Δωρεάν τεστ «Παπ» στο Νοσοκομείο
Στo πλαίσιo του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο και με αφορμή την 5η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα πρόληψης του Καρκίνου του τραχήλου της Μήτρας το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υλοποιεί ένα πρόγραμμα δωρεάν προσυμπτωματικών ελέγχων σε όλη την επικράτεια.
Συγκεκριμένα την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, από 24 έως 31 Ιανουαρίου 2011 στα δημόσια και πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας που διαθέτουν γυναικολογική κλινική, θα διενεργούνται δωρεάν εξετάσεις (test Παπανικολάου) για όλες τις γυναίκες από 15 ετών και άνω.
Στόχος του ΥΥΚΑ είναι η εφαρμογή στην πράξη της προληπτικής ιατρικής και των προσυμπτωματικών ελέγχων για μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, ώστε να γίνει συνείδηση η ανάγκη για ετήσιο έλεγχο σε όλες τις γυναίκες.
Ο καρκίνος του Τραχήλου της μήτρας αν και μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα με το τεστ Παπ, αποτελεί σήμερα το δεύτερο σε συχνότητα καρκίνο στο γυναικείο πληθυσμό. Κλειδί για την μείωση των τραγικών αυτών ποσοστών, αποτελεί λοιπόν, η πρόληψη με τακτικούς ελέγχους.
Το τεστ Παπανικολάου είναι μία απλή εξέταση που χρειάζεται λιγότερο από δέκα λεπτά. Το άγχος της καθημερινότητας και η δουλειά συχνά μας αναγκάζουν να αναβάλλουμε για «άλλη μέρα» αυτά που είναι πραγματικά σημαντικά για μας. Είναι ευκαιρία αυτή τη βδομάδα οι γυναίκες σε κάθε περιοχή της Ελλάδας να αφιερώσουν δέκα λεπτά στον εαυτό τους.
(Πηγή: www.kolivas.de)
Γαβρίλης Γιώργος
21 Ιανουαρίου 2011 @ 10:19
Συγχαρητήρια στό υπουργείο για την πρωτοβουλία του.Η Πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη πρέπει να είναι για όλους δωρεάν, για δε τους άνεργους και ευπαθείς και η νοσοκομειακή περίθαλψη.Γυναίκες κάθε ηλικίας με σεξουαλική ζωή μην αμελλείτε κι αφήστε τις ντροπές στην άκρη πρόκειται για την ζωή σας.Καλά θα ήτανε το τεστ να διεκδικήσουμε όπως κάθε φορά να γίνει και στο Μεγανήσι,αλλά να επεκταθεί και σε μαστογραφία,εδώ φίλε Παναγιώτη μεριμνησέ το.
Παναγιώτης Κονιδάρης
21 Ιανουαρίου 2011 @ 10:38
Η μαστογραφία απαιτεί ειδικό μηχάνημα (μαστογράφο) το οποίο δεν είναι μεταφερόμενο, άρα πολύ δύσκολο. Το τεστ Παπ τα τελευταία χρόνια γίνεται στο Μεγανήσι, συνήθως μέσω του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας.
Γαβρίλης Γιώργος
21 Ιανουαρίου 2011 @ 11:43
Υπάρχουν νομίζω τρεις ή τέσσερις κινητές μονάδες ,βέβαια κατανοώ την δυσκολία του εγχειρίματος,αλλά και τους νοσοκομειακούς γιατρούς,λόγω ανωνυμίας τους επισκέπτοντε πιο άνετα ,κακώς,από τους δικούς μας.