Δημοτική φορολογική ενημερότητα για χρέη άνω των 300 €
Και επίσημα θεσμοθετείται η Δημοτική Φορολογική Ενημερότητα την οποία είχε προαναγγείλει με δηλώσεις του πριν σχεδόν τρεις εβδομάδες ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης
Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr η σχετική ρύθμιση θα γίνει με προσθήκη στο άρθρο 28 (Συμπλήρωση διατάξεων για το αποδεικτικό ενημερότητας χρεών και φορολογικών υποχρεώσεων προς το Δημόσιο) του φορολογικού νομοσχεδίου την ερχόμενη εβδομάδα (πιθανότατα την Τρίτη) όταν θα ξεκινήσει η δεύτερη ανάγνωσή του.
Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 8 (πρόκειται για προσθήκη στο άρθρο 26 ν.1882/1990 (Α΄43) η οποία προβλέπει τα εξής: «Αν ζητείται αποδεικτικό ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων και δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της παραγράφου 3 για τη χορήγησή του, ούτε συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 83 του ν.δ. 356/1974 (Κ.Ε.Δ.Ε.) περί συμψηφισμού, εκδίδεται από την υπηρεσία στην οποία είναι βεβαιωμένη η οφειλή, βεβαίωση οφειλής προς το Δημόσιο, η οποία κατατίθεται αντί του αποδεικτικού ενημερότητας στην υπηρεσία ή τον οργανισμό πληρωμής», πρόκειται να προστεθεί ότι: «Επίσης κατατίθεται βεβαίωση οφειλής προς τους Δήμους που δεν εξυπηρετούνται αυτοτελώς από την οικεία ΔΟΥ και η οποία εκδίδεται από την ταμειακή υπηρεσία τους».
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για να προχωρήσει κάποιος πολίτης σε συναλλαγή είτε με το δημόσιο είτε με ιδιώτες θα πρέπει να έχει εκτός από την κλασική φορολογική ενημερότητα και δημοτική.
Να σημειωθεί ότι στην εποχή του «Καποδίστρια» πολλοί μικρού δήμοι δεν είχαν αυτοτελή ταμειακή υπηρεσία και εξυπηρετούνταν από τις οικείες ΔΟΥ, ωστόσο με τον «Καλλικράτη» όλοι οι δήμοι θα ιδρύσουν πλέον ταμειακές υπηρεσίες. Ωστόσο, η διατύπωση στο φορολογικό νομοσχέδιο περί Δήμων «που δεν εξυπηρετούνται αυτοτελώς από την οικεία ΔΟΥ» αφορά την υφιστάμενη κατάσταση.
Μπλοκάρισμα για χρέη άνω των 300 ευρώ
Να σημειωθεί ότι και σήμερα οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να μπλοκάρουν μέσω των ΔΟΥ τις συναλλαγές φυσικών ή νομικών προσώπων που τους οφείλουν άνω των 300 ευρώ, ωστόσο στην πράξη αυτό δεν υλοποιείται στις περισσότερες περιπτώσεις.
Πάντως, δήμαρχοι με τους οποίους επικοινώνησε η aftodioikisi.gr έλεγαν ότι ίσως θα ήταν πιο λειτουργικό η δημοτική φορολογική ενημερότητα να έχει ισχύ εξαμήνου ώστε να είναι σε θέση οι υπηρεσίες των δήμων να αντέξουν το βάρος της έκδοσης χιλιάδων ενημεροτήτων.
Παράλληλα, προκειμένου οι ρυθμίσεις του άρθρου 28 του νέου φορολογικού νομοσχεδίου να ισχύσουν και για τη Δημοτική Φορολογική Ενημερότητα στο τέλος της παραγράφου 8 αναμένεται να προστεθεί φράση σύμφωνα με την οποία «οι ρυθμίσεις των προηγούμενων εδαφίων θα εφαρμόζονται και για βεβαίωση οφειλής προς τους Δήμους».
(Πηγή: www.lefkadanews.com)