Η διατροφή του καύσωνα
Όπως δήλωσε στο Newsit o κλινικός διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης «γενικότερα πρέπει να ξέρουμε ότι τους καλοκαιρινούς μήνες με τις υψηλές θερμοκρασίες και ιδιαίτερα οι συνθήκες καύσωνα έχουν συσχετιστεί με διαταραχές όπως οι διαταραχές υγρών, ηλεκτρολυτών, με την υπόταση, τη θερμοπληξία και διάφορες γαστρεντερικές ανωμαλίες. Για να προλαμβάνουμε όλες αυτές τις διαταραχές είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ορισμένες χρήσιμες οδηγίες για τις δύσκολες αυτές ημέρες.
ΤΑ ΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΟΧΙ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ
– να πίνουμε άφθονο νερό και ισοτονικά ποτά καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας ακόμη και όταν δε διψάμε.
– να αποφεύγουμε τα αλκοολουχα ποτά ιδίως κατά τις ώρες της ημέρας που βρισκομαστε κάτω από τον ήλιο.
– να αποφεύγουμε τις βαριές σάλτσες και τα τηγανιτά
– θα πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στα λαχανικά, στις ωμές σαλάτες, στα φρούτα
– θα πρέπει να προτιμήσουμε τα ψάρια και ειδικά αυτά με λίγα λιπαρά, όπως είναι ο γαλέος, το φαγγρί και η συναγρίδα αλλά και το κρέας με χαμηλά λιπαρά, όπως είναι το άπαχο κόκκινο κρέας αλλά και το κοτόπουλο και η γαλοπούλα.
– θα πρέπει να αποφεύγουμε τα γλυκά, τα αναψυκτικά και γενικότερα τα ροφήματα με μεγάλες ποσοτητες ζάχαρης.
– θα πρέπει να τρώμε σχετικά αλατισμένα φαγητά καθώς με τον ιδρώτα χάνονται σημαντικές ποσότητες αλατιού από τον οργανισμό οι οποίες θα πρέπει να αναπληρωθούν δεδομένου ότι το αλάτι βοηθά στην εξοικονόμηση υγρών από τον οργανισμό.
– θα πρέπει να αποφεύγουμε τα καυτά ή πολύ ζεστά φαγητά
– θα πρέπει να προτιμάμε δροσιστικά επιδόρπια όπως ζελέ, όπως γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και μικρή περιεκτικότητα σε ζάχαρη
– πρέπει να τρώμε πολλά και μικρά γεύματα
– πρέπει να αποφεύγουμε την κίνηση μετά τα κύρια γεύματα της ημέρας, για παράδειγμα το περπάτημα, τις δουλειές στο σπίτι και γενικότερα έντονη δραστηριότητα.
Τέλος θα πρέπει να προσέχουμε τα ευαίσθητα φαγητά όπως είναι το γάλα, το τυρί και τα διάφορα αλλαντικά τα οποία δε θα πρέπει να συντηρούνται εκτός ψυγείου για διάστημα μεγαλύτερο της μιας ώρας.
ΕΥΑΙΣΘΗΤΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ:
– τα βρέφη
– οι έγγυες
– οι θηλάζουσες
– οι ηλικιωμένοι
Ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους πρέπει να εφιστήσουμε την προσοχή καθως σε αυτούς το αίσθημα της δίψας δεν λειτουργεί σε ικανοποιητικό βαθμό με αποτελέσμα να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην αφυδάτωση. Αυτό μπορεί να τους οδηγήσει σε γαστρεντερικές διαταραχές, πτώση των ηλεκτροδιαλυτών, πτώση της αρτηριακής πίεσης, θερμποπληξία, ακόμη και στον αιφνίδιο θάνατο.
(Πηγή: www.alfavita.gr)