Υπόμνημα Περιφερειάρχη στον Πρωθυπουργό
Κέρκυρα 1 Ιουλίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Υπόμνημα του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κ. Σπυρίδωνα Σπύρου, στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ. Γιώργο Παπανδρέου
Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,
Η νησιωτική μας Περιφέρεια, των Ιονίων Νήσων, είχε και έχει την εύνοια της φύσης και αν αυτή η εύνοια αφορούσε και στην ανταπόκριση της Κυβέρνησης σε ό, τι αφορά στα αιτήματα που θέτουμε, τότε θα μπορούσαμε να μιλάμε για ένα επίγειο Παράδεισο.
Όμως, δεν είναι έτσι και πιστεύω ότι το γνωρίζετε αυτό, αφού χρόνια προβλήματα, που αφορούν σε υποδομές, προσβασιμότητα, ενδοεπικοινωνία και ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος, τη βασική πηγή εισοδήματος των κατοίκων των νησιών μας, παραμένουν άλυτα.
Ζητώ, λοιπόν, ιεραρχώντας τα σημαντικότερα, την παρέμβασή σας για την άμεση επίλυση προβλημάτων που θα δώσουν ποιότητα ζωής στους πολίτες των Ιονίων Νήσων, μικρών και μεγάλων.
Να μη μείνει στα λόγια η νησιωτικότητα
- Θεωρώ, καταρχήν, ότι το πλεονέκτημα της νησιωτικότητας για την Περιφέρειά μας δεν έχει δώσει μέχρι σήμερα καρπούς, αφού ναι μεν όλοι αναφερόμαστε σε αυτή, επί του πρακτέου, όμως, δεν έχει γίνει κάτι ουσιαστικό αφενός στη βάση που προβλέπει το Σύνταγμα και αφετέρου στη βάση των όσων προβλέπονται από την Ε.Ε.
Άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου για τα υδροπλάνα, όπως έχετε δεσμευθεί
- Η προβληματικότητα της νησιωτικής μας περιοχής επιτείνεται από την έλλειψη τακτικής σύνδεσης μεταξύ των νησιών και σε ότι σας αφορά, θεωρώ πρώτης προτεραιότητας την άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά στην επαναλειτουργία των γραμμών υδροπλάνων, που θα συνδέουν τα νησιά μεταξύ τους και τα νησιά με τις γειτονικές μεγάλες πόλεις.
- Εκτός αυτού, η ακτοπλοϊκή σύνδεση αποτελεί εκ των ουκ άνευ αναγκαιότητα, αφού μιλάμε για νησιωτική περιοχή, μάλιστα δε σε μερικές των περιπτώσεων απαιτείται η εφαρμογή επιδοτούμενων γραμμών.
- Εξίσου σημαντική, δε, θεωρώ και τη σύνδεση των νησιών μας με τη γειτονική Ιταλία έτσι ώστε οι γραμμές αυτές να είναι βιώσιμες.
Μείωση Φ.Π.Α.
- Έχουμε θέσει επανειλημμένα και αρμοδίως το αίτημα του Περιφερειακού μας Συμβουλίου να ισχύσει και για τα Ιόνια Νησιά το καθεστώς μειωμένου Φ.Π.Α., όπως συμβαίνει στο Αιγαίο.
Δεν μπορεί, κύριε Πρωθυπουργέ, η Μύκονος, να εντάσσεται στο καθεστώς του μειωμένου Φ.Π.Α. και το Μεγανήσι, οι Παξοί, τα Διαπόντια και τα υπόλοιπα νησιά μας να μην εντάσσονται σε αυτό το καθεστώς.
Ιονία οδός
- Σημαντικό ζήτημα για μας και προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση των κατοίκων του κέντρου προς τα νησιά μας, σημαντική είναι και η ολοκλήρωση των εργασιών της Ιονίας οδού, που καθυστερεί επί μεγάλο χρονικό διάστημα
Διοικήσεις νοσοκομείων
- Πολύ πρόσφατα και στο πλαίσιο εξοικονόμησης πόρων, το Υπουργείο Υγείας πρότεινε για τα Ιόνια Νησιά τη μεταφορά των διοικήσεων σε άλλα νοσοκομεία κα την υποβάθμιση ορισμένων.
- Τόσο το Περιφερειακό Συμβούλιο, όσο κι εγώ αλλά και οι φορείς της Υγείας είμαστε αντίθετοι σε αυτή την πρόταση.
- Το ευαίσθητο κομμάτι της Υγείας, που αφορά στο σύνολο του πληθυσμού, οφείλουμε όλοι να το προστατέψουμε και μάλιστα σε μια νησιωτική περιοχή, με προβλήματα στις συγκοινωνίες, ακόμη περισσότερο.
- Μπορείτε, αν θέλετε, να συγχωνεύεστε διοικήσεις νοσοκομείων εντός των νησιών, όπου υπάρχουν δυο μονάδες υγείας, όμως, κύριε Πρωθυπουργέ, διοίκηση εξ αποστάσεως για τόσο σοβαρά θέματα δε γίνεται.
- Μπορείτε, επίσης, να καλέσετε επί τιμή άτομα να διοικήσουν τα νοσοκομεία (και τέτοια πρόθυμα υπάρχουν πολλά).
- Στον τομέα αυτό θα ήθελα να επισημάνω τη δυσκολία στην κάλυψη θέσεων γιατρών σε Κ.Υ. και μάλιστα των μικρών νησιών. Δεν μπορεί, δηλαδή, η Ιθάκη να μην έχει παιδίατρο εδώ και χρόνια και δεν μπορεί να υπάρχει πρόνοια για τα μικρά νησιά με διευκόλυνση και στην κατά εξαίρεση διαδικασίες πρόσληψης για τέτοιες περιπτώσεις.
Φορέας Διαχείρισης της Κέρκυρας – Μνημείο Ουνέσκο
- Από το 2007 και μέχρι σήμερα, καμία υπουργική απόφαση δεν έχει υπογραφεί που να αφορά στη λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης της Κέρκυρας – Μνημείου της Ουνέσκο.
- Νιώθουμε ότι όλες οι ετών προσπάθειες τόσο των φορέων της Κέρκυρας όσο και των εκάστοτε κυβερνήσεων, ότι έχουν πέσει στο κενό.
- Κινδυνεύουμε να απενταχθεί το Μνημείο από τον κατάλογο της Ουνέσκο, ενώ την ίδια στιγμή επαιρόμαστε για τον Πολιτισμό μας χωρίς να κάνουμε το παραμικρό για την προστασία του, την ανάδειξή του και την προβολή του.
Ύδρευση Κέρκυρας και Παξών
- Έχουμε, κατά καιρούς, λάβει υποσχέσεις ότι το έργο θα γίνει και διαβεβαιώσεις ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο.
Ωστόσο, μέχρι σήμερα, στην πράξη δεν έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει η βούληση της Κυβέρνησης να το προχωρήσει.
Το έργο αυτό, πέρα από το γεγονός ότι θα επιλύσει το οξύ πρόβλημα υδροδότησης, θα τονώσει την τοπική οικονομία που πνέει τα λοίσθια και εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης.
Τουριστικές υποδομές – Μαρίνες Αργοστολίου & Ζακύνθου, λιμάνι Κέρκυρας
- Ο στρατηγικός στόχος για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, έτσι όπως ορίστηκε στην αρχή του ΕΣΠΑ, είναι να γίνουν τα Ιόνια Νησιά βιώσιμος τουριστικός προορισμός, με άριστης ποιότητας παροχή υπηρεσιών και την προσέλκυση τουριστών υψηλού οικονομικού επιπέδου.
Λέτε, μέσω των υπουργών Τουρισμού, ότι επιδιώκετε την ενίσχυση της κρουαζιέρας και συμφωνούμε όλοι σε αυτό το στρατηγικό στόχο.
Ωστόσο, πως μπορεί να γίνει αυτό στα Ιόνια Νησιά, όταν το λιμάνι της Κέρκυρας είναι μισοτελειωμένο, όταν η γραφειοκρατία και η αδράνεια «σέρνει» για δεκαετίες σε εκκρεμότητα τις μαρίνες Αργοστολίου και Ζακύνθου;
Διοικητήριο Ζακύνθου – Με εξώσεις βοηθάτε τις «Καλλικράτειες» Περιφέρειες;
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Αιτώ τη δική σας προσωπική παρέμβαση, για την ανάκληση της απόφασης του υφυπουργού Οικονομικών, που αφορά στην έξωση της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου από το κτήριο του Διοικητηρίου.
Η χρήση του Διοικητηρίου ήταν ανέκαθεν και εξακολουθεί να είναι συνυφασμένη με την άσκηση της κεντρικής διοίκησης (πρώην Νομαρχία και νυν Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου) στο νησί.
Σύμφωνα με τον «Καλλικράτη», άρθρο 283, «Οι περιφέρειες υπεισέρχονται, αυτοδικαίως, μετά την έναρξη ασκήσεως των αρμοδιοτήτων της, σε όλα τα δικαιώματα, περιλαμβανομένων και των εμπραγμάτων, καθώς και στις υποχρεώσεις, των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
Το Διοικητήριο στη Ζάκυνθο κτίστηκε το 1955 από το τότε Υπουργείο Δημοσίων Έργων, με μοναδικό σκοπό τη στέγαση των διοικητικών υπηρεσιών, κάτι που έγινε, ανελλιπώς, από τότε και μέχρι σήμερα.
Θεωρώ ότι η αξίωση να παραδοθεί το κτήριο, είναι ανεδαφική, πλήττει την Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στα πρώτα της βήματα και υποβαθμίζει το θεσμό που υπηρετούμε.
Κρίνω πως η παρέμβασή σας για την επίλυση του ζητήματος πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική στην κατεύθυνση του αιτήματός μας, να παραμείνουν οι υπηρεσίες της Π.Ε. Ζακύνθου στο κτήριο του Διοικητηρίου.
Μας κάνατε από «μικρούς πρωθυπουργούς», διαχειριστές της κεντρικής εξουσίας
- Παρά το γεγονός ότι με το σχεδιασμό του «Καλλικράτη» αναφερθήκατε σε Περιφερειάρχες – «μικρούς Πρωθυπουργούς», τα αποτελέσματα είναι εντελώς διαφορετικά.
Αυτό που έχω να καταθέσω ως εμπειρία από την εξάμηνη θητεία μου ως Περιφερειάρχης είναι ότι είμαστε διαχειριστές της κεντρικής εξουσίας, αφού για πάρα πολλά θέματα εξαρτόμαστε ακόμη από διάφορα υπουργεία, που είτε κωλυσιεργούν να προωθήσουν τα θέματά μας είτε αδιαφορούν.
Σας αναφέρω δυο παραδείγματα:
Α. Επαναπροκηρύξατε τις μελέτες για τον Περιφερειακό Χωροταξικό Σχεδιασμό και μέχρι να ολοκληρωθούν οι μελέτες αυτές, εμείς δεν μπορούμε να προωθήσουμε αρκετά θέματα, στην αναμονή αυτών των μελετών.
Β. Έχουμε την αρμοδιότητα να σχεδιάζουμε την πολιτική για την ανάπτυξη και τον τρόπο ανάπτυξης της Περιφέρειάς μας, όπως για παράδειγμα στον Τομέα του Τουρισμού. Για να εφαρμοστεί, όμως, αυτός ο σχεδιασμός απαιτούνται σωρεία αποφάσεων από υπουργεία που δυσκολεύουν το έργο της εφαρμογής.
Θα μπορούσα, παρόμοια παραδείγματα να αναφέρω πάρα πολλά, που προκύπτουν σε καθημερινή βάση και αποδεικνύουν ότι ο «δαίμονας» της γραφειοκρατίας καλά κρατεί.
- Δεν αποποιούμαι την αναγκαιότητα να γίνονται έλεγχοι και μάλιστα αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης, όμως δεν μπορεί οι έλεγχοι αυτοί να γίνονται με ρυθμούς «χελώνας» και να παραμένουμε στάσιμοι μέχρι την ολοκλήρωσή τους.
- Τέλος, η Ελλάδα στενάζει από τα μέτρα, οι Ιόνιοι πολίτες κλείνουν τις επιχειρήσεις τους, το μέλλον μοιάζει αβέβαιο, αφού καμία μορφή ανάπτυξης δεν επιχειρείται από το φόβο και την αδυναμία επενδύσεων.
Αυτό, κύριε Πρωθυπουργέ, είναι το σημαντικότερο μήνυμα που πρέπει να λάβετε και να σκύψετε, πέρα από τους εισπρακτικούς μηχανισμούς, στο βάρος που σηκώνουν τα μεσαία και λαϊκά στρώματα.
Η κρίση δεν μπορεί να ξεπεραστεί χωρίς ανάπτυξη της Οικονομίας.