υπάρχει μια συνέχεια στις πολιτικές και τις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής.
Στην προηγούμενη δημοτική περίοδο σχεδιάσαμε και δρομολογήσαμε ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό επιχειρησιακό σχέδιο με βασικούς άξονες τα έργα περιβάλλοντος και πολιτισμού. Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές πήγαμε με ξεκάθαρες θέσεις και προτάσεις για όλα τα θέματα. Το τουριστικό καταφύγιο, τα δημοτικά αναψυκτήρια, ο σταθμός μεταφόρτωσης, οι βιολογικοί, το ΣΧΟΟΑΠ, και άλλα θέματα για τα οποία είναι δύσκολο να πετύχεις την απόλυτη κοινωνική συναίνεση, εμείς πήραμε το πολιτικό κόστος, χωρίς μισόλογα και δηλώσαμε το τι σκεφτόμαστε και το τι θα κάνουμε. Αυτά, με απόλυτο και ξεκάθαρο δημοκρατικό τρόπο κρίθηκαν. Απομένει λοιπόν, και πιστεύω ότι αυτό περιμένει από μας ο Μεγανησιώτης, να υλοποιήσουμε εκείνα για τα οποία δεσμευτήκαμε. Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε…
Προχωράει η υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού;
Γνωρίζετε από ανάλογες περιπτώσεις, ότι αυτά τα έργα που προανέφερα, είναι πολύ δύσκολα στις αδειοδοτήσεις και την ωριμότητα. Στη συζήτηση του πενταετούς επιχειρησιακού προγράμματος του Δήμου, θα μας δοθεί η δυνατότητα να κάνουμε αναλυτικότερη συζήτηση. Ας μην το ανοίξουμε σήμερα το θέμα και το υποβαθμίσουμε. Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι η ατέλειωτη γραφειοκρατία και η δομή του κράτους. Απίστευτα καθημερινά προβλήματα, που όμως είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίζουμε αγόγγυστα και καρτερικά. Τα παλεύουμε όμως και θα τα καταφέρουμε… Εξάλλου πολλά από αυτά τα έργα ξεπερνούν την προοπτική της τετραετίας. Το ζήτημα είναι πόσο μπροστά τα πας.
Η τοπική κοινωνία συμπαρίσταται σε αυτή την προσπάθεια; Την αντιλαμβάνεται; Γιατί είδαμε εντάσεις σε Δημοτικά Συμβούλια καθώς και την απόφασή σας να ανακαλέσετε τον Αντιδήμαρχό σας!
Κοιτάξτε, το θέμα είναι πολύ γενικότερο από ότι φαίνεται με μια πρώτη ματιά. Μακάρι σε κάθε Συμβούλιο να υπάρχουν εντάσεις και διαφωνίες πάνω στα μεγάλα αναπτυξιακά θέματα του Μεγανησιού. Αυτό θα υποδήλωνε συμμετοχή και έγνοια των παρευρισκόμενων για το γενικότερο συμφέρον του Μεγανησιού. Όμως δεν είναι έτσι. Υπάρχει μια σκηνοθετημένη παράσταση από μερικούς που απλά θέλουν να απαξιώσουν το ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου. Ίσως να υπάρχει και ο θυμός των εκλογών, μιας και όπως αποδεικνύεται, είχαν επενδυθεί διάφορα μικροσυμφέροντα σε αυτές τις εκλογές.
Υπονοείτε την αντιπολίτευση;
Ας το δούμε συνολικά το θέμα. Έχει παρατηρηθεί γενικώς στη χώρα μας, ότι σε κάθε αναδυόμενη τουριστική αγορά δημιουργείται μια επαγγελματική τάξη, η οποία στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς διαμορφώνει τη δική της δυναμική. Ιδιαίτερα σε περιφερειακές και νησιωτικές περιοχές, όπου η κοινωνική διαστρωμάτωση κυρίως έχει να κάνει με επαγγελματίες του τουρισμού. Δύσκολα δέχεται κανόνες ενώ είναι επιρρεπής στη μικροπαρανομία, στην «αρπαχτή» και στη λειτουργία σε βάρος του διπλανού . Να προσθέσουμε σε πολλές περιπτώσεις την έλλειψη του επαγγελματισμού και της καινοτομίας. Ιδιαίτερα δε σε μικρούς χώρους, αναπτύσσεται η ιδιοκτησιακή αντίληψη και η φιλοσοφία, ότι οι ντόπιοι πρέπει να έχουν μια άλλη αντιμετώπιση, ίσως και κάποια προνόμια, σε σχέση με τις τοπικές αρχές, την πολιτεία και κυρίως με άλλους μη ντόπιους επενδυτές. Αυτή η δυναμική έχει οδηγήσει στις περισσότερες περιπτώσεις, να καθορίζονται οι τοπικές αρχές και οι επιλογές τους, από έναν τέτοιο συσχετισμό που δημιουργείται σε τοπικό επίπεδο. Έχουμε κοντινά παραδείγματα. Το Μεγανήσι, παρότι έχει το προνόμιο της καθυστέρησης και προφανώς μπορεί να απορρίψει τα αρνητικά παραδείγματα, δεν παύει να είναι μια αναδυόμενη τουριστική αγορά. Προφανώς και εδώ κάποιοι φλερτάρουν με μια τέτοια λογική και θέλουν να οδηγήσουν τα πράγματα σε μια τέτοια κατεύθυνση. Η σημερινή δημοτική αρχή, παρότι δεν διαθέτει τους απαραίτητους ελεγκτικούς μηχανισμούς, έχει εκφρασμένη τη βούληση και την αποφασιστικότητα να μην αποδεχτεί την κυριαρχία μιας τέτοιας λογικής και να θέσει κανόνες, στα πλαίσια των προγραμματικών της δεσμεύσεων. Στο Μεγανήσι έχουμε καλούς επιχειρηματίες, που έχουν την έγνοια του τόπου τους. Πιστεύω ότι δεν θα παρασυρθούν από μεμονωμένες περιπτώσεις, που θέλουν να δημιουργήσουν κλίμα. Όμως είναι προφανές ότι αυτό δημιουργεί ένταση και πίεση στα πλαίσια της γενικότερης οικονομικής συγκυρίας. Η κα Καββαδά, επικεφαλής της Αντιπολίτευσης, επειδή δεν βρίσκεται στην παραγωγική διαδικασία, ελάχιστα κατανοεί τις κοινωνικές και οικονομικές διεργασίες στο Μεγανήσι και υποδαυλίζει ένα τέτοιο κλίμα προσδοκώντας παραταξιακά οφέλη. Γι’ αυτό η Δημοτική μας Ομάδα, πρέπει να έχει ομοθυμία, πολιτική ενότητα και αλληλεγγύη προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτή την πίεση. Όποιος δεν την αντέχει, έντιμα αποχωρεί από τη Δημοτική Ομάδα.
Ή … τον αποχωρείτε προφανώς…
Η πολιτική ενότητα της δημοτικής ομάδας, είναι βασική προϋπόθεση για την επιτυχία των στόχων μας.
Όμως αυτή η επαγγελματική τάξη στηρίζει την οικονομική δραστηριότητα σε κάθε τόπο και στο Μεγανήσι. Δεν υπάρχει πρόβλημα;
Στο αναπτυξιακό μοντέλο, που τουλάχιστον εμείς έχουμε στο μυαλό μας, η συμμετοχικότητα και η ενίσχυση του κοινωνικού ιστού της ντόπιας κοινωνίας είναι βασική προϋπόθεση. Από την άποψη αυτή είναι απόλυτα ξεκαθαρισμένο ότι δεν είμαστε απέναντι στους επαγγελματίες. Αντίθετα είμαστε κοντά τους για να αντιμετωπίζουμε από κοινού τα προβλήματα. Ζητάμε τη συμμετοχή και τη συνεργασία τους σε κάθε δράση του Δήμου, διότι οι επαγγελματίες είναι τα κατεξοχήν οικονομικά υποκείμενα του Νησιού. Η οικονομική και τουριστική έξαρση του Μεγανησιού τα τελευταία πέντε χρόνια, δεν είναι ξεκομμένη από την υπάρχουσα δημοτική αρχή αλλά και την προσπάθεια των ίδιων των επαγγελματιών. Στην εποχή μας κάθε αναπτυξιακό μοντέλο, δομείται μαζί με τους επαγγελματίες. Υπάρχει λοιπόν η ανάγκη ύπαρξης ενός τοπικού συμφώνου που θα θέτει τους κανόνες.
Πόσο εύκολο είναι αυτό; Αν δεν συμβαίνει αλλού, γιατί να συμβεί στο Μεγανήσι;
Επειδή όπως είπα το Μεγανήσι έχει το προνόμιο της καθυστέρησης. Γνωρίζουμε και βλέπουμε τα αρνητικά παραδείγματα. Βλέπουμε τουριστικά μέρη να καταρρέουν στην πρώτη κρίση. Βλέπουμε μέρη με έντονη τουριστική δραστηριότητα, που στο τέλος της περιόδου όλοι είναι πάλι χρεωμένοι. Έχουμε προβλήματα, όμως δεν έχουμε μη αναστρέψιμες καταστάσεις. Σίγουρα δεν είναι εύκολο. Χρειάζεται προσπάθεια. Χρειάζεται να διεγείρουμε το σύνολο της κοινωνίας. Και βέβαια δεν μπορούμε να αποτύχουμε…
Χωρίς τη συμμετοχή της Αντιπολίτευσης;
Αυτού του είδους την αντιπολίτευση θα την ξεπεράσει η κοινωνία πολύ γρήγορα, επειδή δεν είναι χρήσιμη για το τόπο. Αντιπολίτευση δεν σημαίνει να βρίζω και να λασπολογώ, ούτε να καλλιεργώ πολιτικό μίσος. Σημαίνει διαφορετική θέση και άποψη με επιχειρηματολογία για τα θέματα του Νησιού. Και αυτό είναι κάτι που θα μας βοηθούσε όλους στα πλαίσια ενός δημοκρατικού διαλόγου. Κυρίως το Νησί μας, αφού οι σημερινές επιλογές μας θα κρίνουν πολλά στο μέλλον. Υπάρχουν όμως σε επίπεδο κοινωνίας οι πολιτικές, οι κοινωνικές και οι επαγγελματικές δυνάμεις, οι οποίες έτσι ή αλλιώς δεν εκφράζονται από την σημερινή αντιπολίτευση, ανεξάρτητα της παραταξιακής τους ψήφου στις πρόσφατες εκλογές. Αυτές οι δυνάμεις μπορούν και είναι ανάγκη να συμβάλουν σε έναν τέτοιο διάλογο…
Ποιος έχει την ευθύνη να οργανώσει ένα τέτοιο διάλογο;
Προσωπικά εγώ έχω αυτήν την ευθύνη. Πολύ περισσότερο σήμερα, που υπάρχει η ανάγκη της κοινωνικής συνοχής και της ευρύτερης πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης.
Δεν το βλέπουμε, αντίθετα σας κατηγορούν ότι εσείς και η δημοτική σας ομάδα αποφασίζετε, χωρίς να συζητάτε…
Να πάρω το μέρος της ευθύνης που μου αναλογεί, αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα.
Να υπενθυμίσω ότι στην προηγούμενη δημοτική περίοδο, οργανώσαμε τρεις διημερίδες για το αναπτυξιακό μας μοντέλο, το πολιτισμό και την τουριστική ανάπτυξη. Αυτές καθόρισαν και το πλαίσιο των βασικών μας επιλογών και προτεραιοτήτων τότε, και βέβαια το πυρήνα των προγραμματικών μας δεσμεύσεων για τη νέα δημοτική περίοδο. Στη προεκλογική περίοδο συζητήσαμε και καταγράψαμε με απόλυτη σαφήνεια τις επιλογές μας και τις προτεραιότητες μας, οι οποίες και προκρίθηκαν από την πλειοψηφία των Μεγανησιωτών. Παρόλα αυτά εγώ πρώτος λέω ότι ο πολιτικός διάλογος δεν είναι στατικός αλλά μια δυναμική διαδικασία που συνεχώς εμπλουτίζεται και εξελίσσεται. Αυτούς τους πρώτους μήνες της θητείας μας, δεν πήρα κάποια πρωτοβουλία για δύο λόγους. Ο πρώτος ότι έπρεπε πρώτα να ξεπεραστεί ο θυμός των εκλογών. Ο δεύτερος ότι βρεθήκαμε σε μια μεγάλη πίεση σχετικά με την προσαρμογή μας στο νέο θεσμικό πλαίσιο. Όμως έχουμε σηματοδοτήσει τον Σεπτέμβρη σαν χρόνο, που στα πλαίσια του πενταετούς επιχειρησιακού προγράμματος του Δήμου, θα ανοίξουμε την κουβέντα σε όλα τα επίπεδα. Και αυτό θα το κάνουμε έτσι ή αλλιώς, πιστεύοντας ότι η κοινωνική συνοχή και η ενότητα της κοινωνίας μας εδράζεται μόνο σε κοινές προγραμματικές και πολιτικές δράσεις.
Και πιστεύετε ότι έτσι θα ξεπεράσετε την κοινωνική πόλωση που υπάρχει σήμερα και θα πετύχετε αυτό που ονομάσατε τοπική συμφωνία;
Η πολιτική σύγκλιση δεν επιτυγχάνεται με ευχές αλλά με πολιτική δράση και ανάληψη ευθυνών. Η πολιτική εμπειρία λέει ότι όσοι δεν συμμετέχουν ενεργά σε αυτό, περιθωριοποιούνται από την ίδια την κοινωνία. Εμείς εμπιστευόμαστε την κοινωνία και θα κάνουμε αυτό που απαιτείται. Η ευθύνη του αποτελέσματος όμως, ανήκει σε όλους.
Πώς σκέφτεστε να οργανώσετε αυτό το διάλογο; Και τι σημαίνει ακριβώς επιχειρησιακό πρόγραμμα;
Το πενταετές επιχειρησιακό πρόγραμμα περιλαμβάνει το σύνολο των δράσεων του Δήμου για την προσεχή πενταετία. Ο ετήσιος προγραμματισμός θα είναι ένα υποσύνολο του πενταετούς. Το Δημοτικό Συμβούλιο θα προτείνει ένα καταρχήν σχέδιο, πάνω στο οποίο θα γίνουν δημόσιες συζητήσεις ανά οικισμό, με τους ετεροδημότες και με επιμέρους κοινωνικές ή επαγγελματικές ομάδες. Στο τέλος αφού αξιολογηθούν όλες οι προτάσεις και οι προτεινόμενες δράσεις θα καταλήξουμε σε ένα τελικό σχέδιο, που θα ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Το πενταετές όμως ξεπερνά την σημερινή δημοτική περίοδο!
Προφανώς! Βέβαια υπάρχει η ευχέρεια της τροποποίησης και της προσαρμογής! Διαφωνεί όμως κάποιος με την άποψη ότι ο Δήμος πρέπει να έχει συνέχεια;
Μέσα από το διαδίκτυο, που έχει μπει πλέον στην ζωή μας, θα μπορούσε να υπάρξει ένας πολιτικός διάλογος;
Και βέβαια. Η σημερινή εικόνα όμως με τα διάφορα ανώνυμα σχόλια, αποθαρρύνει τις σοβαρές παρεμβάσεις. Μένει σε ένα κακόβουλο επίπεδο εντυπώσεων. Όμως θα αναζητήσουμε ένα τρόπο ευρύτερης δημοσιοποίησης των απόψεων και το διαδίκτυο προσφέρεται.
Δήμαρχε υπάρχουν επιμέρους θέματα, σημαντικά θα έλεγα, όπως η ύδρευση, ο Σταθμός Μεταφόρτωσης, το ΣΧΟΑΑΠ και άλλα τοπικού ενδιαφέροντος αλλά και περιφερειακού για τα οποία δεν μιλήσαμε. Τα κρατάμε για μια επόμενη κουβέντα. Να πούμε όμως κάτι για το Σταθμό Μεταφόρτωσης;
Δεν απαντιούνται όλα σε μια συνέντευξη. Μείναμε στα γενικά αλλά απόλυτα αναγκαία για να συζητήσουμε μετά για όλα τα άλλα. Για το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και τον βιολογικό, θα κάνουμε αναλυτικές κουβέντες, ειδικότερα στο Σπαρτοχώρι που διαμορφώνονται κάποιες αντιδράσεις. Είναι σαφές και απόλυτα ξεκάθαρο ότι οι δράσεις αυτές δεν δημιουργούν καμία περιβαλλοντική επιβάρυνση. Αντίθετα η σύγχρονη διαχείριση των υγρών και στερεών αποβλήτων μας, είναι η βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε αναπτυξιακή διαδικασία στην προσεχή δεκαετία. Μπορεί να ακούγεται προωθημένο αλλά η σύγχρονη ευρωπαϊκή αντίληψη σήμερα είναι για κοινωνίες με μηδενικά απόβλητα. Και αυτό προσπαθούμε με την ένταξή μας σε διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα.
Όλα αυτά ακούγονται λίγο θεωρητικά…
Δεν είναι έτσι! Ζητάω τουλάχιστον από τους Σπαρτοχωρίτες να με εμπιστευτούν.
Να μην παρασύρονται από διάφορους παραπληροφοριοδότες! Ούτε τα σκουπίδια θα φέρουμε στην «Μισογή», ούτε τα λύματα θα τα ρίξουμε στου «Κολόπουλου». Ειδικότερα για τον ΣΜΑ, μιλάμε για την μεταφόρτωση των οργανικών, απευθείας σε αεροστεγώς κλειστές αυτοκινούμενες κιβωτάμαξες. Τα οργανικά δεν θα έρχονται καθόλου σε επαφή με το έδαφος. Αυτό αποτελεί όμως ένα μέρος της συνολικής διαχείρισης. Παράλληλα θα λειτουργήσει η ανακύκλωση και είμαστε έτοιμοι για αυτό, ενώ συζητάμε και θα είμαστε έτοιμοι μέχρι την λειτουργία του ΣΜΑ, για την διαχείριση όλων των άλλων μη ανακυκλώσιμων υλικών, όπως ξύλα μπάζα και λοιπά.
Σε άλλους χώρους;
Προφανώς! Ο χώρος του ΣΜΑ είναι πολύ περιορισμένος, και αρκεί μόνο για τη στάθμευση της κιβωτάμαξας.
Όλα αυτά τα έχετε εξηγήσει;
Έχει να κάνει και με το τι θέλει να καταλάβει ο καθένας… Είναι αλήθεια όμως, ότι δεν έχουμε αναπτύξει ένα πλήρες και αναλυτικό σχέδιο διαχείρισης. Αυτό γιατί θα έπρεπε πρώτα να λύσουμε το θέμα με τα οργανικά, ώστε στη συνέχεια και στην αίσθηση του κόσμου, να μην ταυτίζονται τα ανακυκλώσιμα με τα σκουπίδια.
Τελικά για τι ποσότητες μιλάμε;
Σήμερα η συνολική ποσότητα των απορριμμάτων μας ανέχεται περίπου στους 750 με 800 τόνους! Με την ανακύκλωση θα την περιορίσουμε κοντά στους 500 τόνους σε πρώτη φάση. Στόχος μας σε βάθος χρόνου να περιοριστεί πολύ περισσότερο.
Δήμαρχε προσωπικά συμφωνώ με τους ΣΜΑ, μια και έχω παρακολουθήσει τη λειτουργία του στο κέντρο της Αθήνας και θεωρώ γενναία την προσπάθεια σας να δώσετε σύγχρονες λύσεις σε ένα μεγάλο πρόβλημα της εποχής μας! Θα τα καταφέρετε;
Υπάρχει η καθημερινότητα με τα προβλήματά της. Όμως η στόχευση και η λύση των μεγάλων ζητημάτων είναι αυτή που κρίνει την προοπτική και την ανάπτυξη ενός τόπου!
Συμφωνώ μαζί σας. Ευχαριστώ.
Βιβιάννα Βαρδή
(Πηγή: www.lefkadapress.gr)