|
«Ήτανε που λες…» – Αφήγηση παραμυθιών για παιδιά
Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου, ώρα 18.00
ARTηρία (www.artiria.gr) – Τηλ: 26450 22820
Αφήγηση: Αναστασία Δεληγιάννη
Μουσικη: Άννα Χλωρού
Τις αφηγήσεις μπορούν να παρακολουθήσουν παιδιά απο 6 χρονών και πάνω
«Σύμβολo της παιδικότητας, της αθωότητας και της απλότητας, με άπειρες δυνατότητες προσαρμογής, με πλήρη ελευθερία και πέραν της ανάγκης αναφοράς σε ορισμένο πρόσωπο, χρόνο και τόπο, με χαρακτηριστικό του την παγκοσμιότητα, αλλά και την διαφορετικότητα, το παραμύθι μετασχηματίζεται και μεταμορφώνεται κινούμενο ανάμεσα στο αόριστο, στο φανταστικό, στο μαγικό και στο απίθανο, χωρίς συγχρόνως να αγνοεί την κοινωνική πραγματικότητα της οποίας αποτελεί προϊόν. Kαι όταν περνά από τον προφορικό, διηγηματικό στον γραπτό και έντυπο λόγο βγαίνει από τα παραδοσιακά του όρια, τις μικρές αγροτικές κοινωνίες και γίνεται εκτός από αντικείμενο έρευνας και ανάγνωσμα όλων των κοινωνικών στρωμάτων» (σχόλια: Παναγιώτα Παπαδοπούλου).
Τα παραμύθια:
-
Γιατί η λεύκα τρέμει – Μεσαιωνικός θρύλος των Χριστουγέννων
-
Η νεράιδα των Χριστουγέννων – Χριστουγεννιάτικος λαϊκός θρύλος του Στρασβούργου
-
Το ξωτικό του Αϊ-Βασίλη – Μια ιστορία βασισμένη σε ένα ποίημα του Grandpa Tucker
-
Η αρκούδα κι οι καλικάντζαροι – Παραδοσιακή φιλανδική ιστορία
-
Το καλικαντζαράκι κι ο μυλωνάς – Παραδοσιακή ελληνική ιστορία
Αναστασία Δεληγιάννη
Παράλληλα με τις μεταφραστικές της σπουδές στο Βρετανικό Συμβούλιο και με την κατοπινή συνεργασία της, ως μεταφράστριας λογοτεχνίας και παιδικής-εφηβικής και για ενηλίκους, με τις εκδόσεις Μίνωας και Ψυχογιός, η μεγάλη της αγάπη για το παραμύθι, τις παραδοσιακές ιστορίες, τους θρύλους και την προφορική αφήγηση, την ώθησαν να παρακολουθήσει ένα διετές σεμινάριο με δάσκαλο το Στέλιο Πελασγό και με θέμα, τον πρώτο χρόνο, την «Τέχνη του παραμυθά-ιστορητή», και, τον δεύτερο χρόνο, την «Προφορική Αφήγηση». Κατόπιν παρακολούθησε και ένα σεμινάριο της Άννας Αγγελοπούλου και της Λιλής Λαμπρέλλη, με θέμα την «Προσέγγιση στο ελληνικό παραμύθι και την τέχνη της αφήγησης». Έκτοτε, έχει κάνει παρουσιάσεις και αφηγήσεις παραμυθιών σε ενήλικο και παιδικό κοινό, καθώς και στο κέντρο «Διάβαση», κι έχει συνεργαστεί με το εργαστήριο ελευθέρων σπουδών «Μαιρηβή» στην παρουσίαση με θέμα «Η τέχνη του παραδοσιακού παραμυθά και του σύγχρονου ιστορητή» στο 1ο πανελλήνιο συνέδριο μουσικής αγωγής Π.Ε.
Άννα Χλωρού
Κατάγεται από τα Τρίκαλα και είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει σε μουσικές και θεατρικές ομάδες, ενώ έχει συνεργαστεί με διάφορους εκπαιδευτικούς φορείς και καλλιτεχνικά εργαστήρια. Έχει ασχοληθεί με ζητήματα που αφορούν στην παιδαγωγική της μουσικής και στο θεατρικό παιχνίδι.
Είναι διορισμένη μόνιμη εκπαιδευτικός στο μουσικό σχολείο και ζει μόνιμα στη Λευκάδα.
Πηγή: Λευκαδίτικα Νέα |