Ποιός είναι ο Αγιος Βαλεντίνος;
Μια δυτική παράδοση αφηγείται ότι τον 3ο μ.Χ. αιώνα ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος Κλαύδιος ο Β΄, ο επονομαζόμενος »Γοτθικός», από τους συνεχείς κι ανηλεείς πολέμους του εναντίον των ανυπότακτων φυλών των Γότθων, απαγόρεψε τους γάμους των νεαρών υπηκόων του, ώστε καμία δέσμευση να μην είναι ικανή να κρατήσει τους στρατιώτες του μακριά από το πεδίο της μάχης
Ένας χριστιανός παπάς στη Ρώμη, ο Βαλεντίνος, αψηφώντας την απαγόρευση του αυτοκράτορα, αλλά και τους διωγμούς που υφίσταντο την εποχή εκείνη οι χριστιανοί, άρχισε να παντρεύει κρυφά τα ερωτευμένα ζευγάρια. Η φήμη του σιγά-σιγά εξαπλωνόταν στην αχανή Ρωμαϊκή αυτοκρατορία κι όλοι οι νέοι έσπευδαν στη Ρώμη και στο »φίλο των ερωτευμένων» , όπως τον αποκαλούσαν, για να παντρευτούν. Ώσπου αναπόφευκτα το έμαθε κι ο ίδιος ο Κλαύδιος, που διέταξε να συλληφθεί και να φυλακιστεί ο αντιδραστικός ιερέας. Όταν εκείνος αρνήθηκε να αλλαξοπιστήσει και ν’ απαρνηθεί τις ιδέες και τα πιστεύω του καταδικάστηκε σε θάνατο με λιθοβολισμό κι αποκεφαλισμό. Εκτελέστηκε στις14 Φεβρουαρίου του 270 μ.Χ. , την ίδια χρονιά που πέθανε από λοιμό κι ο αυτοκράτορας Κλαύδιος. Ο δεύτερος έμεινε στην ιστορία για τους πολέμους του εναντίον των βόρειων βαρβαρικών λαών και τους διωγμούς των χριστιανών. Ο πρώτος σαν προστάτης του έρωτα και της αγάπης. Μερικές δεκαετίες αργότερα η Καθολική Εκκλησία ανακήρυξε το Βαλεντίνο άγιο και καθιέρωσε τη γιορτή του την ημέρα του θανάτου του, στις 14 Φεβρουαρίου, βρίσκοντας στο πρόσωπό του τον ιδανικό εκφραστή και προστάτη του έρωτα και της αγάπης. Τα λείψανά του φυλάσσονται σήμερα στην Ιταλία και στην Ιρλανδία.
Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, ως γιορτή του έρωτα και της αγάπης, σύντομα εξαπλώθηκε από την Ιταλία στη Δυτική Ευρώπη και κατά το Μεσαίωνα άρχισε να γιορτάζεται στη Γαλλία και την Αγγλία. Αργότερα, ο εορτασμός επεκτάθηκε και στο Νέο Κόσμο, όπου από τις αρχές του περασμένου (20ου) αιώνα πήρε σιγά-σιγά εμπορικό χαρακτήρα. Σήμερα γιορτάζεται παγκοσμίως, ιδιαίτερα στην Αμερική, τη Βρετανία και τη Γαλλία και λιγότερο στις υπόλοιπες χώρες. Με τον καιρό η 14η Φεβρουαρίου καθιερώθηκε σαν τη μέρα που οι νέοι προσπαθούσαν να βρουν το ταίρι τους ή να φανερώσουν τα αισθήματα τους στη γυναίκα των ονείρων τους. Κι όπως σε κάθε γιορτή, έτσι και σ’ αυτή, συνηθίζεται η ανταλλαγή δώρων.
Στην Ελλάδα ο δυτικός Άγιος Βαλεντίνος μπήκε στη ζωή μας τη δεκαετία του 1980 ως παγκόσμιος προστάτης των ερωτευμένων. Σήμερα είναι πανελληνίως γνωστός και ιδιαίτερα προβαλλόμενος από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης την ημέρα της γιορτής του. Υπάρχει, όμως, κι ένας ορθόδοξος άγιος, λιγότερο γνωστός από το δυτικό »συνάδελφό» του, που προστατεύει κι αυτός τον έρωτα και την αγάπη. Ο δικός μας Άγιος Υάκινθος πολύ μικρή σχέση έχει με το δυτικό Άγιο Βαλεντίνο. Θαλαμηπόλος στην αυλή του αυτοκράτορα Τραϊανού μαρτύρησε κι αυτός για την πίστη του, σε νεαρή ηλικία, δύο αιώνες πριν το Βαλεντίνο, το 98 μ.Χ. Η δική του γιορτή είναι καλοκαιρινή, στις 3 Ιουλίου και ο πρώτος ναός που χτίστηκε, αφιερωμένος αποκλειστικά σ’ εκείνον βρίσκεται στα Ανώγεια της Κρήτης, σε κάποια από τις πλαγιές του Ψηλορείτη, φτιαγμένος από πέτρα, κρυφός, γιατί κρυφά είναι και τα αισθήματα.
Όμως οι ερωτευμένοι δε χρειάζονται γιορτές και ξεχωριστές ημέρες για να δείξουν και ν’ αποδείξουν την αγάπη τους. Ο Έρωτας, ούτως ή άλλως, είναι από μόνος του γιορτή και γιορτάζει μόνιμα και τις 365 μέρες του χρόνου, χωρίς να χρειάζεται κανέναν άγιο προστάτη. Μάλλον κάτι τέτοιο σκέφτηκαν κι οι αρχαίοι Έλληνες κι αφού ξεχώρισαν τον Έρωτα από την αγάπη -η ελληνική γλώσσα είναι η μοναδική ή ίσως μία από λίγες γλώσσες στον κόσμο που έχει άλλη λέξη για τον έρωτα κι άλλη για την αγάπη- έκαναν τον Έρωτα θεό, καρπό της παράνομης και γι’ αυτό παθιασμένης σχέσης της πανέμορφης Αφροδίτης με τον Άρη το θεό του πολέμου.. Τρομερός και καταστροφικός ο Έρωτας σαν τον πόλεμο πατέρα του κι ίσως κι ακόμη πιο δυνατός, ικανός να ξεκινήσει και να θρέψει χίλιους δεκαετείς Τρωικούς πολέμους για τα μάτια μιας Ωραίας Ελένης. Ο Έρωτας δε γιορτάζει μόνο στις 14 του Φλεβάρη κι όχι γιατί είναι ενάντιο στην ορθόδοξη πίστη μας. Απλά γιατί είναι από μόνος του γιορτή και η καλύτερη αφορμή για να γιορτάζουμε τη ζωή και την αγάπη, τη συνέχεια μας την ίδια, το χρόνο ολόκληρο.
Ερωτες που έγραψαν ιστορία.
Αντώνιος και Κλεοπάτρα
Ρωμαίος και Ιουλιέτα
Ευρυδίκη και Ορφέας
Πάρις και Ελένη
Θεοδώρα και Ιουστινιανός
Πηνελόπη – Οδυσσέας
Δεισδεμόνα – Οθέλλος
Αφροδίτη- Νάρκισσος
Μιμίκος – Μαίρη
Λαίδη Σίμπσον- Πρίγκιπας Εδουάρδος
Τζέιν-Ταρζάν
Έντιθ Πιάφ- Μαρσέλ Σερντάν
Σαρλότ Ραμπλινγκ-Ζαν Μισέλ Ζαρ
Γούντι Άλεν -Μία Φάροου
Τεντ Τέρνερ- Τζέιν Φόντα
Ίνγκριντ Μπέρκγμαν -Ρομπέρτο Ροσελίνι
Λώρενς Ολιβιέ- Βίβιαν Λι
Χουάν -Εβίτα Περόν
Αδόλφος Χίτλερ-Εύα Μπράουν
Μαίρυλιν Μονρόου- Άρθουρ ΜΙλερ
Σιμόν ντε Μποβουάρ – Ζαν Πολ Σαρτρ
Μαρία Κάλλας-Αριστοτέλης Ωνάσης
Γκρέυς Κέλλυ-Ρενιέ
Αλαίν Ντελόν -Ρόμυ Σνάιντερ
Δημήτρης Χορν- Έλλη Λαμπέτη
Αλέκος Αλεξανδράκης – Νόνικα Γαληνέα
Αλίκη Βουκιουκλάκη-Δημήτρης Παπαμιχαήλ
Πηγές πληροφόρησης: tovima.gr
palmografos.com
2gym-xanth.xan.sch.gr/docs/Romeo_och_Juliet.pdf
Βικιπαίδεια
Παναγιώτης Κονιδάρης
14 Φεβρουαρίου 2011 @ 14:14
Να προσθέσω στον κατάλογο τα ζευγάρια:
-Τριστάνος και Ιζόλδη
-Λάνσελοτ και Γκουινεβίρ
-Μίκυ και Μίνι
-Ναπολέων και Ζοζεφίνα
-Πέτρος και Μαρία Κιουρί
-Σαμψων και Δαλιδά
-Σολομώντας και Βασίλισσα του Σαβά
-Δον Κιχώτης και Δουλτσινέα
-Ρίτσαρντ Μπάρτον και Ελίζαμπεθ Ταίηλορ
-Ερωτόκριτος και Αρετούσα
-Χάμφρεϊ Μπογκαρντ και Λορήν Μπακόλ
-Τζων Λένον και Γιόκο Όνο
Να επισυνάψω δε και τον ακόλουθο σύνδεσμο, που ναι μεν δεν έχει ανθρώπους, αλλά είναι μάλλον εντός θέματος:
http://www.youtube.com/watch?v=DBMXwM9tfkg&feature=player_embedded