«Τιμή στις βαθιές Μεγανησιώτικες ρυτίδες…»
Ένα σχόλιο και ένα βίντεο για το Μεγανήσι. Τιμη σε σεβάσμιες μορφές του Μεγανησιού …
Πριν μερικούς μήνες διαβάσαμε την παρακάτω είδηση:
ΜΕΓΑΝΗΣΙ. Η παρουσίαση του πλάνου της επένδυσης, που θα γίνει στη θέση «Κεφάλι» του Μεγανησίου, έγινε τη Δευτέρα στο ξενοδοχείο «Εσπερίδες» στο Μεγανήσι από τον επιχειρηματία, Α. Μουρκογιάννη.
Τη συζήτηση συντόνισε ο Αλέξης Κοιμήσης, πρώην Γ.Γ. του Υπουργείου Τουρισμού. Ο κ Μουρκογιάννης ανέλυσε με λεπτομέρειες τα σχέδια που έχουν για τα 3500 στρέμματα που ανήκουν στον ίδιο και στον Jacob Rothschild και απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού…
………………………………….
Το σχόλιο μας:
Η πορεία της οικονομικής εξέλιξης του Μεγανησιού, μιας εξέλιξης μετάβασης από την γεωργία στο τουρισμό, ασφαλώς και ήταν αναπόφευκτη όπως συνέβηκε σε αμέτρητες περιοχές τόσο της Χώρας μας όσο και της Ευρώπης.
Σίγουρα η βελτίωση του οικονομικού επιπέδου αρκετών κατοίκων είναι σημαντική…
Το γεγονός αυτό είναι όμως αρκετό;
Αυτό το ερώτημα αξίζει να μας προβληματίσει και ασφαλώς δεν αφορά μόνο το Μεγανήσι.
Γιατί όταν θα αποσυρθεί και ο τελευταίος τσοπάνης του Σπαρτοχωριού, όταν ο τελευταίος βαρελάς παρατήσει στην άκρη τα σιδερένια στεφάνια των ξυλοβάρελων,
όταν η γριά υφάντρα του χωριού δεν αντέχει πια να δουλέψει το ξυλόχτενο και να περάσει το στημόνι στον αργαλειό της, όταν σβήσει και δεν ξανανάψει ο τελευταίος ξυλόφουρνος του χωριού, όταν σιγήσει η τραγική λαλιά της τελευταίας Μεγανησιώσσας μοιρολογίστρας, όταν δεν ξανανάψουν οι φωτιές του Άη Γιάννη του Λαμπαδιάρη,
όταν τα ταπεινά εκκλησάκια καταρρεύσουν από την εγκατάλειψη και γίνουν ένα σωρός πέτρες, όταν ο καλαντζής δεν βρίσκει πλέον καλάι να καλαγλήσει τα χαλκώματα των χωριανών, όταν ο τελευταίος ντόπιος κλαριντζής αφήσει στην άκρη το κλαρίνο του και στα χωριάτικα πανηγύρια γλεντάνε με σκυλοτράγουδα…
όταν και οι τελευταίοι γέροι αγρότες μπαϋλίσουν και μονιάσουν στην άκρη τους, τότε θα συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι χάθηκε οριστικά κάθε πηγαία δημιουργικότητα, κάθε αυθόρμητη συλλογική πολιτιστική πρωτοβουλία, κάθε γνήσιο δημιούργημα του λαϊκού πολιτισμού μας.
Φοβάμαι πως τότε θα είναι πολύ αργά, αν δεν είναι ήδη πολύ αργά…
Σημείωση:
Οι φωτογραφίες και τα πρόσωπα που παρουσιάζονται είναι από το Μεγανήσι.
Ένα διαφορετικό Βίντεο…
Στο βίντεο που ετοιμάσαμε θέλουμε να τιμήσουμε μερικές σεβάσμιες μορφές από το Μεγανήσι, ανθρώπων που μόχθησαν, ίδρωσαν, ταλαιπωρήθηκαν, αγωνίστηκαν κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες για να δώσουν στους νεώτερους τα εφόδια για μια καλύτερη ζωή.
[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=GUKjeifpc84′]
Τιμη σε σεβάσμιες μορφές του Μεγανησιού …
Του Αιθεροβάμων
Πηγή: LefkadaNews
Πανος Α. Κονιδάρης
15 Ιανουαρίου 2011 @ 06:01
ΤΟ καλύτερο άρθρο που ανέβηκε ποτέ!!!
nikos kourtis
15 Ιανουαρίου 2011 @ 09:32
μπραβο τετοια θελουμε
nikos kourtis
15 Ιανουαρίου 2011 @ 09:33
μπραβο υπεροχο
NEMESIS
15 Ιανουαρίου 2011 @ 10:48
Συμμετέχοντας στην Ομάδα του ΑΙΘΕΡΟΒΑΜΟΝΑ θέλουμε να ευχαριστήσουμε για μια ακόμη φορά τους κατοίκους του Μεγανησίου για την αγάπη και εμπιστοσύνη που μας έδειξαν κατά τις επισκέψεις μας στο πανέμορφο Νησί τους.
Το άρθρο μας και το βίντεο είναι ένα μικρό δώρο αγάπης που τους προσφέρουμε μέσα από την καρδιά μας !
Παναγιώτης Κονιδάρης
15 Ιανουαρίου 2011 @ 11:00
Το άρθρο και το βίντεο ήταν αυτό που λέμε «από καρδιάς», γεμάτο νοσταλγία και ανθρωπιά, πράγματα σπάνια στις μέρες μας. Άρα, εμείς είμαστε αυτοί που πρέπει να ευχαριστήσουμε.
Έλλη Καββαδά
15 Ιανουαρίου 2011 @ 18:49
Το βίντεο είναι καταπληκτικό.Πανέξυπτη ιδέα και συγκηνιτικό το αποτέλεσμα.Βλέποντας τα πρόσωπα αυτών των ανθρώπων διαβάζεις σε αυτά χιλιάδες ιστορίες ζωής.Κάθε ρυτίδα και από μια. Γνώση ,σοφία ,βιώματα.Μόνο σεβασμό μπορείς να νοιώθεις γιαυτούς.
Αφιερωμένο και σε αυτούς που έχουν φύγει από κοντά μας.
ΦΩΤΗΣ
15 Ιανουαρίου 2011 @ 22:08
ΚΑΛΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΑΚΙ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΡΦΟ ΕΠΙΖΩΝΤΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΝΑ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΦΥΓΕΙ ΑΠ ΤΗΝ ΖΩΗ.ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Π.Χ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΟΥΣ Ή ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ.ΔΕΝ ΣΑΣ ΚΡΙΝΩ ΑΠΛΑ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ
Κώστας Κανέλλος "Σκρομ"
16 Ιανουαρίου 2011 @ 02:52
Είναι μια από τις πολλές απόψεις με πλειοψηφία των καλών και δεν είναι λάθος. Στο κατά τα άλλα καταπληκτικό βίντεο ναι είναι ένα μείον κατά γενική άποψη.
ΑΙΘΕΡΟΒΑΜΩΝ
16 Ιανουαρίου 2011 @ 08:52
Κάθε άποψη είναι σεβαστή έστω και αν δεν συμφωνείς μ’αυτή, ιδιαίτερα όταν έχει να κάνει με θέματα Τέχνης , Λογοτεχνίας , Μουσικής κ.λ.π..
Η τοποθέτηση όμως των προσώπων επάνω σε στοιχεία του Μεγανησιώτικου τοπίου , είχε σαν σκοπό(σαν δεύτερη ανάγνωση )να δώσει στο θεατή την πραγματική εντύπωση ότι όλα αυτά τα πρόσωπα σ ‘ όλη τους τη ζωή ζυμώθηκαν , πάλεψαν , αγωνίστηκαν μέσα στο λόγγο , στους βραχότοπους , στη θάλασσα , στο λιοστάσι , στη ξερολιθιά , στη στάνη , στους ασφελαχτούς , πάλεψαν και αγωνίστηκαν για την επιβίωση αυτών και των παιδιών τους , τόσο που ενσωματώθηκαν και έγιναν ένα με το ίδιο τους το περιβάλλον.
Σε κάποιο ποίημα του ο Γ. Σεφέρης γράφει : » Οι ελιές οι ρυτίδες των γονιών μας »
Αυτή ακριβώς η ιδέα ήταν η αρχή γι’ αυτό το μικρό τιμητικό βίντεο και φυσικά δεν διεκδικώ τίτλο σκηνοθέτη.
Αν τα πρόσωπα στήνονταν στη πανέμορφη αυλίτσα του σπιτιού τους θεωρώ ότι η παραπάνω εντύπωση θα χάνονταν , θα ήταν αδύνατο να δοθεί.
Εκείνο που ήθελα ήταν μέσα απο τις εικόνες να βγει και να απλωθεί ένας πηγαίος , αυθόρμητος και ειλικρινής σεβασμός για πρόσωπα που τον ΑΞΙΖΟΥΝ.
Αν το κατάφερα μόνο οι θεατές θα το κρίνουν και ασφαλώς ποτέ οι απόψεις δεν θα είναι ταυτόσημες.
Αυτή εξ’ άλλου είναι και η ομορφιά !!!
ΑΙΘΕΡΟΒΑΜΩΝ
Λέττα Αργύρη
16 Ιανουαρίου 2011 @ 23:11
Σαν Μεγανησιώτισσα θέλω να σας ευχαριστήσω για την υπέροχη δουλειά που κάνατε και τα καταπληκτικά σας λόγια! Το βίντεο είναι τιμή για τους ανθρώπους του νησιού μας που ζήσαν, μόχθησαν και πάλεψαν για τον τόπο ετούτο! Το βίντεο περνάει υπέροχα το νόημα αυτό! Και πάλι ευχαριστούμε!